УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Први Међународни конгрес грађевинских материјала: БЕТОН – Магацин Мацура (22-25. септембар 2016.)

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СТУДЕНТЕ МАС АРХИТЕКТУРА 2016/17
Учешће на радионицaма које се одвијају у оквиру конгреса грађевинских материјала: БЕТОН се вреднују са 1 ЕСПБ, кроз предмете СТУДИО М01 – Радионица и СТУДИО М03 – Радионица, у јесењем семестру МАСА 2016/17. (Руководилац: мр Будимир Судимац, доцент)

Званични вебсајт конференције: https://bmcsrbija.wordpress.com/

Први Међународни конгрес грађевинских материјала – БЕТОН одржаће се: од 22. до 25. септембра 2016. године у Магацину Мацура у Старим Бановцима, у организацији Магазина за еко архитектуру и културу ЕКО КУЋА (Београд, Србија), организације ОФРООМ (Беч, Аустрија) и Музеја и Магацина Мацура (Нови и Стари Бановци, Србија), а у сарадњи са Архитектонским факултетом у Београду, Инжењерском комором Србије и Немачком организацијом за међународну сарадњу ГИЗ.

Покретање Међународног конгреса и изложбе грађевинских материјала има за циљ да пројектантима и инжењерима понуди знања о иновативним и најсавременијим могућностима у примени грађевинских материјала у архитектури, грађевинарству, уметности и дизајну.

Овогодишњи Први међународни конгрес грађевинских материјала чија је тема БЕТОН посвећен је најсавременијим методама и технологијама у његовој примени, које пројектантима отварају нове могућности у пројектовању и извођењу, све до услова побољшања енергетске ефикасности.

BETON_2016_11

Локација: Магацин Мацура, Зенит 4, Грчка 62, Стари Бановци

Конгрес је намењен пројектантима, архитектима, грађевинским инжењерима, стручњацима из различитих области, примењеним уметницима, дизајнерима и студентима, као и произвођачима грађевинског материјала и извођачима грађевинских радова.

Инжењерска комора Србије, као суорганизатор овог конгреса, установљеним системом валоризације додељује свим учесницима конгреса који су чланови Инжењерске коморе Србије бодове за стручно напредовање. Учесници конгреса имаће прилику да од врхунских европских и светских стручњака из домена технологије и примене бетона чују рецентне информације и сазнања о новим могућностима његовог обликовања и примене.

Конгрес, пратећа изложба БЕТОН и радионице одржаће се у простору Магацина Мацура у Старим Бановцима, на обали Дунава, што ће омогућити неформално дружење и отворити прилику за дискусију, размену знања, идеја и искустава, за размишљање, упознавање и нетворкинг. По први пут се организује у Србији са циљем да окупи стручњаке из релевантних области не само из Србије и региона, већ и из целог света и да домаћим стручњацима приближи најновије светске трендове и иновације, али и да свету представи најзначајније стручњаке и достигнућа из региона.

Овде можете преузети целокупан програм конференције:

ПРОГРАМ КОНФЕРЕНЦИЈЕ: БЕТОН 2016

Ако желите да се пријавите на конференцију или радионице, молимо вас попуните ПРИЈАВУ:

ПРИЈАВА: БЕТОН 2016

BETON_2016_10

Напомене
Конгрес је вреднован са 5 бодова по дану за предавања која се одржавају 22. и 23. септембра 2016. године и увршћен је у Програм обуке континуираног (перманентног) професионалног усавршавања чланова Инжењерске коморе Србије из области Националног програма за 2016. годину.

Котизација:
Висина котизације за присуствовање конгресу износи:
– за предавања која се одржавају 22. и 23. септембра 2016. године котизација је 7.000,00 РСД са урачунатим ПДВ. Број места је ограничен;
– за дводневну радионицу која се одржава у суботу 24.септембра и недељу 25. септембра 2016. године котизација је 3.500,00 РСД са урачунатим ПДВ по радионици.

Број места је ограничен по радионици.

Котизација за студенте:
– за предавања која се одржавају 22. и 23. септембра 2016. године котизација је 1.800,00 РСД са урачунатим ПДВ. Број места је ограничен;
– за дводневну радионицу које се одржава у суботу 24.септембра и недељу 25. септембра 2016. године котизација је 1.200,00 РСД са урачунатим ПДВ по радионици. Број места је ограничен.

Уплата котизације:
– Котизација се уплаћује на текући рачун организатора Привредног друштва Архисолар д.о.о. бр. 205-9792-06 код Комерцијалне банке. За чланове Инжењерске коморе Србије, у позиву на број навести број лиценце.
– Без уплаћене котизације на рачун Архисолар д.о.о. није могуће присуствовати конгресу, односно радионицама.
– Сви пријављени учесници ће бити обавештени о пријему пријаве и уплате.

Службени језик конгреса је енглески.

За учеснике је организован БЕСПЛАТНО:
аутобуски превоз из Београда до Магацина Мацура у Старим Бановцима и повратак до Београда;
ужина – ручак и освежење у паузама за време трајања дводневног конгреса и дводневних радионица.
Учесници ће бити обавештени о месту поласка аутобуса са званичног стајалишта. Учесници који иду сопственим превозом треба да буду пола сата раније на месту одржавања.

Молимо учеснике који ће користити сопствени превоз да то нагласе у пријави.

КОНТАКТ ОСОБА:
Тијана Јанковић, ПР менаџер
е-маил:  kongres@ekokucamagazin.com
тел: 011/2175-978;
моб: 063/8914-030

КОНТАКТ ОСОБА ЗА ПОХАЂАЊЕ РАДИОНИЦА:
Ана Раковић
е-маил: ana.rakovic@arh.bg.ac.rs

Главно предавање

BETON_2016_01

Главно предавање
22. септембар 2016. у 18.30 (Магацин Мацура, Зенит 4, Грчка 62, Стари Бановци)

Др. Клаус Болинџер (Klaus Bollinger) је Декан Архитектонског факултета на Универзитету примењених уместности у Бечу. Он је главни партнер – оснивач инжињерске компаније Bollinger + Grohmann Engineers, која има офисе у Франкфурту на Мајни, Бечу, Паризу, Ослу и Мелбурну. Компанија пружа комплетан спектар структурних дизајн услуга за клијенте и пројекте широм света. Годинама су успешно сарађивали са бројним међународно признатим архитектама (Zaha Hadid, CoopHimmbelb(l)au, OMA, Dominique Perrault, Frank Gehry, Sanaa Architects, …) и увек теже да обезбеде најбоље могуће решење путем креативности и техничке перфекције.

Главно предавање ће дати увид у перформансе бетона у савременој, несвакидашњој архитектури коју су унапредили инжињери компаније Bollinger + Grohmann Engineers.

http://www.bollinger-grohmann.com/

Отварање изложбе

BETON_2016_02

Отварање изложбе: ”Beton By Ofroom”
22. септембар 2016. у 19.30 (Магацин Мацура, Зенит 4, Грчка 62, Стари Бановци)

Бечка агенција за иновације OFROOM приказаће узбудљиву изложбу БЕТОН-ских узорака.
Колекција обухвата узорке актуелних истраживачких пројеката, архитектонских проналазака, обнове историјских бетона и индустријских иновација. Бројни европски универзитети су донирали узорке њихових садашњих истраживачких пројеката, међу којима су: TouchCrete, DyseCrete, Aerogel Concrete, Ultra-High Performance Concrete, Organic Concrete, Textile Concrete, 3-D Printed Concrete и још моного тога.

Изложба ће трајати од четвртка 22. септембра, 19.30 часова до недеље, 25. септембра, 17.00 часова.

www.ofroom.at / beton.ofroom.net

Pecha Kucha

BETON_2016_06

Pecha Kucha презентације
23. септембар 2016. од 18.30 д0 19.30 (Магацин Мацура, Зенит 4, Грчка 62, Стари Бановци)

Све презентације су у Pecha Kucha стилу: 20 слајдова x 20 секунди, што је једнако 6 мин 40 сек по предавању. Питања могу да се постављају на окупљању по завршетку догађаја.

18:30 – 18:40 Дипл. Инг. Душан Тодоровић: REHAU д.о.о.  – Термоактивни системи грађења
18:40 – 18:50 Мс.Инг. Romana Venier, Јелена Чутурило: STO GES Gmbh – Спољна термоизолација и завршни системи на минералној основи
18:50 – 19:00 Раде Бучевац: La Farge – Будућност грађења од лаког бетона
19:00 – 19:10 Александар Ђикановић: Xella  – Структура поробетона
19:10 – 19:30 Christine Bärnthaler: OFROOM  – Кратко вођење кроз изложбу

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СТУДЕНТЕ МАС АРХИТЕКТУРА 2016/17
Учешће на радионицaма које се одвијају у оквиру конгреса грађевинских материјала: БЕТОН се вреднују са 1 ЕСПБ, кроз предмете СТУДИО М01 – Радионица и СТУДИО М03 – Радионица, у јесењем семестру МАСА 2016/17. (Руководилац: мр Будимир Судимац, доцент)

Радионица 1

BETON_2016_07

Радионица 1 – Дизајн монолитних грађевинских објеката са изолационим бетоном
(DESING OF MONOLITHIC BUILDING STRUCTURES WITH INSULATION CONCRETE)
24. септембар 2016. од 10.00 до 17.00 часова и
25. септембар 2016. од 10.00 до 16.00 часова (Магацин Мацура, Зенит 4, Грчка 62, Стари Бановци)

DIPL. ING. MATTHIAS BAUER, MBA/S MATTHIAS BAUER ASSOCIATES, STUTTGART
ДИПЛ.ИНГ.АРХ. НЕМАЊА КОРДИЋ, УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ – АРХИТЕКТОНСКИ ФАКУЛТЕТ

Дизајн радионица
Matthias Bauer и Немања Кордић ће водити интезивну радионицу на тему ”монолитне конструкције у бетону”. Matthias ће водити кроз своја искуства о изолационом бетону у процесу планирања и његовој примени у пракси. Познати проблеми и карактеристике овог специјалног материјала постављају параметре за процес пројектовања. Како се изолација понаша у складу са конкструкцијом? Који су проблеми, како се носити са тешким или необичним питањима? Како детаљи раде? Ова дизајн радионица ће генерисати одговоре на питања и пројекте.

Радионица 2

BETON_2016_08

Радионица 2 – Обликовање бетона у форми текстила
FOLDING, STRETCHING, CREATING – CONCRETE DESIGN OBJECTS
24. септембар 2016. од 10.00 до 17.00 часова и
25. септембар 2016. од 10.00 до 16.00 часова (Магацин Мацура, Зенит 4, Грчка 62, Стари Бановци)

DIPL. ING. GEORG GRASSER, БЕЧ (ARGE Grasser Murero)
ДИПЛ.ИНГ.АРХ. АНЂЕЛА ДУБЉЕВИЋ, УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ – АРХИТЕКТОНСКИ ФАКУЛТЕТ

Дизајн и занатска радионица
Бетон је модеран и дефинитивно етаблиран у свету дизајна. Постало је луксузно да се бетон користи у дизајну ствари, намештаја и ентеријера. Биро ARGE Grasser Murero интезивно истражује бетон, фокусирајући се на померење граница до којих се бетон може користити за дизајн новотарија. Са успехом! Радионица нуди прилику да се научи из њиховог искуства и рад на новом дизајну.

http://www.materialrevolution.at/

Радионица 3

BETON_2016_09

Радионица 3 – Изградња бетонског кануа и вожња кануа који је освојио друго место на регати бетонских кануа 2015.
(CONCRETE CANOE – BUILDING A LIGHTWEIGHT, TEXTILE REINFORCED, UHPC CANOE)
24. септембар 2016. од 10.00 до 17.00 часова и
25. септембар 2016. од 10.00 до 16.00 часова (Магацин Мацура, Зенит 4, Грчка 62, Стари Бановци)

DIPL. ING. DR.-TECHN. JOHANNES KIRNBAUER, HOCHBAU.H1, БЕЧ
ASS.PROF. DIPL.-ING. DR. TECHN. KARL DEIX, , TECHNICAL UNIVERSITY, БЕЧ
DIPL. ING. CHRISTOPHER STROBL, ASYNKRON ARCHITECTS, БЕЧ
ДИПЛ.ИНГ.АРХ. МИОДРАГ ГРБИЋ ДР, УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ – АРХИТЕКТОНСКИ ФАКУЛТЕТ

Радионица за израду
Тим сачињен од студената и доцената са Техничког универзитета у Бечу је учествовао први пут на ”Бетон-Кану Регати 2015” (Betonkanu Regatta) у Немачкој – на такмичењу које постоји већ 30 година. Они су освојили другу награду у категорији ”конструкција”. Њихов тим ће доћи у Старе Бановце и кану ће бити изграђен у радионици, уз примену лаког, текстил ојачаног бетона, ултра-високе перформансе. Циљ радионице је да нови брод зарони у воду и да се прослави успешна пловидба Дунавом.

BETON_2016_naslovna