UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Arhitektura, ideali i sedma umetnost: Projekcija filma „The Fountainhead” u Jugoslovenskoj kinoteci

The Fountainhead - vizual

U ponedeljak 11. decembra sa početkom od 18 časova u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) u Beogradu održaće se projekcija filmskog klasika „The Fountainhead.”  Događaj organizuje Ajn Rend centar Evropa iz Beograda u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom.

„The Fountainhead” predstavlja adaptaciju istoimenog romana Ajn Rend, u čijem fokusu je Hauard Rork, koga tumači ikona kinematografije Gari Kuper. Rork je beskompromisni arhitekta čija strast prema svojoj viziji i originalnosti ga dovodi u sukob sa konvencionalnim normama.

Rorkova neustrašivost da sledi svoju umetnost bez kompromisa privlači pažnju Elsvorta Tuija, manipulativnog kritičara koji želi da nameće svoju viziju umetnosti i kontroliše javno mnjenje. No, Rork ostaje nezavisna sila, odbijajući da se pokori konformizmu. Suočen sa neprijateljstvom kolega i narušavanjem svojih ideala, Rork upoznaje Dominik Frankon, ženu koja deli njegovu strast prema originalnosti, ali se bori sa vlastitim unutrašnjim sukobom.

Njihova veza prožeta je konfliktnim emocijama i različitim shvatanjima sveta. Film istražuje teme individualizma, integriteta i borbe za autentičnost u društvu koje teži prilagođavanju i uniformnosti. Kroz Rorkovu nepokolebljivost u izražavanju svoje vizije,„The Fountainhead” postavlja pitanja o vrednosti individualnosti i ceni koju pojedinac plaća zbog svojih uverenja u svetu koji teži konformizmu.

https://youtu.be/UlI24CTWxmE?si=j7PjD_30zYCT4yhA

Ulaznice za film možete kupiti u Jugoslovenskoj kinoteci po ceni od 200 dinara, a prijavu za sam film možete ostvariti putem linka.

Ajn Rend centar Evropa je neprofitna organizacija osnovana 2016. godine, prvobitno pod nazivom Balkanski objektivistički centar. Kao glavni program realizuju Džon Galt školu i godišnju NICON konferenciju novih intelektualaca. Šireći svoj uticaj i delovanje, brzo su uzeli novo ime i postali sedište evropskog objektivizma – Ajn Rend centar Evropa, što im je omogućilo da odgovore na potrebe većeg tržišta, a sve to zahvaljujući uspesima koje su postigli, partnerima sa kojima su delili istu viziju i kooperativnom timu koji je iz godine u godinu rastao.