UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Otvoren konkurs za Regionalni Cochran program na temu “Urban Agriculture Training Programs” 2024

Cochran-2024-750x405-1

Otvoren je poziv za učešće dva kandidata iz Srbije na regionalni Cochran program na temu “Urban Agriculture Training Programs” tokom 2024 godine. Program će se obaviti u saradnji sa New Mexico State University.

Program je finansiran od strane FAS-a (program, dnevnice, hotel, avio prevoz u okviru SAD), dok su učesnici u obavezi da plate povratnu avio-kartu do SAD. Obavezno je poznavanje engleskog jezika.

Prijava se vrši popunjavanjem APLIKACIJE  i slanjem na email maslact@state.gov. Nakon toga, u aprilu, program menadžer iz Vašington DC obavlja online intervjue sa predloženim kandidatima.

Urbana poljoprivreda se fokusira na uzgoj, preradu i distribuciju poljoprivrednih proizvoda u urbanim i prigradskim područjima. Od vrtova u zajednici do zatvorenih vertikalnih farmi, urbana poljoprivreda pruža kritičan pristup zdravoj hrani za lokalne zajednice, kao i poslove, povećanje zelenih površina i bliže veze sa zajednicom. Predviđeno je da će polovina svetske populacije živeti u urbanim sredinama do druge polovine 21. veka; stoga će biti neophodno uzgajati više hrane u netradicionalnim poljoprivrednim područjima u kojima živi stanovništvo. Kako je urbana poljoprivreda važan deo bezbednosti hrane i suvereniteta za mnoge populacije, deljenje tehnika sa onima koji se oslanjaju na ovaj oblik poljoprivrede je od vitalnog značaja za obezbeđivanje zadovoljenja ovih potreba.

Sledeće teme će biti uključene u trening:

(1) Izgradnja zajednice, angažovanje, obrazovanje i stvaranje savetodavnih usluga sa naglaskom na marginalizovane i nedovoljno opservirane zajednice
(2) Inovativne tehnike uzgoja, kao što su vertikalni, hidroponski, aeroponski, podignuti kreveti, krovovi, permakultura, agrošume, uzgoj u zatvorenom prostoru, zeleni zidovi i intenzivan uzgoj
(3) Ishrana gradskih bašta; kako osigurati izbalansiran učinak i kako naučiti ishrani raznoliku publiku
(4) Prakse otporne na klimatske promene za povećanje potencijala rasta i stvaranje prostora u urbanim sredinama