UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Konkurs za stipendiranje studija arhitekture na master nivou za školsku 2017/18. u Nemačkoj

DAAD_logo_opt

Nemačka služba za akademsku razmenu – Deutsche Akademische Austausch Dienst (DAAD) raspisuje konkurs za stipendiranje studija arhitekture na master nivou studija za školsku 2017/18. u Saveznoj republici Nemačkoj.

Detaljne informacije – raspis konkursa možete pogledati ovde:
http://www.daad.rs/sr/09895/index.html

Rok za slanje prijave: 30. septembar 2016. godine.
Početak stipendije od 1. oktobra naredne godine!

Zakažite konsultacije ili nas pozovite zarad podrobnijih informacija:
DAAD Informativni Centar Beograd
Cara Uroša 35, 1 sprat
11 000 Beograd

Tel: +381 11 2636.424
E-mail: info@daad.rs
Veb: http://www.daad.rs/

DAAD_Nemacke_Master_arhitekture_stipendije_201718_opt

Izdvajamo...

Stipendije stranim diplomcima nude mogućnost da prodube svoja znanja i nastave studije u Nemačkoj. Pored toga stipendije pomažu razmenu iskustava i umrežavanje sa kolegama iz struke.

Ko može da se prijavi?
Strani kandidati iz sledećih oblasti: arhitektura, arhitektura enterijera, urbanistika, očuvanje spomenika, regionalno planiranje, pejzažna arhitektura koji će najkasnije do početka korišćenja stipendije da završe osnovne akademske studije.

Šta se stipendira?
U programu “Studijske stipendije za strane diplomce u oblasti arhitekture” možete na državnom ili privatnom (a od strane države priznatom) nemačkom univerzitetu ili višoj školi po Vašem izboru da izaberete postdiplomski studijski program sa završnom diplomom ili dopunske studije bez završne diplome (ne osnovne akademske studije). Ovim programom se stipendiraju isključivo programi sa crtanjem/planiranjem.

Za one kandidate iz oblasti arhitekture koji se opredeljuju za naučnički-teorijski program ili za program istorije arhitekture, na raspolaganju je program “Studijska stipendija za diplomirane studente svih struka“.

Trajanje stipendije
Postdiplomske studije za završenom diplomom (master program):
– između 10 i 24 meseca u zavisnosti od trajanja odabranog studijskog programa;
– početak: po pravilu 1. oktobar, ukoliko dobijete i kurs jezika, početak stipendiranja se pomera unapred za period trajanja jezičkog kursa;
– sve stipendije se najpre dodeljuju za jednu akademsku godinu i samo kod dobrih rezultata se produžava stipendiranje (na osnovu zahteva za produžetkom) i nakon ponovne ocene izborne komisije;
– kandidati koji se u trenutku konkurisanja već nalaze u Nemačkoj na prvoj godini studija nekog postdiplomskog programa, mogu da se prijave za stipendiranje druge godine master/postdiplomskih studija. Produžetak stipendiranja je u ovom slučaju isključeno.

Dopunske studije bez diplome:
– mogu da traju po pravilu jednu akademsku godinu;
– početak: po pravilu 01. oktobar, ukoliko dobijete i kurs jezika, početak stipendiranja se pomera unapred za vreme trajanja kursa.

Stipendija obuhvata:
– mesečnu stipendiju u iznosu od 750,- evra;
– dodatak za putne troškove ukoliko troškove ne preuzima matična zemlja ili neka druga strana;
– jednokratnu pomoć za početak studiranja;
– zdravstveno osiguranje, kao i osiguranje od nesrećnog slučaja.

Takođe, uz odredjene uslove, DAAD obezbedjuje dodatno i:
– dodatak za školarinu (ukoliko ona postoji na nemačkom unverzitetu) i to u maksimalnom iznosu od 500,- evra po semestru;
– mesečni dodatak za stanovanje;
– mesečni dodatak za članove porodice koji će zajedno sa Vama boraviti u Nemačkoj tokom Vašeg boravka.

Za jezičku pripremu za boravak u Nemačkoj DAAD nudi sledeće:
– DAAD preuzima na sebe plaćanje troškove kursa za Online-jezički kurs “Deutsch-uni-online (DUO)” (http://www.deutsch-uni.com/) za 6 meseci od trenutka dobijanja stipendije;
– ukoliko je neophodno: jezički kurs (2, 4 ili 6 meseci) pre početka studijskog boravka; o dodeli kursa i njegovom trajanju odlučuje DAAD na osnovu poznavanja nemačkog jezika i uspeha. Učešće na takvom jezičkom kursu je obavezno ako je jezik nastave na studijskom programu nemački.
– dodatak za kurseve jezika koje biraju sami stipendisti;
– refundaciju troškova za ispit TestDaF koji treba da se položi ili u matičnoj zemlji nakon obaveštenja o dobijenoj stipendiji ili u Nemačkoj sve do kraja stipendiranja.
– alternativno uz TestDaf stipendisti mogu da dobiju refundaciju troškova za polaganje ispita DSH ili od Gete instituta u toku samog korišćenja stipendije.

. . . . . . . .

Prijavite se!