UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Nagrade

Nakon prezentacija pred Žirijem i publikom u Domu omladine Beograda, proglašeni su pobednici Nacionalnog konkursa „Arhiton“ za najbolje idejno rešenje uređenja gradskih krovova i urbanih džepova.

Centar za unapređenje životne sredine je u aprilu raspisao konkurs sa ciljem da promoviše primenu savremenih tehničko-tehnoloških rešenja i napredne koncepte u ozelenjavanju urbanih lokacija kako bi se povećao adaptivni kapacitet na klimatske promene lokalnih urbanih zajednica, ali i unapredilo znanje i iskustvo mladih stručnjaka u borbi protiv klimatskih promena.

Od ukupno 27 idejnih rešenja, 18 radova je ušlo u drugi krug. Stručni žiri u sastavu dr Ksenija Lalović, dr Jelena Ivanović-Šekularac, dr Mirjana Ocokoljić i Dragan Vujičić d.i.p.a. odabrao je pobednike u obe kategorije i dodelio specijalna priznanja. Prvo mesto za najbolje idejno rešenje uređenja gradskog krova i Lenovo Yoga tablet osvojio je tim S.VRHA za uređenje ravnog soliterskog krova na Zemunskom keju, dok je u kategoriji urbanog džepa prvo mesto i Lenovo Yoga tablet pripalo autorskom timu TPK za uređenje prostora na Kosančićevom vencu.

Najbolja idejna rešenja biće publikovana i izložena u Domu omladine Beograda u okviru 5. Međunarodnog festivala zelene kulture “Green Fest” (28-31. oktobar 2014).

Realizaciju nacionalnog konkursa „Arhiton“ i projekta „Klima se menja. A ti?“ podržali su nemačka fondacija Hajnrih Bel, Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda, Arhitektonski i Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu, EU info centar, Dom omladine Beograda i kompanija Lenovo.

Nagrađeni radovi

Pogledajte nagrađene radove:

Prvo mesto za najbolje idejno rešenje uređenja gradskog krova:
tim S.VRHA, uređenje ravnog soliterskog krova na Zemunskom keju

Prvo mesto za najbolje idejno rešenje urbanog džepa:
tim TPK, uređenje prostora na Kosančićevom vencu