UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Prvi Međunarodni kongres građevinskih materijala: BETON – Magacin Macura (22-25. septembar 2016.)

OBAVEŠTENJE ZA STUDENTE MAS ARHITEKTURA 2016/17
Učešće na radionicama koje se odvijaju u okviru kongresa građevinskih materijala: BETON se vrednuju sa 1 ESPB, kroz predmete STUDIO M01 – Radionica i STUDIO M03 – Radionica, u jesenjem semestru MASA 2016/17. (Rukovodilac: mr Budimir Sudimac, docent)

Zvanični vebsajt konferencije: https://bmcsrbija.wordpress.com/

Prvi Međunarodni kongres građevinskih materijala – BETON održaće se: od 22. do 25. septembra 2016. godine u Magacinu Macura u Starim Banovcima, u organizaciji Magazina za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA (Beograd, Srbija), organizacije OFROOM (Beč, Austrija) i Muzeja i Magacina Macura (Novi i Stari Banovci, Srbija), a u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Beogradu, Inženjerskom komorom Srbije i Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ.

Pokretanje Međunarodnog kongresa i izložbe građevinskih materijala ima za cilj da projektantima i inženjerima ponudi znanja o inovativnim i najsavremenijim mogućnostima u primeni građevinskih materijala u arhitekturi, građevinarstvu, umetnosti i dizajnu.

Ovogodišnji Prvi međunarodni kongres građevinskih materijala čija je tema BETON posvećen je najsavremenijim metodama i tehnologijama u njegovoj primeni, koje projektantima otvaraju nove mogućnosti u projektovanju i izvođenju, sve do uslova poboljšanja energetske efikasnosti.

BETON_2016_11

Lokacija: Magacin Macura, Zenit 4, Grčka 62, Stari Banovci

Kongres je namenjen projektantima, arhitektima, građevinskim inženjerima, stručnjacima iz različitih oblasti, primenjenim umetnicima, dizajnerima i studentima, kao i proizvođačima građevinskog materijala i izvođačima građevinskih radova.

Inženjerska komora Srbije, kao suorganizator ovog kongresa, ustanovljenim sistemom valorizacije dodeljuje svim učesnicima kongresa koji su članovi Inženjerske komore Srbije bodove za stručno napredovanje. Učesnici kongresa imaće priliku da od vrhunskih evropskih i svetskih stručnjaka iz domena tehnologije i primene betona čuju recentne informacije i saznanja o novim mogućnostima njegovog oblikovanja i primene.

Kongres, prateća izložba BETON i radionice održaće se u prostoru Magacina Macura u Starim Banovcima, na obali Dunava, što će omogućiti neformalno druženje i otvoriti priliku za diskusiju, razmenu znanja, ideja i iskustava, za razmišljanje, upoznavanje i netvorking. Po prvi put se organizuje u Srbiji sa ciljem da okupi stručnjake iz relevantnih oblasti ne samo iz Srbije i regiona, već i iz celog sveta i da domaćim stručnjacima približi najnovije svetske trendove i inovacije, ali i da svetu predstavi najznačajnije stručnjake i dostignuća iz regiona.

Ovde možete preuzeti celokupan program konferencije:

PROGRAM KONFERENCIJE: BETON 2016

Ako želite da se prijavite na konferenciju ili radionice, molimo vas popunite PRIJAVU:

PRIJAVA: BETON 2016

BETON_2016_10

Napomene
Kongres je vrednovan sa 5 bodova po danu za predavanja koja se održavaju 22. i 23. septembra 2016. godine i uvršćen je u Program obuke kontinuiranog (permanentnog) profesionalnog usavršavanja članova Inženjerske komore Srbije iz oblasti Nacionalnog programa za 2016. godinu.

Kotizacija:
Visina kotizacije za prisustvovanje kongresu iznosi:
– za predavanja koja se održavaju 22. i 23. septembra 2016. godine kotizacija je 7.000,00 RSD sa uračunatim PDV. Broj mesta je ograničen;
– za dvodnevnu radionicu koja se održava u subotu 24.septembra i nedelju 25. septembra 2016. godine kotizacija je 3.500,00 RSD sa uračunatim PDV po radionici.

Broj mesta je ograničen po radionici.

Kotizacija za studente:
– za predavanja koja se održavaju 22. i 23. septembra 2016. godine kotizacija je 1.800,00 RSD sa uračunatim PDV. Broj mesta je ograničen;
– za dvodnevnu radionicu koje se održava u subotu 24.septembra i nedelju 25. septembra 2016. godine kotizacija je 1.200,00 RSD sa uračunatim PDV po radionici. Broj mesta je ograničen.

Uplata kotizacije:
– Kotizacija se uplaćuje na tekući račun organizatora Privrednog društva Arhisolar d.o.o. br. 205-9792-06 kod Komercijalne banke. Za članove Inženjerske komore Srbije, u pozivu na broj navesti broj licence.
– Bez uplaćene kotizacije na račun Arhisolar d.o.o. nije moguće prisustvovati kongresu, odnosno radionicama.
– Svi prijavljeni učesnici će biti obavešteni o prijemu prijave i uplate.

Službeni jezik kongresa je engleski.

Za učesnike je organizovan BESPLATNO:
autobuski prevoz iz Beograda do Magacina Macura u Starim Banovcima i povratak do Beograda;
užina – ručak i osveženje u pauzama za vreme trajanja dvodnevnog kongresa i dvodnevnih radionica.
Učesnici će biti obavešteni o mestu polaska autobusa sa zvaničnog stajališta. Učesnici koji idu sopstvenim prevozom treba da budu pola sata ranije na mestu održavanja.

Molimo učesnike koji će koristiti sopstveni prevoz da to naglase u prijavi.

KONTAKT OSOBA:
Tijana Janković, PR menadžer
e-mail:  kongres@ekokucamagazin.com
tel: 011/2175-978;
mob: 063/8914-030

KONTAKT OSOBA ZA POHAĐANJE RADIONICA:
Ana Raković
e-mail: ana.rakovic@arh.bg.ac.rs

Glavno predavanje

BETON_2016_01

Glavno predavanje
22. septembar 2016. u 18.30 (Magacin Macura, Zenit 4, Grčka 62, Stari Banovci)

Dr. Klaus Bolindžer (Klaus Bollinger) je Dekan Arhitektonskog fakulteta na Univerzitetu primenjenih umestnosti u Beču. On je glavni partner – osnivač inžinjerske kompanije Bollinger + Grohmann Engineers, koja ima ofise u Frankfurtu na Majni, Beču, Parizu, Oslu i Melburnu. Kompanija pruža kompletan spektar strukturnih dizajn usluga za klijente i projekte širom sveta. Godinama su uspešno sarađivali sa brojnim međunarodno priznatim arhitektama (Zaha Hadid, CoopHimmbelb(l)au, OMA, Dominique Perrault, Frank Gehry, Sanaa Architects, …) i uvek teže da obezbede najbolje moguće rešenje putem kreativnosti i tehničke perfekcije.

Glavno predavanje će dati uvid u performanse betona u savremenoj, nesvakidašnjoj arhitekturi koju su unapredili inžinjeri kompanije Bollinger + Grohmann Engineers.

http://www.bollinger-grohmann.com/

Otvaranje izložbe

BETON_2016_02

Otvaranje izložbe: ”Beton By Ofroom”
22. septembar 2016. u 19.30 (Magacin Macura, Zenit 4, Grčka 62, Stari Banovci)

Bečka agencija za inovacije OFROOM prikazaće uzbudljivu izložbu BETON-skih uzoraka.
Kolekcija obuhvata uzorke aktuelnih istraživačkih projekata, arhitektonskih pronalazaka, obnove istorijskih betona i industrijskih inovacija. Brojni evropski univerziteti su donirali uzorke njihovih sadašnjih istraživačkih projekata, među kojima su: TouchCrete, DyseCrete, Aerogel Concrete, Ultra-High Performance Concrete, Organic Concrete, Textile Concrete, 3-D Printed Concrete i još monogo toga.

Izložba će trajati od četvrtka 22. septembra, 19.30 časova do nedelje, 25. septembra, 17.00 časova.

www.ofroom.at / beton.ofroom.net

Pecha Kucha

BETON_2016_06

Pecha Kucha prezentacije
23. septembar 2016. od 18.30 d0 19.30 (Magacin Macura, Zenit 4, Grčka 62, Stari Banovci)

Sve prezentacije su u Pecha Kucha stilu: 20 slajdova x 20 sekundi, što je jednako 6 min 40 sek po predavanju. Pitanja mogu da se postavljaju na okupljanju po završetku događaja.

18:30 – 18:40 Dipl. Ing. Dušan Todorović: REHAU d.o.o.  – Termoaktivni sistemi građenja
18:40 – 18:50 Ms.Ing. Romana Venier, Jelena Čuturilo: STO GES Gmbh – Spoljna termoizolacija i završni sistemi na mineralnoj osnovi
18:50 – 19:00 Rade Bučevac: La Farge – Budućnost građenja od lakog betona
19:00 – 19:10 Aleksandar Đikanović: Xella  – Struktura porobetona
19:10 – 19:30 Christine Bärnthaler: OFROOM  – Kratko vođenje kroz izložbu

OBAVEŠTENJE ZA STUDENTE MAS ARHITEKTURA 2016/17
Učešće na radionicama koje se odvijaju u okviru kongresa građevinskih materijala: BETON se vrednuju sa 1 ESPB, kroz predmete STUDIO M01 – Radionica i STUDIO M03 – Radionica, u jesenjem semestru MASA 2016/17. (Rukovodilac: mr Budimir Sudimac, docent)

Radionica 1

BETON_2016_07

Radionica 1 – Dizajn monolitnih građevinskih objekata sa izolacionim betonom
(DESING OF MONOLITHIC BUILDING STRUCTURES WITH INSULATION CONCRETE)
24. septembar 2016. od 10.00 do 17.00 časova i
25. septembar 2016. od 10.00 do 16.00 časova (Magacin Macura, Zenit 4, Grčka 62, Stari Banovci)

DIPL. ING. MATTHIAS BAUER, MBA/S MATTHIAS BAUER ASSOCIATES, STUTTGART
DIPL.ING.ARH. NEMANJA KORDIĆ, UNIVERZITET U BEOGRADU – ARHITEKTONSKI FAKULTET

Dizajn radionica
Matthias Bauer i Nemanja Kordić će voditi intezivnu radionicu na temu ”monolitne konstrukcije u betonu”. Matthias će voditi kroz svoja iskustva o izolacionom betonu u procesu planiranja i njegovoj primeni u praksi. Poznati problemi i karakteristike ovog specijalnog materijala postavljaju parametre za proces projektovanja. Kako se izolacija ponaša u skladu sa konkstrukcijom? Koji su problemi, kako se nositi sa teškim ili neobičnim pitanjima? Kako detalji rade? Ova dizajn radionica će generisati odgovore na pitanja i projekte.

Radionica 2

BETON_2016_08

Radionica 2 – Oblikovanje betona u formi tekstila
FOLDING, STRETCHING, CREATING – CONCRETE DESIGN OBJECTS
24. septembar 2016. od 10.00 do 17.00 časova i
25. septembar 2016. od 10.00 do 16.00 časova (Magacin Macura, Zenit 4, Grčka 62, Stari Banovci)

DIPL. ING. GEORG GRASSER, BEČ (ARGE Grasser Murero)
DIPL.ING.ARH. ANĐELA DUBLJEVIĆ, UNIVERZITET U BEOGRADU – ARHITEKTONSKI FAKULTET

Dizajn i zanatska radionica
Beton je moderan i definitivno etabliran u svetu dizajna. Postalo je luksuzno da se beton koristi u dizajnu stvari, nameštaja i enterijera. Biro ARGE Grasser Murero intezivno istražuje beton, fokusirajući se na pomerenje granica do kojih se beton može koristiti za dizajn novotarija. Sa uspehom! Radionica nudi priliku da se nauči iz njihovog iskustva i rad na novom dizajnu.

http://www.materialrevolution.at/

Radionica 3

BETON_2016_09

Radionica 3 – Izgradnja betonskog kanua i vožnja kanua koji je osvojio drugo mesto na regati betonskih kanua 2015.
(CONCRETE CANOE – BUILDING A LIGHTWEIGHT, TEXTILE REINFORCED, UHPC CANOE)
24. septembar 2016. od 10.00 do 17.00 časova i
25. septembar 2016. od 10.00 do 16.00 časova (Magacin Macura, Zenit 4, Grčka 62, Stari Banovci)

DIPL. ING. DR.-TECHN. JOHANNES KIRNBAUER, HOCHBAU.H1, BEČ
ASS.PROF. DIPL.-ING. DR. TECHN. KARL DEIX, , TECHNICAL UNIVERSITY, BEČ
DIPL. ING. CHRISTOPHER STROBL, ASYNKRON ARCHITECTS, BEČ
DIPL.ING.ARH. MIODRAG GRBIĆ DR, UNIVERZITET U BEOGRADU – ARHITEKTONSKI FAKULTET

Radionica za izradu
Tim sačinjen od studenata i docenata sa Tehničkog univerziteta u Beču je učestvovao prvi put na ”Beton-Kanu Regati 2015” (Betonkanu Regatta) u Nemačkoj – na takmičenju koje postoji već 30 godina. Oni su osvojili drugu nagradu u kategoriji ”konstrukcija”. Njihov tim će doći u Stare Banovce i kanu će biti izgrađen u radionici, uz primenu lakog, tekstil ojačanog betona, ultra-visoke performanse. Cilj radionice je da novi brod zaroni u vodu i da se proslavi uspešna plovidba Dunavom.

BETON_2016_naslovna