УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Донибрук кварт (Donnybrook Quarter), Лондон  | © Peter Barber Architects

Позивамо вас на гостујуће предавање ”Људи и простор” британског, више пута награђеног архитекте и професора архитектуре Питер Барбер-а са Вестминстерског универзитета у Лондону.

У протеклих шест година, Питер Барбер је именован у три наврата (два пута за пројекте становања, једном за пројекат ревитализације) као “Архитекта године у Великој Британији” (BD Architect of the Year Award) и као финалиста за награду “Архитекта-урбаниста године у Великој Британији” (UK Masterplanning Architect of the Year).

Два пројекта студија Питер Барбер Архитекте (Piter Barber Architects) су ушла у најужи избор за Стирлинг награду “Најбоља зграда године” у организацији Краљевског друштва британских архитеката (RIBA Stirling Prize Building of the Year Award).

Предавање ће се одржати у четвртак, 12. новембра 2015. године, у 18.00 часова, у амфитеатру Архитектонског факултета у Београду.

Улаз је слободан. Припремите (пројектантска) питања.

Добродошли!

Peter-Barber_BD-magazine_Photograph-Ed-Tyler

Питер Барбер (Peter Barber) | © BD MAGAZINE APRIL 2008

”Ми мислимо да простор условљава, чиме је опет и сам условљен, друштво и културу; и да архитектура може створити потенцијал за друштвену акцију и покрет.”

Питер Барбер Архитекте манифесто

Биографија

Питер Барбер је радио са Ричардом Роџерсом (Richard Rogers), Вил Алзопом (Will Alsop) и Џестико+Вајлс (Jestico+Whiles) пре него што је основао свој студио 1989. године. Сада је предавач и професор пројектовања на Вестминстерском универзитету (University of Westminster) у Лондону.

Предавао је о својим пројектима и изведеним делима на многим институцијама, укључујући Краљевско друштво британских архитекта (РИБА), Архитектонску Лигу у Њу Јорку и бројне међународне универзитетске школе архитектуре у Ђенови, Франкфурту, Брајтону, Кингстону и Глазгову, као и на Оксфордском универзитету и Бартлет школи архитектуре, Универзитета колеџа Лондона.

На иницијативу британске владе, био је позван да води дискусију на тему ”Пројектовање за боље јавне просторе” заједно са тимом врхунских стручњака за изграђено окружење. Он је био саветник током стварња Зборника урбаног дизајна у Великој Британији.

Његов архитектонски студио Питер Барбер Архитекте (Piter Barber Architects) је награђени пројектантски студио, са портфолијом престижних пројеката у Европи и на Блиском Истоку, укључујући неколио револуционарних, стамбених пројеката и пројеката мешовите намене, више награђених урбанистичких студија и изграђених објеката као што је Вила Анбар, која је ушла у ужи избор за Ага Кхан награду за архитектуру (Aga Khan Award for Architecture).

Питер Барбер Архитекте су предводница британске стамбене изградње у задњих петнаест година, са пионирским пројектима радикалног и иновативног дизајна у области становања, генералних урбанистичких планова и пројеката регенерације.

Време и место

/Четвртак, 12. новембар 2015. године/
/18.00 часова/
/Амфитеатар Архитектонског факултета у Београду/

PBA_Donnybrook-Quarter_large06

Донибрук кварт (Donnybrook Quarter), Лондон  | © Peter Barber Architects

PBA_Employment-Academy_Courtyard

Академија запошљавања (Employment Academy), Лондон  | © Peter Barber Architects

PBA_Mount-Pleasant-Studios

Маунт Плезант студији  (Mount Pleasant Studios), Лондон  | © Peter Barber Architects

PBA_Redbridge-Night-Shelter

Редбриџ ноћни азил (Redbridge Night Shelter), Лондон  | © Peter Barber Architects

PBA_Redbridge-Welcome-Centre

Редбриџ прихватилиште (Redbridge Welcome Centre), Лондон  | © Peter Barber Architects