UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
KCB_Arh_u_kontekstu_top_o
KCB_latinica-crno

Kulturni centar Beograda,
Galerija Artget, Trg republike 5/I

Sreda, 23. septembar 2015. u 19.00 časova

ARHITEKTURA U KONTEKSTU, ciklus predavanja

Arhitekturom treće strane hladnog rata
Predavač: Dubravka Sekulić d.i.a

Dubravka_Sekulic_by_Srdjan_Kovacevic
Dubravka Sekulić | Foto © Srđan Kovačević

Četvrto u nizu ciklusa predavanja „Arhitektura u kontekstu“ je predavanje Arhitekturom treće strane hladnog rata, predavač Dubravka Sekulić d.i.a.

Radovi jugoslovenskih arhitekata, urbanista i građevinskih inženjera izvan Jugoslavije, u zemljama takozvanog Trećeg sveta, Zambiji, Nigeriji, na Bliskom Istoku, ostali su najbolje čuvana tajna jugoslovenskog perioda. I taksisti znaju da su građevinske firme iz Beograda gradile velike projekte po nesvrstanim zemljama, ali sem uskog kruga oko aktera tih projekata, saznanje o njima, kao i znanje koje je je nastalo razmenom po osi sever – jug, ostalo je neuhvatljivo.

U poslednjih par godina ovaj period počinje da se otkriva i tumači, ne samo kod nas, već i u drugim zemljama, gde raste zanimanje istraživača za projekte poljskih arhitekata u Iraku i Gani, ili bugarskih u Nigeriji.

Predavanje Arhitekturom treće strane hladnog rata, koje deo svog naziva pozajmljuje od hrvatskog istoričara Tvrtka Jakovine, će kroz predstavljanje par projekata, uglavnom “Energoprojekta”, građevinskog preduzeća iz Beograda, koje je bilo najaktivnije u pomeranju granica tržišta u kome rade jugoslovenska preduzeća, rekonstruisati kako su funkcionisale mreže globalne razmene i koliko su bile preteča sadašnje globalizovane građevinske industrije.

Dubravka Sekulić je arhitektica i istraživačica, trenutno na doktorskim studijama na Institu za istoriju i teoriju arhitekture, ETH Cirih. Autorka je više knjiga i izložbi. Za istraživanje “Glotzt Nicht So Romantisch! On Extralegal Space in Belgrade” dobila je nagradu za istraživanja Salona arhitekture 2013. godine.

Napomena: Predavanje je vrednovano sa 5 bodova za prijavljene učesnike, odnosno 10 bodova za predavače koji su članovi Komore i uvršćeno u Program obuke kontinuiranog (permanentnog) profesionalnog usavršavanja članova Inženjerske komore Srbije iz oblasti Nacionalnog programa za 2015.godinu.

Suorganizator: Inženjerska komora Srbije
Prijatelj serijala: New Cycle

Findeco_House-Lusaka-Zambia_opt
Findeco House, Lusaka, Zambia | Photo: Fredrik Ostling