UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Cover illu

Centar za istraživačku delatnost (CID) Arhitektonskog fakulteta poziva studente doktorskih akademskih studija da se prijave za učešće na dvodnevnom seminaru RE-MHN PhD Talks koji će se održati 14-15. maja 2022. godine na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

RE-MHN PhD Talks seminar okuplja studente doktorskih akademskih studija sa idejom da kroz plenarnu diskusiju i učešće kritike predstave i/ili preispitaju svoje istraživanje, uporede i razmene svoje iskustvo uobličavanja doktorske teze i istraživanja sa kolegama iz zemlje i regiona, i da kroz diskusiju sa izabranim kritičarima i ostalim učesnicima. steknu još jedan i/ili novi uvid u svoje istraživanje te izvod pravi put ka uspešnoj finalizaciji doktorskog rada. Fokus je na istraživačkim temama koje kao primarni predmet istraživanja imaju masovno stanovanje (višeporodično, socijalno i svi prelazni oblici), kao i susedstva koja im pripadaju. Na taj način Seminar teži da otvori multiskalarnu debatu o savremenom okviru života u stambenim celinama višeg urbaniteta (bilo nasleđenog, bilo novoprojektovanog). Dobrodošla su istraživanja u svim poljima od istoriografskih do multidisciplinarnih. Ohrabruju se i kandidati sa visokoškolskih i istraživačkih institucija u oblastima srodnim arhitekturi i urbanizmu da se uključe u Seminar i podele svoja istraživanja.

Izabrani kritičari su:

Uta Pottgiesser (Redovna profesorka – TU Delft (Holandija) i TH OWL, Univerzitet primenjenih nauka i umetnosti (Nemačka), Predsednica međunarodne organizacije DOCOMOMO International),

Jovan Ivanovski (Redovni profesor – Univerzitet svetog Ćirila i Metodija iz Skoplja (UKIM), Severna Makedonija),

Ana Ivanovska Deskova (Vanredna profesorka – Univerzitet svetog Ćirila i Metodija iz Skoplja (UKIM), Severna Makedonija),

Stefan Janković (docent – Univerzitet u Beogradu, Filozofski fakultet; Institut za sociološka istraživanja),

Aleksandar Kušić (Fakultet savremenih umetnosti Beograd),

Jelena Ristić Trajković (Vanredna profesorka – Univerzitet u Beogradu, Arhitektonski fakultet)

Pavle Stamenović (docent – Univerzitet u Beogradu, Arhitektonski fakultet).

Stoga pozivamo sve zainteresovane studente i kandidate da se prijave za učešće prateći uputstvo za prijavu.

 

Propozicije za prijavljivanje i učešće

Svi zainteresovani kandidati prijavljuju se slanjem apstrakta na adresu:
cid@arh.bg.ac.rs (Subject: RE-MHN PhD Talks).

Apstrakt treba da se odnosi na prikaz procesa istraživanja, formulisanja istraživačke teme, uspostavljanja metodologije i odnosa između istraživačkih pitanja i disciplinarnih određenja i zavisnosti, i strukturiranja istraživačkog postupka. Apstrakt se šalje na srpskom i/ili engleskom jeziku. Apstrakt ne sme prelaziti 500 reči. Apstrakt može biti praćen jednom ilustracijom.

Rok za slanje apstrakta je 25. aprila 2022. godine.

Troškovi kotizacije za učešće ne postoje. Učesnici sami snosi troškove puta i smeštaja.

Učešće na Seminaru biće potvrđeno najkasnije do 01. maja 2022. godine.

Po prihvatanju apstrakta, učesnici pripremaju prezentaciju za izlaganje na engleskom jeziku u trajanju od 20 minuta, koja će biti praćena diskusijom sa kritičarima i ostalim učesnicima. Svi apstrakti biće priređeni u Knjizi apstrakata.

 


 

Organizacioni tim:

dr Ana Nikezić, vanredni profesor

Aleksandra Milovanović, istraživač saradnik

 

Seminar se realizuje u sklopu aktivnosti na međunarodnom projektu Rehabilitation of Mass Housing as Contribution to Social Equality (RE-MHN) u okviru programa DAAD – Univerzitetski dijalog sa zemljama Zapadnog Balkana (Hochschuldialog mit Ländern des westlichen Balkans).

 

0