UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Saradnja sa Fontys Academy of the Arts iz Tilburga: održana međunarodna studentska radionica ”Stratifying Belgrade – Diagrammatic mapping”

Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet organizovao je vannastavnu studentsku radionicu (12. jun 2024. godine) u okviru saradnje sa Fontys Academy of the Arts iz Tilburga, Holandija, a pod pokroviteljstvom BINA festivala. U organizaciji radionice ispred Fontys akademije učestvovali su docent Alda Avdić Alagić i gostujući tutor Ivana Lovrinčević, a ispred Arhitektonskog fakulteta docent Marija Milinković, asistnet sa doktoratom Hristina Meseldžija i saradnici, asistent Relja Petrović i istraživač pripravnik Dezire Tilinger. 

 Studenti master studija Fontys akademije su u okviru kursa Worldschool Belgrade posetili i obilazili Beograd, a tom prilikom im je u ponedeljak, 10. juna 2024. godine, održano uvodno predavanje na Arhitektonskom fakultetu od strane prof. dr Milice Milojević. U okviru studijske ekskurzije održana je radionica u sredu, 12. juna 2024. godine, zajedno sa master studentima sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Studenti su kroz crteže mapirali i analizirali slojeve Beograda u različitim razmerama – od arhitektonskih detalja do urbanističkih celina.  

 Program radionice počeo je predavanjem dr Marije Milinković pod nazivom Stratifying Belgrade: Six Images from Dobrović’s Archive i pratećim predavanjem doktoranda Dezire Tilinger pod nazivom Diagrammatic mapping: Exploratory vs Explanatory nature of drawing. Predavanja su imala za cilj da studentima iz Holandije ukratko objasne ključne odrednice u istoriji urbanog razvoja Beograda, kao i ulogu crteža u procesu arhitektonskog istraživanja.  

 Posle uvodnog predavanja, studenti master studija su kroz zajedničku vežbu proizveli seriju od preko 200 analognih  crteža, precrtavajući odabrane delove Beorgada na paus papirima u određenim vremenskim intervalima, nakon čega je usledila refleksija na proces i uspostavljanje ključnih pojmova koji određuju urbane slojeve Beograda. U narednom delu radionice studenti su grupno ili individualno kroz odabranu crtačku tehniku, ili kombinaciju istih, promišljali lokacije koje su odabrali u odnosu na prethodno postavljene ključne pojomove, što je rezultovalo novim crtežima.  

 Kao završnica radionice oganizovana je prezentacija i diskusija pred tutorima i saradnicima, kao i gostujućim kritičarem dr Jelenom Ivanović Vojvodić, predstavnicom BINA organizacije. 

Materijal proizveden u toku radionice biće izložen i na Fontys akademiji, kao deo završnog ispita grupe studenata koja je posetila Beograd. 

 

Povezani tekstovi: 

Međunarodna studentska radionica: Stratifying Belgrade – Diagrammatic mapping 

 

Organizacija i realizacija radionice: 

 

Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet 

Supervizor: dr Marija Milinković, docent 

Tutor: dr Hristina Meseldžija, asistent sa doktoratom 

Saradnik: Relja Petrović, asistent; Dezire Tilinger, istraživač pripravnik 

 

Fontys Academy of the Arts  

Koordinator programa: Alda Avdić Alagić, docent 

Tutor: Ivana Lovrinčević, gostujući tutor 

2Tilburg

1Tilburg

3Tilburg

4Tilburg

5Tilburg

6Tilburg

7Tilburg