УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Скуп урбаних мислилаца: Град који нам је потребан – Отворен за уметност

2016_UTC_OpenForArt

У оквиру Habitat III кампање „Ка новој урбаној агенди“, од 18. до 20. фебруара 2016. године у Алгеру, Италија, ће се одржати Скуп урбаних мислилаца (Urban Thinkers Campus) са темом Град који нам је потребан: Отворен за уметност.

Скуп урбаних мислилаца је иницијатива Светске урбане кампање организације УН-Хабитат (UN-Habitat), замишљена као отворен простор за критичку размену између градских актера који верују да је урбанизација могућност која може довести позитивне трансформације.

28 Скупова урбаних мислилаца који ће се одржати широм света између јуна 2015. и фебруара 2016. године, имају за циљ да обезбеде улазне податке за Нову урбану агенду – закључни документ конференције Хабитат III која ће се одржати у октобру 2016. године у Китоу, Еквадор.

Скуп урбаних мислилаца „Град који нам је потребан: Отворен за уметност“ ће се фокусирати на однос уметности, градског живота и урбаног окружења.

Уочи конференције Хабитат III и Европског регионалног скупа (Праг, 16-18. март 2016),
Скуп урбаних мислилаца „Град који нам је потребан: Отворен за уметност“ је привржен свом главном циљу: „преиспитивању Урбане агенде у којој владе могу да одговоре промоцијом новог модела урбаног развоја, способним да интегрише све аспекте урбаног развоја како би промовисао једнакост, благостање и заједнички просперитет“, др Џоан Клос, генерални секретар Хабитата III.

Учесници Скупа урбаних мислилаца „Град који нам је потребан: отворен за уметност“ биће у могућности да обликују дневни ред Хабитата III, тиме што ће помоћи да се дефинишу критична питања уметности, прецизније јавне уметности као једног од најважнијих састојака живота и значења града сутрашњице.

Структура скупа прати модел Скупа урбаних мислилаца који је дефинисао УН-Хабитат, укључујући конститутивне групне сесије, креативне лабораторије и тематске дебате. Скуп ће одржати и академску сесију посвећену научницима и академцима који истражују комплексан однос града и уметности. Академци су такође позвани да приложе оригиналне радове који ће се презентовати на академској сесији.

Скуп урбаних мислилаца „Град који нам је потребан: Отворен за уметност“ поздравља и подстиче различите методолошке приступе и начине изражавања и садржи перформансе, изложбе и урбане акције.

Скуп ће бити реализован кроз широк избор различитих интердисциплинарних активности: дебата, округлих столова, академских сесија, радионица. Главни исход Скупа биће да артикулише заједнички, свеобухватни документ са аргументацијом и препорукама за „Хабитат III – Нову урбану агенду“ везаним за нову улогу уметности, посебно јавне уметности, у догледној будућности „Града који нам је потребан“.

Време и место

/18-20. фебруар 2016/
/Универзитет у Сасари: Департман за архитектуру, дизајн и урбано планирање, Алгеро, Италија/

Организација

Универзитет у Сасари: Департман за архитектуру, дизајн и урбано планирање, Алгеро, Италија

у сарадњи са:
Универзитетом у Каљарију DICAAr, Каљари, Италија и
Универзитетом у Београду, Архитектонским факултетом, програмом Public Art & Public Space

Важни датуми

Почетак пријављивања учешћа (путем интернета): 12. новембар 2015.
Пријава радова (предаја апстраката): 30. новембар 2015.
Обавештење о прихваћеним апстрактима: 15. децембар 2015.
Завршетак ране регистрације: 04. јануар 2016.
Рок за предају прихваћених радова: 15. јануар 2016.
Датум одржавања скупа: 18-20. фебруар 2016.

Информације

Све информације о скупу можете наћи на званичној страници:
Скуп урбаних мислилаца „Град који нам је потребан: Отворен за уметност“

2016_UrbanThinkersCampus