УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Конкурс: Шта може дизајн да учини за избеглице (What Design Can Do Refugee Challenge)

Рок за предају конкурсних радова је продужен до 20. маја 2016. године!

Извор: Dezeen

Холандска организација What Design Can Do (Шта може дизајн да учини) је објавила међународни конкурс којим би се помогло проналажењу решења за избеглице које се суочавају са разноврсним изазовима.

Високи комесаријат УН за избеглице (UNHCR) и Икеа фондација (Ikea Foundation), филантропска грана шведског гиганта за производњу намештаја који стоји иза свог дизајна склоништа на расклапање за избеглице, подржавају овај конкурс.

Према статистикама UNHCR, широм света у овом тренутку има више од 20 милиона избеглица и тај број непрестано расте. Око 60% њих живи у урбаним областима, стварајући значајан стамбени и инфраструктурни изазов за локалне и националне управе, као и за саме избеглице.

Оснивач организације What Design Can Do Ричард ван дер Лакен (Richard van der Laken) је рекао: „Потребне су смеле и иновативне идеје како би се решиле дугорочне потребе толико нових становника, у многим областима живота. То је оно у чему су дизајнери добри… Конкурс Шта може дизајн да учини за избеглице је глобални конкурс за дизајн који позива креативну заједницу да понуди идеје које мењају игру, за смештај, повезивање, интеграцију и помоћ у личном развоју избеглих лица.“

Рок за предају конкурсних радова је 01. мај 2016. године. 25 радова ће бити одабрано у ужи избор до годишње конференције What Design Can Do у Амстердаму, која ће се одржати од 30. јуна до 01. јула 2016. године.

Жири ће изабрати 5 финалиста, чија имена ће бити објављена током конференције.

Сваки финалиста ће добити новчану награду – 10000 EUR и менторство етаблираног дизајнера како би до краја 2016. године развио своју идеју.

Све информације о конкурсу можете погледати на адреси www.whatdesigncando.com, а идеје се могу поделити на друштвеним мрежама употребом ознаке #refugeechallenge.

Према речима Ван дер Лакена добри примери дизајна за избеглице могу се наћи у пројекту Икеа фондације „Боље склониште“ (Better Shelter), за монтажна склоништа.

Други пример је рад немачког студија ICOON, дизајнерке Госје Варинк (Gosia Warrink), књижица ICOON for Refugees – речник симбола са апликацијом за мобилни телефон за помоћ избеглицама у брзој комуникацији на страном језику.

Организација What Design Can Do је основана као годишња конференција 2010. године како би подстакла дебату међу дизајнерима и промовисала пројекте који би могли допринети позитивној социјалној промени.

2016_What-Design-Can-Do-Refugee-Challenge_02

Госја Варинк – књижица ICOON for Refugees | © ICOON