UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Festival_nauke_2015_reklama_03_opt

Festival nauke 2015. pod nazivom „Čuda su svuda“ po 9. put se održava u Beogradu. Najznačajnija naučno-popularna manifestacija, koja svake godine okupi više od 500 učesnika iz zemlje i inostranstva, ove godine će biti održana na Beogradskom Sajmu od 3. do 6. decembra, u halama 3 i 3a. Tim arhitektonskog fakulteta, koji će se 4 dana družiti sa oko 30,000 posetilaca na Festivalu nauke 2015, čine profesori i studenti arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Kao način da se popularišu teme iz oblasti arhitekture, dizajna enterijera i eksterijera, sa posebnim osvrtom na energetsku efikasnost i ekologiju, „Bašta na zidu” – postavka Arhitektonskog fakulteta na ovogodišnjem Festivalu nauke – se bavi vertikalnim baštama i mogućnostima stvaranja zdravijeg, lepšeg i energetski efikasnog okruženja u gradovima.

2015_PKB-Nagrada_01_o

MOJA PRVA BAŠTA – edukativno didaktički komplet | prof. Branko Pavić i doc. Budimir Sudimac

Nagrađeni projekat „Moja prva bašta“, prof. Branka Pavića i doc. Budimira Sudimca, već više od godinu dana razvija program multidisciplinarnih naučnih radionica namenjenih deci školskog uzrasta. Cilj ovih radionica je da se deci u najranijem uzrastu podstakne svest o uticaju i značaju okruženja, razvije odnos prema prirodi i pruže praktična znanja o upotrebi reciklažnog materijala u svrhu kreiranja zelenih zidova.

Deca sa Meseca 2015 - 8 of 24

Radionica “Deca sa Meseca”, Bela Crkva, jun 2015. godine | Foto © mr Branko Pavić

Važan aspekt ovog projekta predstavlja i društveno odgovoran odnos arhitektonskog fakulteta u Beogradu prema deci bez roditeljskog staranja, upravo kroz uključivanje u radionice ove ranjive grupe. Kao dosadašnji učesnici u radionicama „Moja prva bašta“, deca iz Doma za decu i omladinu „Vera Radivojević“ iz Bele Crkve i Doma za decu „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Beograda će biti naši dragi gosti na predstojećem festivalu. Ovaj inkluzivni projekat je svojim dizajnerskim, tehničkim i didaktičkim svojstvima omogućio da se upravo ova ciljna grupa oseti bolje integrisana u sredine u kojima žive.

Više o samom programu Festivala nauke 2015. možete pronaći na zvaničnoj veb adresi: http://festivalnauke.org/.

Realizaciju ovog projekta je omogućilo Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije.