UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Ekokult_Logo_opt

Ekokult_2015_main

U okviru manifestacije i izložbe EKOKULT čija je ovogodišnja tema ODRŽIVOST, kao centralni deo programa biće održana tribina „Održiva arhitektura“, u četvrtak 29. oktobra, u Galeriji Progres, s početkom u 18.00 časova.

Održiva gradnja podrazumeva sve načine izgradnje koji koriste obnovljive izvore energije i upotrebu čistih i energetski efikasnih tehnologija i metoda u projektovanju, održivom razvoju i poštovanju tradicionalnog pristupa građenju i korišćenju prirodnih, zdravih, nezagađujućih i reciklirajućih materijala.

Učesnici tribine su: dr Dušan Ignjatović, docent Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, arhitekta Jovan Mitrović, Predrag Vidović – predstavnik kompanije Alumil i moderator – mr Vladimir Lovrić, arhitekta.

– Na pitanje koju bih reč u domenu ekologije definisao kao suštinsku, bez razmišljanja bih odgovorio da je to održivost ili na engleskom, planetarno popularna sustainability, koja označava pojam ogromnog dijapazona i odnosi se na sve aspekte života i prirodnog okruženja. Ova reč je ušla u sve sfere ekonomije, ekologije, sociologije, kulture, umetnosti, arhitekture, dizajna i života. Gotovo da nema oblasti ljudskog delovanja na koju se ne odnosi pojam održivog razvoja na pojedinačnom, lokalnom, regionalnom, državnom, kontinentalnom i globalnom planu. Njegov uticaj na život uopšte od presudnog je značaja, objašnjava Vladimir Lovrić, predsednik Udruženja Ekokult+ zbog čega je tema ovogodišnje manifestacije upravo održivost.

Organizatori: Udruženje Ekokult+ i Eko kuća, magazin za eko arhitekturu i kulturu, nastoje da pod okriljem manifetacije Ekokult integrišu segmente eko arhitekture, eko dizajna, eko umetnosti i eko života, promovišu znanja, razvoj i primena ekološkog i održivog pristupa u arhitekturi, građevinarstvu, umetničkom stvaralaštvu, životu i razmišljanju.

Manifestacija i izložba Ekokult tradicionalno se održava treću godinu za redom. Ove godine predstavlja više od 100 autora, arhitekata, dizajnera, naučnika i umetnika iz Srbije i sveta iz različitih oblasti eko arhitekture, dizajna, likovih i primenjenih umetnosti, eko života i nauke, a ove godine biće predstavljen i veliki broj mladih umetnika.

Izložba će biti otvorena do 1. novembra 2015!

Vreme i mesto

/Četvrtak, 29. oktobar 2015./
/18.00 časova/
/Galerija Progres, Knez Mihailova 27, Beograd/

Ekokult_MPP3070