UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Konkurs: Šta može dizajn da učini za izbeglice (What Design Can Do Refugee Challenge)

Rok za predaju konkursnih radova je produžen do 20. maja 2016. godine!

Izvor: Dezeen

Holandska organizacija What Design Can Do (Šta može dizajn da učini) je objavila međunarodni konkurs kojim bi se pomoglo pronalaženju rešenja za izbeglice koje se suočavaju sa raznovrsnim izazovima.

Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) i Ikea fondacija (Ikea Foundation), filantropska grana švedskog giganta za proizvodnju nameštaja koji stoji iza svog dizajna skloništa na rasklapanje za izbeglice, podržavaju ovaj konkurs.

Prema statistikama UNHCR, širom sveta u ovom trenutku ima više od 20 miliona izbeglica i taj broj neprestano raste. Oko 60% njih živi u urbanim oblastima, stvarajući značajan stambeni i infrastrukturni izazov za lokalne i nacionalne uprave, kao i za same izbeglice.

Osnivač organizacije What Design Can Do Ričard van der Laken (Richard van der Laken) je rekao: „Potrebne su smele i inovativne ideje kako bi se rešile dugoročne potrebe toliko novih stanovnika, u mnogim oblastima života. To je ono u čemu su dizajneri dobri… Konkurs Šta može dizajn da učini za izbeglice je globalni konkurs za dizajn koji poziva kreativnu zajednicu da ponudi ideje koje menjaju igru, za smeštaj, povezivanje, integraciju i pomoć u ličnom razvoju izbeglih lica.“

Rok za predaju konkursnih radova je 01. maj 2016. godine. 25 radova će biti odabrano u uži izbor do godišnje konferencije What Design Can Do u Amsterdamu, koja će se održati od 30. juna do 01. jula 2016. godine.

Žiri će izabrati 5 finalista, čija imena će biti objavljena tokom konferencije.

Svaki finalista će dobiti novčanu nagradu – 10000 EUR i mentorstvo etabliranog dizajnera kako bi do kraja 2016. godine razvio svoju ideju.

Sve informacije o konkursu možete pogledati na adresi www.whatdesigncando.com, a ideje se mogu podeliti na društvenim mrežama upotrebom oznake #refugeechallenge.

Prema rečima Van der Lakena dobri primeri dizajna za izbeglice mogu se naći u projektu Ikea fondacije „Bolje sklonište“ (Better Shelter), za montažna skloništa.

Drugi primer je rad nemačkog studija ICOON, dizajnerke Gosje Varink (Gosia Warrink), knjižica ICOON for Refugees – rečnik simbola sa aplikacijom za mobilni telefon za pomoć izbeglicama u brzoj komunikaciji na stranom jeziku.

Organizacija What Design Can Do je osnovana kao godišnja konferencija 2010. godine kako bi podstakla debatu među dizajnerima i promovisala projekte koji bi mogli doprineti pozitivnoj socijalnoj promeni.

2016_What-Design-Can-Do-Refugee-Challenge_02

Gosja Varink – knjižica ICOON for Refugees | © ICOON