УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Предавање: Архитектура за флуидно друштво – Карлос Аројо (Carlos Arroyo)

Oostcampus, Градска скупштина и грађански центар, Осткамп, Белгија, 2008-12. | © Carlos Arroyo Arquitectos

Позивамо вас на предавање изузетног шпанског архитекте Карлоса Аројоа (Carlos Arroyo) који ће говорити о архитектури за ”флуидно друштво” кроз преглед својих интернационалних, изведених пројеката. Предавање ће се одржати у: четвртак, 1. децембра 2016. године у 19.00 сати на Архитектонском факултету у Београду, Булевар краља Александра 73/II , aмфитеатар.

Добродошли!

Carlos-Arroyo_Oostcampus_01

Карлос Аројо © Carlos Arroyo Arquitectos

”Данас, друштвене структуре достижу течно стање. Породице се разлажу на спектар различитих ситуација. Компаније се расплињују у облацима “outsourcing”-а. Заједнице се самоорганизују у нелокализованим форумима. То је нова ситуација којој је потребна нова архитектура.”Карлос Аројо (Carlos Arroyo), El Croquis nº 119

Карлос Аројо (Carlos Arroyo) је први пут писао о потреби за новом архитектуром за флуидно друштво у чланку који представља профил његове фирме за El Croquis часопис, 2004. године. Пошто је Зигмунт Бауман-ова кључна књига “Течни Модернизам” (Liquid Modernity) поставила оквире, почео је да увиђа какав изазов је у питању. Сада, Карлос Аројо може да представи серију изграђених пројеката која представља практичан приручник за архитектуру самоорганизованог, ослобођеног друштва које се увек мења.

Карлос Аројо Архитекте (Carlos Arroyo Arquitectos) је Мадридска архитектонско-планерска фирма са интернационалним опусом, радовима и пројектима изведеним у Шпанији, Француској, Белгији, Аргентини, Колумбији и Руанди. Њихов мултидисциплинарни тим спроводи пројекте различите природе, са снажним нагласком на иновацији и одрживом развоју; иновација је на свим нивоима, од грађевинске технологије до менаџмента пејзажне архитектуре, развијајући нове типологије јавних објеката или истраживајући нове форме стамбене архитектуре. Одрживост је основна покретачка снага у њиховим радовима, коју критичати описују као “одрживи ентузијазам”.

Carlos-Arroyo_Oostcampus_axo

Oostcampus, Градска скупштина и грађански центар, Осткамп, Белгија, 2008-12. | © Carlos Arroyo Arquitectos

Биографија:

Карлос Аројо је лингвиста (ИоЛЕТ-Лондон 1990), архитекта и урбаниста (ЕТСАМ 1997) и истраживач (ДЕА-ЕТСАМ 2002). Његова достигнућа укључују:
Нобелија кула у Руанди, оцењена са 6 звездица (World Leadership) од стране Савета за зелену градњу ГС-СА, прва награђена зграда у Африци ван Јужне Африке;
La Maison du projet de la Lainière, прва Ц2Ц зграда у Француској (дизајн инспирисан “Cradle to Cradle” концептом)
OostCampus (City Hall and Civic Centre) Градска скупштина и Грађански центар у Оосткамп-у, Белгија, референти пројекат за скупштинске зграде у Белгији; пројекат је освојио “Prijs Bowmeester” национално прознање за јавне објекте, “Holcim Silver Award” за одрживу архитектуру у Европи и изабран је међу 65 најбољих нових зграда на свету на листи Archdaily-ја за 2012. годину.

Његови пројекти су излагани у светским просторима као што је Бијенале архитектуре у Венецији (8. и 14. Венецијанско бијенале) или Француски институт архитектуре и били су представљени у стотинама интернационалних публикација у Европи, Азији, Аустралији и Америци. У 2015. години, Жорже Помпиду Центар (Centar Georges Pompidou) је купио колекцију његових радних модела.

Предавао је и подучавао на преко 50 институција и универзитета широм света, укључујући Универзитет у Токију, Амерички Институт Архитеката у Њу Јорку, Факултет архитектуре на Принстон Универзитету (Princeton University School of Architecture), Бостон МИТ, Берлин ТУ, Бечки АК, Милано, Париз, Богота, Сао Паоло, Буенос Аирес.

Члан је Европског научног комитета од 2004. године и помаже градовима широм Европе да пронађу праву стратегију за своје проблематичне области.

Carlos-Arroyo_Academie-MWD

Академија за музику, реч и плес – Academie MWD, Дилбек, Белгија, 2007-12 | © Carlos Arroyo Arquitectos

Carlos-Arroyo_House-in-Las-Lomas

Кућа сусрета, Табернас, Шпанија – Casa Encuentro, Tabernas, Spain 2014 | © Carlos Arroyo Arquitectos