UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

2016_Droog_Redesign-the-City-with-Desire_main

Dragi građanine sveta,
da li želite stvarno da utičete na način na koji živimo?

Droog-ov program socialcities.org Vas poziva da baš to uradite na ovom konkursu. Pogledajte šta, kada, kako i zašto u sledećem tekstu:

ŠTA
Droog-ova platforma socialcities.org je pokrenula metodu beleženja stvarnih potreba i želja za život ljudi u njihovom gradu. Kao odgovor na ove vredne podatke, želimo da vidimo vaše predloge. Predlozi moraju da zabeleže raznovrsnost želja izraženih kroz podatke.

TEME KONKURSA
Možete birati između 4 teme:

  • Tema mobilnosti
    Mnogi građani društva žele da žive život u pokretu. U ovom trenutku neki bi se odlučili za mobilne kuće, ali neki ne vole kuće i više vole nomadski život. Kako možemo utkati nomadski život u inače čvrst i stabilan grad?
  • Tema urbane prirode
    Građani vole pogled na što je moguće više prirode iz svojih kuća. Ali oni takođe vole i pogled na gradski pejzaž. Uobičajeno rešenje je uvesti parkove i šume u grad ali mi volimo da preokrenemo stvari. Na koji način možemo zaroniti grad u divljinu, tako da stanovnici mogu uživati u svom urbanom iskustvu, kao i u divljini i prirodi.
  • Tema bezbednosti
    Većina građana više voli društvenu kontrolu nego mere bezbednosti poput kamera, policije i ograđenih zajednica. Prema ovoj anketi, njihov idealan gradski prostor je gradski trg ili ulica. Kako da projektujemo udobne javne prostore koji nas štite od društvenih opasnosti (kao što je npr. rat), bez naoružanih snaga i kamera svuda oko nas?
  • Tema tehnologije
    Građanin želi puno tehnologije u svom gradu, šta možemo učiniti da se oni ne osećaju kao da su u ogromnom računaru, dok ih Veliki brat posmatra. Ovo je sada Vaš zadatak!

Povezan tekst:
AUR 2014/15 City and Society: Yoshiharu Tsukamoto & Momoyo Kaijima [Atelier Bow-Wow]


KO MOŽE UČESTVOVATI
Konkurs je otvoren za međunarodnu javnost. Pozivamo međunarodne dizajnere, mislioce, arhitekte, umetnike, kreativce, stanovnike gradova, entuzijaste – bilo da su profesionalci ili ne, starije od 18 godina.

POBEDNIK
Autori pobedničkog predloga dobiće novčanu nagradu od 3000 EUR; i jednu nedelju boravka u sedištu Droog-a u Amsterdamu, u Holandiji kako bi dalje razvili koncept u saradnji sa Droog-om; smeštaj tokom boravka u the One and Only Bedroom, sobi hotela Droog; dodelu nagrada u Amsterdamu; publikaciju njihovog koncepta; obimnu međunarodnu promociju putem Droog-ovih kanala. Pobednički i dva vicešampionska rada konkursa (oba nagrađena sa po 1000 EUR) biće prestavljeni putem privremene izložbe u prostorima Droog-a.

KAKO UČESTVOVATI
Kandidati moraju predati rad najkasnije do 01. oktobra 2016. godine, slanjem na e-mail adresu opencall@droog.com. Kandidati mogu koristiti bilo koji medij za predstavljanje koncepta, ukoliko je to učinjeno jasno i rad se može poslati putem e-mail-a. To znači da možete poslati video, animaciju, plakat, vebsajt, esej, grafikon, fotomontažu – sve što mislite da može najbolje da ilustruje vašu ideju.

ŽIRI KONKURSA
Renny Ramakers (Droog),
Mark van der Net (OSCity),
Jan Konings (dizajner),
Winy Maas (MVRDV),
Ole Bouman (Shekou Design Museum),
Aaron Betsky (Frank Lloyd Wright School of Architecture)

Sve informacije o konkursu možete pogledati ovde: Droog Calls to Redesign the City with Desire

2