UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Retrospektivna izložba: Zaha Hadid, Palata Franketi, Venecija | Foto © Luke Hayes

Retrospektivna izložba

Zaha Hadid
27. maj – 27. novembar 2016.
Palata Franketi, Venecija, Italija

U slavu karijere Zahe Hadid (Zaha Hadid, 1950-2016) u arhitekturi i dizajnu koje se proteže na četiri decenije, Fondacija Berengo (Fondazione Berengo) je domaćin sažete retrospektivne izložbe njenog dela u Palati Franketi (Palazzo Franchetti) na Velikom kanalu u Veneciji, u Italiji. Izložba, koja se poklapa sa ovogodišnjim Venecijanskim arhitektonskim bijenalem, prikazuje mnoge od ključnih slika, crteža i maketa iz repertoara Hadidove, prenoseći ingenioznost i dinamizam njenih arhitektonskih projekata putem raznih medija, uključujući i film i fotografiju.

Kroz dizajn Zahe Hadid – izgrađen, u izgradnji, u razvoju i nerealizovan – izložba prestavlja pionirska istraživanja koja podstiču i definišu rad biroa Zaha Hadid Architects.

Izložba će biti otvorena do 27. novembra 2016. godine.

Zaha-Hadid_by-Brigitte-Lacombe

Zaha Hadid | Foto © Brigitte Lacombe

Povezani tekstovi:
Sedam ključnih tema Bijenala arhitekture 2016. u Veneciji
Bijenale arhitekture u Veneciji 2016: Zlatni lav za životno delo – Paulo Mendez da Roša
Alehandro Aravena – umetnički direktor Bijenala u Veneciji 2016
Predavanje: o kulturi dizajniranog inženjerstva – prof. Hanif Kara


Zaha Hadid se direktno bavila eksperimentima ruske avangarde početkom svoje karijere, istražujući tehnike kompozicije fragmentacije, slojevitosti i poroznosti koje se provlače kroz sve njene projekte.

„Moje slike su nastale pre trideset godina iz razloga što sam mislila da arhitektonski crteži zahtevaju distorziju i fragmentaciju mnogo većeg stepena, kako bi pomogli našim istraživanjima – ali, na kraju je to uticalo na rad, naravno. U ranim danima našeg biroa metode koje smo upotrebljavali da konstruišemo crtež, sliku ili model, dovele su do novih, uzbudljivih otkrića. Ponekad nismo znali čemu će nas istraživanje dovesti ali smo znali da će to biti nešto, i da sva istraživanja vode ka usavršavanju projekta.

Zaha-Hadid_Victoria-City-Berlin-PA_BlueBeam

Zaha-Hadid_Victoria-City-Berlin_PA_Perspective

Victoria City, Berlin, 1988. | © Zaha Hadid Architects

Tri projekta koja predstavljaju prekretnice u karijeri Zahe Hadid prezentovana su u zasebnoj sobi. Počevši od projekta Vitra Fire Station (izgrađen 1993) u Vajlu na Rajni, u Nemačkoj, prvi izgrađen projekat biroa Zaha Hadid Architects, potom Rosenthal Center for Contemporary Art u Sinsinatiju (izgrađen 2003), koji je doprineo tome da Zahi Hadid bude dodeljena Pricker nagrada za 2004. godinu, i na kraju MAXXI Museum of 21st Century Arts u Rimu (završen 2009), čime su obuhvaćeni periodi u kome je praksa primenila i razvila svoja obimna istraživanja sa ubrzanim napretkom dizajna uz pomoć računara.

Zaha-Hadid_Hafenstrasse_Hamburg

Haffenstrasse, Berlin, 1982-83. | © Zaha Hadid Architects

Zaha-Hadid_The-Peak_Hong-Kong_(2)

The Peak, Hong Kong, 1982-83. | © Zaha Hadid Architects

Adriano Berengo (Adriano Berengo), predsednik Fondacije Berengo je rekao:
„Posetioci izložbe će steći veće razumevanje pionirske vizije Zahe Hadid, koja je redefinisala arhitekturu i dizajn 21. veka i zarobila maštu širom sveta. Iako radim u svetu umetnosti, a Dama Zaha Hadid je izuzetna u arhitekturi, njen rad je takođe prožet umetnošću, tom patinom koja sve čini večitim, uključujući i samog stvaraoca.“

Zaha-Hadid_Venice2016_©Luke-Hayes_07

Izložba Zaha Hadid, Palata Frančeti, Venecija | Foto © Luke Hayes

U svom razgovoru sa Hansom Ulrihom Obristom (Hans Ulrich Obrist), kodirektorom galerija Serpentine, Zaha Hadid je izjavila:
„Znam iz svog ličnog iskustva da se bez istraživanja i eksperimenata ne može mnogo šta otkriti. U eksperimentu mislite da ćete saznati jednu stvar, a onda otkrijete nešto sasvim drugo. To je ono što mislim da je stvarno uzbudljivo. Otkrijete mnogo više od onog čemu se nadate. Mislim da nikada ne treba prestati sa eksperimentisanjem.“

Zaha-Hadid_Venice2016_©Luke-Hayes_05

Zaha-Hadid_Venice2016_©Luke-Hayes_02

Izložba Zaha Hadid, Palata Franketi, Venecija | Foto © Luke Hayes

Zaha-Hadid_Palazzo-Franchetti