UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Izvor: Dezeen

Holandski arhitekta Rem Kolhas (Rem Koolhaas), umetnički direktor ovogodišnjeg 14. internacionalnog bijenala arhitekture (14. Mostra Internazionale di Architettura) u Veneciji, objavio je detalje o svetskoj izložbi kojom želi da se udalji od trenutnog stanja arhitekture koja, kako kaže: ”Nije dobrog zdravlja”.

Rem-Koolhaas-portrait_Venice-architecture-biennale_dezeen_ss
Rem Kolhas (Rem Koolhaas) ispred instalacije Osvetljenje (Luminaire), saradnja OMA studija i Svarovkog  ❘ (c) Gilbert McCarragher.

Rem Kolhas je govorio, u Italijanskom insitutu za kulturu u Londonu, o svojim namerama da kroz izložbu ”prekine sve veze sa savremenom arhitekturom, koja uprkos impresivnim manifestacijama, nije dobrog zdravlja ” i da se umesto toga fokusira na globalni napredak arhitekture u zadnjih 100 godina.

Prvenstveno istraživačka izložba, nazvana ”Osnove” (Fundamentals), će preispitati osnovne elemente arhitekture i dokumentovati pojavu globalnog arhitektonskog stila. Prvi put u istoriji Venecijanskog bijenala, ova tema će obuhvatiti prostor Arsenala i Centralnog paviljona u Đardinijima, ali i 65 nacionalnih paviljona.

Elements-of-Architecture-Roof-Yingzhao-Fashi-recreation_opt
Elementi arhitekture. Krov, Yingzhao Fashi, prikaz  ❘ (c) Rem Koolhaas

”Nakon nekoliko arhitektonskih bijenala koji su slavili savremeno, izložba ”Osnove” (Fundamentals) će preicpitati istoriju i pokušati da rekonstruiše kako se arhitektura našla u sadašnjoj situaciji i razmotriti budućnost” rekao je Kolhas. Ovogodišnja izložba će se udaljiti od ”predstavljanja objekata i samih arhitekata” i umesto toga će predstaviti rezultate originalnog istraživanja sprovedenog tokom prošle godine.  Kolhas takođe tvrdi da će prikazati život i humor arhitekture.

”Nadamo se da ćemo ovim bijenalom smanjiti pritisak za konstatnom ozbiljnošću u arhitektonskoj profesiji” rekao je. ”Mislim da se o arhitekturi piše kao da je ozbiljna disciplina ali ja mislim da postoji živo(s)t u arhitekturi”.

Monditalia-Corderie-Stages-Frontal-Corderie-Arsenale-courtesy-la-Biennale-di-Venezia-copyright-Rem-Koolhaas_opt
Monditalia – Corderie – Arsenali ❘ (c) Rem Koolhaas
Monditalia_Corderie_Map
Monditalia – Corderie – Mapa, Arsenali ❘ (c) Rem Koolhaas

Tema dodeljena nacionalnim paviljonima je ”Absorpcija Moderne: 1914. – 2014.” (Absorbing Modernity:1914. – 2014.). Tako, svaki paviljon će predstaviti jedinstveni, nacionalni arhitektonski stil i tipologije, prisutne u zadnjih sto godina.

Izložba planirana u Centralnom paviljonu u Đardinijima nazvana je ”Elementi arhitekture” (Elements of Architecture), a sastojaće se od niza prostorija od kojih će svaka biti posvećena drugom arhitektonskom elementu, uključujući balkon, zid, vrata i prozor.

Postavka planirana u Arsenalima, nazvana je MondItalija” (Monditalia) i prikazaće arhitekturu i istoriju Italije.  Velika istorijska mapa protezaće se centralnim prostorom, dok će arhitektonske instalacije biti upotpunjene filmom, plesom, muzikom i teatrom.

Elements-Central-Pavilion_opt
Elementi arhitekture – Centralni paviljon, Đardini  ❘ (c) Rem Koolhaas
Elements-Stair_models_opt
Elementi arhitekture. Stepeništa – Modeli, Friedrich Mielke, Institute of Scalology  ❘ (c) Rem Koolhaas

Predsednik Bijenala, Paolo Barata (Paolo Baratta) izjavio je: ”Kolhasov i naš cilj je da ovo bude izuzetno, istraživački-orjentisano arhitektonsko bijenale. Ono će biti vrlo inovativno zahvaljujući Kolhasovom projektu koji obuhvata čitavo bijanale i iskorišćava njegov celokupni potencijal.”

”Sa velikom hrabrošću i ambicijom, nakon što je istražio istoriju Moderne u proteklih sto godina, on identifikuje i  predstavlja elemente koji bi trebali da posluže kao preporuke za obnovu odnosa između nas i arhitekture,” dodao je Barata.

Venecijansko bijenale arhitekture 2014 će otvoriti vrata publici 7. juna 2014. i trajati do 23. novembra 2014. godine.

 

Pročitajte detaljnije o postavci u Srpskom nacionalnom paviljonu u Veneciji: ovde.