UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
 • en
 • sr
BDW_100_FUTURE_SERBIA_logo

Konkurs

Projekat “100% Future Serbia” je jedinstven projekat ove vrste u Srbiji čiji je cilj promocija najtalentovanijih mladih kreativaca u Srbiji koji prvi put prikaziju svoje radove ili etabliranih autora koji prvi put žele da izlažu po jedinstvenim propozicijama projekta 100% FUTURE SERBIA, u izlozima centra Beograda.

Glavne karakteristike ovog projekta su izuzetna vidljivost i prilika da se na najfrekventnijim javnim mestima – u izlozima na potezu od Kalemegdana do Slavije – prikažu odabrani radovi iz oblasti dizajna, pred verovatno stotinama hiljada prolaznika i posmatrača, koji prate desetine hiljada mapa projekta sa spiskovima izlagača i izloga, podeljenih na velikom broju info punktova u gradu.

Projekat se ove godine održava u period od 06.10. do 11.10. kada će 100 odabranih izloga ugostiti 100 mladih srpskih kreativaca.

Pravo učešća

Konkurs je otvoren za sve zainteresovane koji se bave celim dijapazonom kreativnih industrija, dakle arhitekturom, objekt-dizajnom, grafičkim dizajnom, advertajzingom, modom, filmom, primenjenom umetnošću itd. Svaki kandidat može učestvovati sa koliko radova želi, dozvoljeni su i projekti izlagani na drugim manifestacijama. Kandidati sami biraju koji njihov rad je najaktuelniji za BDW 2014, moguće je predstaviti čak i radove iz privatnih arhiva autora, samo ne radove koji su bili izloženi na prošlogodišnjem 100% FS.

Generalna tema Belgrade Design Week-a 2014 je SENSE.

Uslovi učešća

Učešće je besplatno, a primljeni autori ostvaruju specijalan popust za kupovinu karata za međunarodnu konferenciju BDW-a po ceni od samo 99 EUR za tri dana konferencije, kao i prednost za učešće na besplatnim radionicama sa ograničenim brojem učesnika, i pozivnice za BDW premijere i noći.

Nagrade

 1. Najboljih 5 kandidata izabranih od strane žirija BDW biće nagrađni jednakom prvom nagradom- kartama za internacionalnu konferenciju Belgrade Design Week, sa generalnom temom Sence Squared.
 2. Sledećih najboljih 10 kandidata izabranih od strane žirija BDW biće nagrađni jednakom drugom nagradom- učešćem u BDW ’DizajnLabs’ radionici norveškog dizajn dvojca BLEED.
 3. Trećih najboljih 10 kandidata izabranih od strane žirija BDW biće nagrađni jednakom trećom nagradom – učešćem u BDW ’DizajnLabs’ radionici slovenačke modne dizajnerke Bojane Drače.
 4. Sveobuhvatna nagrada za 100 izabranih radova podrazumeva jedinstveni izložbeni prostor u jednom od 100 izloga u centru Beograda, od 6. do 11. oktobra, u organizaciji BDW-a.

Prezentacija autora

Autori će biti predstavljeni kako na 100% FS mapi, BDW brošurama i na websajtu: www.belgradedesignweek.com, tako i u TV hronikama BDW-a 2014, koje će se emitovati na nacionalnoj TV stanici, kao i prošle godine. Projekat 100% Future Serbia je 2013. godine ostvario veliku medijsku pažnju i zainteresovao preko 150 akreditovanih medija na BDW, sa posebnim osvrtima u svetskim medijima – Independent-u, Icon-u, Abitare-u, Blueprint-u, Architonic-u itd, a ove godine očekujemo još bolju komunikaciju putem relevantnih domaćih i svetskih medija medija

100fsworks2011

Izlaganje radova

Izlagani projekat može biti:

 • manji artefakt/ nakit, drugi manji objekti;
 • veći artefakt/ stolica, lutka sa odecom, drugi veći objekti;
 • 2d prikaz/ kompjuter sa radom na ekranu ili print padova.

Pri izboru radova, prednost će imati radovi koji su do kraja izvedeni, predstavljaju gotov proizvod u 3D, po mogućstvu u razmeri 1:1.

Naši partneri obezbeđuju 1 m2 kvadratnog izloga, na kome će se nalaziti brendirani samolepljivi okvir, “ram”, koji označava prostor namenjen izlagačima u kome će se na najbolji način postaviti rad/projekat/prototip. Autor je dužan da se smesti u okvir ponuđenog kvadratnog metra, sa tim da visina rada ne prelazi 1m. Pozicija «rama» može se dogovoriti sa vlasnicima izloga. Na websajtu www.belgradedesignweek.com link 100% Future Serbia možete pogledati mnoga inteligentna rešenja realizovana prošle godine, kako najbolje postaviti svoj rad u okviru ograničenja i mogućnosti koje pruža «ram» od 1m2.

Žiriranje i obaveštavanje

Žiriranje će se vršiti konsekutivno, odnosno po prispeću radovi će odmah biti pregledani i ocenjeni da li odgovaraju visokim kriterijumima izložbe. S obzirom na ograničeni broj izloga, kvalitetni radovi će biti birani na first to come first to serve bazi, do popunjenosti svih 100 izloga, tako da pozivamo autore da pošalju radove ŠTO PRE!

Finalna selekcija radova se vrši od 27 -­ 28. septembra od strane stručnog tima/žirija BDW-a.

BDW tim će potvrditi učešće autorima i povezati ih sa dodeljenim partnerskim izlogom u nedelji od 29 – 04. septembra, kako bi se upoznali sa tehničkim mogućnostima izloga i postavljanjem svog rada/projekta/prototipa.

Postavljanje radova obaveza je i odgovornost autora i vrši se u nedelju 05. septembra.

Rok

Konkurs će biti otvoren od 04.09. do 26.09.2014. godine za slanje prijava i idejnih rešenja.

Kako se prijaviti

Neophodno je priložiti:

 • Izjavu o saglasnosti (dobićete je od BDW tima pošto pošaljete prijavu), koju je potrebno odštampati, popuniti, potpisati i poslati poštom na adresu:
  Za konkurs 100% Future Serbia Beogradska nedelja dizajna
  Rige od Fere 22
  11000 Beograd
 • Projekat – tehnički crtež, 3D prikaz i opis projekta dostaviti u elektronskoj formi u formatima PDF ili JPG (rezolucija 640×480 dpi), kao i detaljan opis idejnog rešenja (word document) na e-­‐mail: futureserbia@belgradedesignweek.com.

U opisu rada moraju da se navedu podaci autora, kao i kratak opis rada, ukupno do 200 karaktera maksimum sa razmacima i interpunkcijama. Taj tekst ce se koristiti u mapi, na web sajtu i na printu samog izloga kao didaskalija. Svaki autor odgovara za tačnost svog opisa i svoje autorstvo (copyright) artefakta.

Obavezno je naznačiti da li rad postoji kao 3D izveden prototip ili samo kao 2D animacija/crtež, i u kakvoj formi/ na kakav način želite da ga prikažete u izlogu (prostorna skica u odnosu na nalepnicu izloga i postament iza izloga).

Naknadno pristigli radovi se neće razmatrati.

Za ostale informacije, posetite naš sajt na www.belgradedesignweek.com ili se obratite našem timu.

Kontakt osoba:
Jovana Rajčić +381 65 334 52 13
futureserbia@belgradedesignweek.com