UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Klimatske promene_ilustracija

Panel diskusija

Panel diskusija “Klimatske promene u urbanim sredinama” biće održana u četvrtak 19. juna u 11 časova, u sali Amerikana, Domu omladine Beograda. Diskusija je deo projekta “Klima se menja. A ti?”, Centra za unapređenje životne sredine.

Preko 50% ukupnog globalnog stanovništva danas živi u gradovima. Klimatske promene imaju sve snažnije negativne efekte, vremenski ekstremi se pojavljuju sve češće i neophodno je pristupiti izgradnji preventivnog i reaktivnog sistema koji će doprineti smanjenju posledica ovih efekata.

“Projekat “Klima se menja. A ti?” je nastao kao platforma za unapređenje znanja i iskustva mladih stručnjaka u ublažavanju i prilagođavanju na klimatske promene, a ove godine smo organizovali nacionalni konkurs za najbolje idejno rešenje gradskog krova i urbanog džepa “Arhiton”. Pre dve nedelje su održane finalne prezentacije i proglašeni pobednici, a u četvrtak nas očekuje zanimljiv razgovor sa 5 stručnjaka od kojih ćemo saznati više o uslovima izmenjene klime u gradovima, pre svega u Beogradu, ali ćemo čuti i kako se drugi gradovi prilagođavaju, koje tehnike i tehnologije mogu da se primene u povećanju adaptivnog kapaciteta kroz urbanizam i pejzažnu arhitekturu, kao i šta nas očekuje u budućnosti.

Pored toga, sutra ćemo dodeliti nagrade pobednicima u obe kategorije, i biće predstavljena publikacija “Arhiton”, u kojoj je predstavljeno najboljih 10 rešenja sa konkursa. ” – rekla je Ivana Jovčić, izvršni direktor Centra za unapređenje životne sredine.

Na diskusiji će učestvovati: Goran Pejanović, odeljenje za klimatske promene, informisanje i obuku RHMZ, Nataša Đokić, sektor za planiranje i upravljanje projektima u životnoj sredini, Sekretarijat za zaštitu životne sredine, doc. dr Ksenija Lalović, Arhitektonski fakultet, Univerzitet u Beogradu, dr Jasminka Cvejić, Šumarski fakultet, Univerzitet u Beogradu, mr Aleksandar Macura, Tim Evropa Srbija.

Realizaciju nacionalnog konkursa “Arhiton” i projekta “Klima se menja. A ti?” podržali su nemačka fondacija Hajnrih Bel, Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda, Arhitektonski i Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu, EU info centar, Dom omladine Beograda i kompanija Lenovo.

Vreme i mesto

Četvrtak 19. jun 2014.
11.00 časova

Dom omladine Beograd,
sala Amerikana

Arhiton-I-mesto-gradski-krovovi_o
Prvo mesto za najbolje idejno rešenje uređenja gradskog krova: tim S.VRHA, uređenje ravnog soliterskog krova na Zemunskom keju