УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Конкурс за стипендирање студија архитектуре на мастер нивоу за школску 2017/18. у Немачкој

DAAD_logo_opt

Немачка служба за академску размену – Deutsche Akademische Austausch Dienst (ДААД) расписује конкурс за стипендирање студија архитектуре на мастер нивоу студија за школску 2017/18. у Савезној републици Немачкој.

Детаљне информације – распис конкурса можете погледати овде:
http://www.daad.rs/sr/09895/index.html

Рок за слање пријаве: 30. септембар 2016. године.
Почетак стипендије од 1. октобра наредне године!

Закажите консултације или нас позовите зарад подробнијих информација:
ДААД Информативни Центар Београд
Цара Уроша 35, 1 спрат
11 000 Београд

Тел: +381 11 2636.424
Е-маил: info@daad.rs
Веб: http://www.daad.rs/

DAAD_Nemacke_Master_arhitekture_stipendije_201718_opt

Издвајамо...

Стипендије страним дипломцима нуде могућност да продубе своја знања и наставе студије у Немачкој. Поред тога стипендије помажу размену искустава и умрежавање са колегама из струке.

Ко може да се пријави?
Страни кандидати из следећих области: архитектура, архитектура ентеријера, урбанистика, очување споменика, регионално планирање, пејзажна архитектура који ће најкасније до почетка коришћења стипендије да заврше основне академске студије.

Шта се стипендира?
У програму “Студијске стипендије за стране дипломце у области архитектуре” можете на државном или приватном (а од стране државе признатом) немачком универзитету или вишој школи по Вашем избору да изаберете постдипломски студијски програм са завршном дипломом или допунске студије без завршне дипломе (не основне академске студије). Овим програмом се стипендирају искључиво програми са цртањем/планирањем.

За оне кандидате из области архитектуре који се опредељују за научнички-теоријски програм или за програм историје архитектуре, на располагању је програм “Студијска стипендија за дипломиране студенте свих струка“.

Трајање стипендије
Постдипломске студије за завршеном дипломом (мастер програм):
– између 10 и 24 месеца у зависности од трајања одабраног студијског програма;
– почетак: по правилу 1. октобар, уколико добијете и курс језика, почетак стипендирања се помера унапред за период трајања језичког курса;
– све стипендије се најпре додељују за једну академску годину и само код добрих резултата се продужава стипендирање (на основу захтева за продужетком) и након поновне оцене изборне комисије;
– кандидати који се у тренутку конкурисања већ налазе у Немачкој на првој години студија неког постдипломског програма, могу да се пријаве за стипендирање друге године мастер/постдипломских студија. Продужетак стипендирања је у овом случају искључено.

Допунске студије без дипломе:
– могу да трају по правилу једну академску годину;
– почетак: по правилу 01. октобар, уколико добијете и курс језика, почетак стипендирања се помера унапред за време трајања курса.

Стипендија обухвата:
– месечну стипендију у износу од 750,- евра;
– додатак за путне трошкове уколико трошкове не преузима матична земља или нека друга страна;
– једнократну помоћ за почетак студирања;
– здравствено осигурање, као и осигурање од несрећног случаја.

Такође, уз одредјене услове, ДААД обезбедјује додатно и:
– додатак за школарину (уколико она постоји на немачком унверзитету) и то у максималном износу од 500,- евра по семестру;
– месечни додатак за становање;
– месечни додатак за чланове породице који ће заједно са Вама боравити у Немачкој током Вашег боравка.

За језичку припрему за боравак у Немачкој ДААД нуди следеће:
– ДААД преузима на себе плаћање трошкове курса за Онлине-језички курс “Deutsch-uni-online (DUO)” (http://www.deutsch-uni.com/) за 6 месеци од тренутка добијања стипендије;
– уколико је неопходно: језички курс (2, 4 или 6 месеци) пре почетка студијског боравка; о додели курса и његовом трајању одлучује ДААД на основу познавања немачког језика и успеха. Учешће на таквом језичком курсу је обавезно ако је језик наставе на студијском програму немачки.
– додатак за курсеве језика које бирају сами стипендисти;
– рефундацију трошкова за испит ТестДаФ који треба да се положи или у матичној земљи након обавештења о добијеној стипендији или у Немачкој све до краја стипендирања.
– алтернативно уз ТестДаф стипендисти могу да добију рефундацију трошкова за полагање испита ДСХ или од Гете института у току самог коришћења стипендије.

. . . . . . . .

Пријавите се!