УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Награде

Након презентација пред Жиријем и публиком у Дому омладине Београда, проглашени су победници Националног конкурса „Архитон“ за најбоље идејно решење уређења градских кровова и урбаних џепова.

Центар за унапређење животне средине је у априлу расписао конкурс са циљем да промовише примену савремених техничко-технолошких решења и напредне концепте у озелењавању урбаних локација како би се повећао адаптивни капацитет на климатске промене локалних урбаних заједница, али и унапредило знање и искуство младих стручњака у борби против климатских промена.

Од укупно 27 идејних решења, 18 радова је ушло у други круг. Стручни жири у саставу др Ксенија Лаловић, др Јелена Ивановић-Шекуларац, др Мирјана Оцокољић и Драган Вујичић д.и.п.а. одабрао је победнике у обе категорије и доделио специјална признања. Прво место за најбоље идејно решење уређења градског крова и Lenovo Yoga таблет освојио је тим С.ВРХА за уређење равног солитерског крова на Земунском кеју, док је у категорији урбаног џепа прво место и Lenovo Yoga таблет припало ауторском тиму ТПК за уређење простора на Косанчићевом венцу.

Најбоља идејна решења биће публикована и изложена у Дому омладине Београда у оквиру 5. Међународног фестивала зелене културе “Green Fest” (28-31. октобар 2014).

Реализацију националног конкурса „Архитон“ и пројекта „Клима се мења. А ти?“ подржали су немачка фондација Хајнрих Бел, Секретаријат за заштиту животне средине града Београда, Архитектонски и Шумарски факултет Универзитета у Београду, ЕУ инфо центар, Дом омладине Београда и компанија Lenovo.

Награђени радови

Погледајте награђене радове:

Прво место за најбоље идејно решење уређења градског крова:
тим С.ВРХА, уређење равног солитерског крова на Земунском кеју

Прво место за најбоље идејно решење урбаног џепа:
тим ТПК, уређење простора на Косанчићевом венцу