UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Donibruk kvart (Donnybrook Quarter), London  | © Peter Barber Architects

Pozivamo vas na gostujuće predavanje ”Ljudi i prostor” britanskog, više puta nagrađenog arhitekte i profesora arhitekture Piter Barber-a sa Vestminsterskog univerziteta u Londonu.

U proteklih šest godina, Piter Barber je imenovan u tri navrata (dva puta za projekte stanovanja, jednom za projekat revitalizacije) kao “Arhitekta godine u Velikoj Britaniji” (BD Architect of the Year Award) i kao finalista za nagradu “Arhitekta-urbanista godine u Velikoj Britaniji” (UK Masterplanning Architect of the Year).

Dva projekta studija Piter Barber Arhitekte (Piter Barber Architects) su ušla u najuži izbor za Stirling nagradu “Najbolja zgrada godine” u organizaciji Kraljevskog društva britanskih arhitekata (RIBA Stirling Prize Building of the Year Award).

Predavanje će se održati u četvrtak, 12. novembra 2015. godine, u 18.00 časova, u amfiteatru Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Ulaz je slobodan. Pripremite (projektantska) pitanja.

Dobrodošli!

Peter-Barber_BD-magazine_Photograph-Ed-Tyler

Piter Barber (Peter Barber) | © BD MAGAZINE APRIL 2008

”Mi mislimo da prostor uslovljava, čime je opet i sam uslovljen, društvo i kulturu; i da arhitektura može stvoriti potencijal za društvenu akciju i pokret.”

Piter Barber Arhitekte manifesto

Biografija

Piter Barber je radio sa Ričardom Rodžersom (Richard Rogers), Vil Alzopom (Will Alsop) i Džestiko+Vajls (Jestico+Whiles) pre nego što je osnovao svoj studio 1989. godine. Sada je predavač i profesor projektovanja na Vestminsterskom univerzitetu (University of Westminster) u Londonu.

Predavao je o svojim projektima i izvedenim delima na mnogim institucijama, uključujući Kraljevsko društvo britanskih arhitekta (RIBA), Arhitektonsku Ligu u Nju Jorku i brojne međunarodne univerzitetske škole arhitekture u Đenovi, Frankfurtu, Brajtonu, Kingstonu i Glazgovu, kao i na Oksfordskom univerzitetu i Bartlet školi arhitekture, Univerziteta koledža Londona.

Na inicijativu britanske vlade, bio je pozvan da vodi diskusiju na temu ”Projektovanje za bolje javne prostore” zajedno sa timom vrhunskih stručnjaka za izgrađeno okruženje. On je bio savetnik tokom stvarnja Zbornika urbanog dizajna u Velikoj Britaniji.

Njegov arhitektonski studio Piter Barber Arhitekte (Piter Barber Architects) je nagrađeni projektantski studio, sa portfolijom prestižnih projekata u Evropi i na Bliskom Istoku, uključujući nekolio revolucionarnih, stambenih projekata i projekata mešovite namene, više nagrađenih urbanističkih studija i izgrađenih objekata kao što je Vila Anbar, koja je ušla u uži izbor za Aga Khan nagradu za arhitekturu (Aga Khan Award for Architecture).

Piter Barber Arhitekte su predvodnica britanske stambene izgradnje u zadnjih petnaest godina, sa pionirskim projektima radikalnog i inovativnog dizajna u oblasti stanovanja, generalnih urbanističkih planova i projekata regeneracije.

Vreme i mesto

/Četvrtak, 12. novembar 2015. godine/
/18.00 časova/
/Amfiteatar Arhitektonskog fakulteta u Beogradu/

PBA_Donnybrook-Quarter_large06

Donibruk kvart (Donnybrook Quarter), London  | © Peter Barber Architects

PBA_Employment-Academy_Courtyard

Akademija zapošljavanja (Employment Academy), London  | © Peter Barber Architects

PBA_Mount-Pleasant-Studios

Maunt Plezant studiji  (Mount Pleasant Studios), London  | © Peter Barber Architects

PBA_Redbridge-Night-Shelter

Redbridž noćni azil (Redbridge Night Shelter), London  | © Peter Barber Architects

PBA_Redbridge-Welcome-Centre

Redbridž prihvatilište (Redbridge Welcome Centre), London  | © Peter Barber Architects