УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Предавање: Архитектура у контексту – Архитектуром треће стране хладног рата

KCB_Arh_u_kontekstu_top_o
KCB_latinica-crno

Културни центар Београда,
Галерија Артгет, Трг републике 5/I

Среда, 23. септембар 2015. у 19.00 часова

АРХИТЕКТУРА У КОНТЕКСТУ, циклус предавања

Архитектуром треће стране хладног рата
Предавач: Дубравка Секулић д.и.а

Dubravka_Sekulic_by_Srdjan_Kovacevic
Дубравка Секулић | Фото © Срђан Ковачевић

Четврто у низу циклуса предавања „Архитектура у контексту“ је предавање Архитектуром треће стране хладног рата, предавач Дубравка Секулић д.и.а.

Радови југословенских архитеката, урбаниста и грађевинских инжењера изван Југославије, у земљама такозваног Трећег света, Замбији, Нигерији, на Блиском Истоку, остали су најбоље чувана тајна југословенског периода. И таксисти знају да су грађевинске фирме из Београда градиле велике пројекте по несврстаним земљама, али сем уског круга око актера тих пројеката, сазнање о њима, као и знање које је је настало разменом по оси север – југ, остало је неухватљиво.

У последњих пар година овај период почиње да се открива и тумачи, не само код нас, већ и у другим земљама, где расте занимање истраживача за пројекте пољских архитеката у Ираку и Гани, или бугарских у Нигерији.

Предавање Архитектуром треће стране хладног рата, које део свог назива позајмљује од хрватског историчара Твртка Јаковине, ће кроз представљање пар пројеката, углавном “Енергопројекта”, грађевинског предузећа из Београда, које је било најактивније у померању граница тржишта у коме раде југословенска предузећа, реконструисати како су функционисале мреже глобалне размене и колико су биле претеча садашње глобализоване грађевинске индустрије.

Дубравка Секулић је архитектица и истраживачица, тренутно на докторским студијама на Институ за историју и теорију архитектуре, ЕТХ Цирих. Ауторка је више књига и изложби. За истраживање “Glotzt Nicht So Romantisch! On Extralegal Space in Belgrade” добила је награду за истраживања Салона архитектуре 2013. године.

Напомена: Предавање је вредновано са 5 бодова за пријављене учеснике, односно 10 бодова за предаваче који су чланови Коморе и увршћено у Програм обуке континуираног (перманентног) професионалног усавршавања чланова Инжењерске коморе Србије из области Националног програма за 2015.годину.

Суорганизатор: Инжењерска комора Србије
Пријатељ серијала: New Cycle

Findeco_House-Lusaka-Zambia_opt
Findeco House, Lusaka, Zambia | Photo: Fredrik Ostling