УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Klimatske promene_ilustracija

Панел дискусија

Панел дискусија “Климатске промене у урбаним срединама” биће одржана у четвртак 19. јуна у 11 часова, у сали Американа, Дому омладине Београда. Дискусија је део пројекта “Клима се мења. А ти?”, Центра за унапређење животне средине.

Преко 50% укупног глобалног становништва данас живи у градовима. Климатске промене имају све снажније негативне ефекте, временски екстреми се појављују све чешће и неопходно је приступити изградњи превентивног и реактивног система који ће допринети смањењу последица ових ефеката.

“Пројекат “Клима се мења. А ти?” је настао као платформа за унапређење знања и искуства младих стручњака у ублажавању и прилагођавању на климатске промене, а ове године смо организовали национални конкурс за најбоље идејно решење градског крова и урбаног џепа “Архитон”. Пре две недеље су одржане финалне презентације и проглашени победници, а у четвртак нас очекује занимљив разговор са 5 стручњака од којих ћемо сазнати више о условима измењене климе у градовима, пре свега у Београду, али ћемо чути и како се други градови прилагођавају, које технике и технологије могу да се примене у повећању адаптивног капацитета кроз урбанизам и пејзажну архитектуру, као и шта нас очекује у будућности.

Поред тога, сутра ћемо доделити награде победницима у обе категорије, и биће представљена публикација “Архитон”, у којој је представљено најбољих 10 решења са конкурса. ” – рекла је Ивана Јовчић, извршни директор Центра за унапређење животне средине.

На дискусији ће учествовати: Горан Пејановић, одељење за климатске промене, информисање и обуку РХМЗ, Наташа Ђокић, сектор за планирање и управљање пројектима у животној средини, Секретаријат за заштиту животне средине, доц. др Ксенија Лаловић, Архитектонски факултет, Универзитет у Београду, др Јасминка Цвејић, Шумарски факултет, Универзитет у Београду, мр Александар Мацура, Тим Европа Србија.

Реализацију националног конкурса “Архитон” и пројекта “Клима се мења. А ти?” подржали су немачка фондација Хајнрих Бел, Секретаријат за заштиту животне средине града Београда, Архитектонски и Шумарски факултет Универзитета у Београду, ЕУ инфо центар, Дом омладине Београда и компанија Леново.

Време и место

Четвртак 19. јун 2014.
11.00 часова

Дом омладине Београд,
сала Американа

Arhiton-I-mesto-gradski-krovovi_o
Прво место за најбоље идејно решење уређења градског крова: тим С.ВРХА, уређење равног солитерског крова на Земунском кеју