УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

2016_Droog_Redesign-the-City-with-Desire_main

Драги грађанине света,
да ли желите стварно да утичете на начин на који живимо?

Droog-ов програм socialcities.org Вас позива да баш то урадите на овом конкурсу. Погледајте шта, када, како и зашто у следећем тексту:

ШТА
Droog-ова платформа socialcities.org је покренула методу бележења стварних потреба и жеља за живот људи у њиховом граду. Као одговор на ове вредне податке, желимо да видимо ваше предлоге. Предлози морају да забележе разноврсност жеља изражених кроз податке.

ТЕМЕ КОНКУРСА
Можете бирати између 4 теме:

  • Тема мобилности
    Многи грађани друштва желе да живе живот у покрету. У овом тренутку неки би се одлучили за мобилне куће, али неки не воле куће и више воле номадски живот. Како можемо уткати номадски живот у иначе чврст и стабилан град?
  • Тема урбане природе
    Грађани воле поглед на што је могуће више природе из својих кућа. Али они такође воле и поглед на градски пејзаж. Уобичајено решење је увести паркове и шуме у град али ми волимо да преокренемо ствари. На који начин можемо заронити град у дивљину, тако да становници могу уживати у свом урбаном искуству, као и у дивљини и природи.
  • Тема безбедности
    Већина грађана више воли друштвену контролу него мере безбедности попут камера, полиције и ограђених заједница. Према овој анкети, њихов идеалан градски простор је градски трг или улица. Како да пројектујемо удобне јавне просторе који нас штите од друштвених опасности (као што је нпр. рат), без наоружаних снага и камера свуда око нас?
  • Тема технологије
    Грађанин жели пуно технологије у свом граду, шта можемо учинити да се они не осећају као да су у огромном рачунару, док их Велики брат посматра. Ово је сада Ваш задатак!

Повезан текст:
AUR 2014/15 City and Society: Yoshiharu Tsukamoto & Momoyo Kaijima [Atelier Bow-Wow]


КО МОЖЕ УЧЕСТВОВАТИ
Конкурс је отворен за међународну јавност. Позивамо међународне дизајнере, мислиоце, архитекте, уметнике, креативце, становнике градова, ентузијасте – било да су професионалци или не, старије од 18 година.

ПОБЕДНИК
Аутори победничког предлога добиће новчану награду од 3000 EUR; и једну недељу боравка у седишту Droog-а у Амстердаму, у Холандији како би даље развили концепт у сарадњи са Droog-ом; смештај током боравка у the One and Only Bedroom, соби хотела Droog; доделу награда у Амстердаму; публикацију њиховог концепта; обимну међународну промоцију путем Droog-ових канала. Победнички и два вицешампионска рада конкурса (оба награђена са по 1000 EUR) биће престављени путем привремене изложбе у просторима Droog-а.

КАКО УЧЕСТВОВАТИ
Кандидати морају предати рад најкасније до 01. октобра 2016. године, слањем на e-mail адресу opencall@droog.com. Кандидати могу користити било који медиј за представљање концепта, уколико је то учињено јасно и рад се може послати путем e-mail-а. То значи да можете послати видео, анимацију, плакат, вебсајт, есеј, графикон, фотомонтажу – све што мислите да може најбоље да илуструје вашу идеју.

ЖИРИ КОНКУРСА
Renny Ramakers (Droog),
Mark van der Net (OSCity),
Jan Konings (дизајнер),
Winy Maas (MVRDV),
Ole Bouman (Shekou Design Museum),
Aaron Betsky (Frank Lloyd Wright School of Architecture)

Све информације о конкурсу можете погледати овде: Droog Calls to Redesign the City with Desire