UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
2015_FuturA_t

Pozivamo sve mlade kreativce iz različitih disciplina da se prijave na konkurs The Future Architecture Platform do 20. decembra 2015.

Arhitektura je sklona predviđanju uverljive budućnosti. Kroz istoriju je iskorišćavala inovativnost i pokazivala kako kultura, kreativni način razmišljanja i međudisciplinarnost svi zajedno doprinose oblikovanju i definisanju gradova, ekonomije, društvene kohezije i okruženja. Otvaranjem široke diskusije 14 evropskih organizacija je udružilo snage u kreiranju platforme koja je u potrazi za individualcima i kolektivima sa vizijom promišljanja budućnosti arhitekture u Evropi.

Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture (BINA), zajedno sa nosiocem projekta Muzejem za arhitekturu in oblikovanje/Muzej za arhitekturu i dizajn (MAO) iz Slovenije i timovima učesnika iz 13 evropskih zemalja, je osvojila grant Kreativne Evrope – Podrška evropskim platformama (2014-2020) za platformu Future Architecture / FuturA.

The Future Architecture Platform objavljuje otvoren poziv za ideje. Kako bi se predstavili društveni, ekološki, ekonomski i projektantski potencijali arhitekture najrazličitijoj publici širom Evrope, traže se ambiciozni individualci iz različitih disciplina za predstavljanje i apliciranje novih ideja na današnju arhitekturu i onu bliske budućnosti. Poziv je otvoren ne samo za arhitekte, nego i urbaniste, kustose, pejzažne arhitekte, dizajnere, umetnike, filmske stvaraoce i sve druge profesionalce u nastajanju koji razmišljaju, istražuju, oblikuju i uključuju se u našu životnu okolinu.

Platforma se temelji na društvenoj misiji evropske arhitekture kao temeljne kulturne sile koja ima potencijal za poboljšanje kvaliteta života. Pridružite nam se u preispitivanju i zamišljanju arhitekture kao delatnosti usmerene ka ljudima , one koja ima transformativni potencijal za suočavanje sa i rešavanje problema koji se protežu daleko šire od građenja.

Poziv za ideje će se zatvoriti 20. decembra 2015. godine.

Do 20. januara 2016. godine članovi institucija koje su deo platforme i javnost će odabrati kandidate na osnovu njihovih ideja iz različitih kreativnih disciplina. To će pomoći u izgradnji novih i zanimljivih vizija i negovati odnose između arhitekture i, u ovom slučaju, mreže muzeja i festivala koje su članice platforme.

Izabrani kandidati biće pozvani da učestvuju na konferenciji od 18. do 20. februara 2016. godine u Muzeju za arhitekturu i dizajn u Ljubljani, gde će biti pozvani da prezentuju svoju ideju i viziju za budućnost arhitekture. Od svih ideja biće odabran ograničen broj učesnika koji će postati deo programa izložbi, konferencija, predavanja i radionica koje će trajati između 1. marta i 31. oktobra 2016. po celoj Evropi.

Ko se može prijaviti? Možete se prijaviti ukoliko:
– ste mlađi od 40 godina na dan kad je otvoren poziv
– možete dokumentovati profesionalna dostignuća (radovi, angažovanja, izložbe, publikacije, recenzije, stipendije, nagrade)
– vaš poslednji projekat koji nije stariji od dve godine
– vaš rad nije široko prihvaćen ili potvrđen od strane kritičara, kustosa i producenata (tražimo mlade nadolazeće talente u nastajanju koji još nisu uživali veće priznanje u Evropi)

Gdje se možete prijaviti?
www.futurearchitectureplatform.org

Što je Future Architecture?
Future Architecture je prva panevropska platforma za arhitekturu, muzeje, festivale i producente; donošenje ideja o budućnosti gradova i arhitekture bliže široj publici. Naši ciljevi:
– Promisliti budućnost. Mi ćemo istaći ćemo talentovanu generaciju u nastajanju iz različitih disciplina i istražiti i podeliti ideje o budućnosti gradova i arhitekture.
– Razmeniti. 14 organizatora iz 13 zemalja će stvoriti panevropski program, posetiti kreativce u nastajanju i prezentovati svoje ideje na izložbama, konferencijama, predavanjima i radionicama, u knjigama i na internetu.
– Podignuti svest. Platforma će složena pitanja objasniti na razumljiv način i promovisati održivu životnu sredinu.
– Izgraditi predanost. Future Architecture European Quality je oznaka kojom će se prepoznavati organizatori koji rade s kreativcima u usponu i prepoznaju njihovu predanost ciljevima platforme.

Ko je deo Future Architecture platforme?
Koordinirajući telo: Muzej arhitekture i dizajna u Ljubljani (Slovenija).
Članovi: Muzej arhitekture u Vroclavu (Poljska), Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (Srbija), Narodni muzej umetnosti 21. veka u Rimu (Italija), Kuća arhitekture u Gracu (Austrija), Arhitektonski festival, Kopenhagen  (Danska), Arhitektonska nedelja u Tiranu (Albanija), Dizajn Biotop u Ljubljani (Slovenija), Arhitektonski trijenale, Lisabon  (Portugal), Ruby Press, Berlin (Nemačka), Švajcarski arhitektonski muzej u Bazelu (Švicarska), Arhitektonska nedelja u Prištini (Kosovo), CANactions u Kijevu (Ukrajina), Oris Kuća arhitekture (Zagreb).

The Future Architecture Platform želi da predstavi i slavi inovaciju, eksperimente i ideje generacije koje će projektovati arhitekturu i izgraditi evropske gradove u narednim godinama. Time će se promovisati evropska inovacija, arhitektura, kultura, znanje i društveni kapital kroz jednu zajedničku platformu.

FutureArchitecturePlatform_Logo