UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Poziv za prijavu na International Scientific School ILS “Innovative Learning Spaces – inside-out schools”

ls cagliari

ILS Innovative Learning Spaces (Inovativni prostori učenja)  inside-out schools je 6. izdanje naučne škole koju organizuju Department of Civil-Environmental Engineering and Architecture of the University of Cagliari zajedno sa Department of Architecture, Design and Urban Planning of the University of Sassari i national network PRIN ProSE – Prototypes of Schools to be lived (IUAV, UNICA, Polimi, UNIVPM, Uni Campania, INDIRE), uz podršku Regione Sardegna and Fondazione di Sardegna.

Naš, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu je tradicionalno jedan od važnih međunarodnih akademskih partnera ove škole.

Polazeći od iskustava i inputa koji su proizašli iz prethodnih izdanja ove letnje škole, jasno je da prostori za učenje deluju kao pokretači odnosa na više nivoa iu različitim kontekstima. Pokušaj da se potkopa uska perspektiva često povezana sa školskim prostorom, koji je konvencionalno strukturiran ponavljanjem nezavisnih jedinica i statičnih okruženja, odjekuje u jačanju odnosa između različitih komponenti; između čina nastave i njegovog prostora, između zgrade i okoline, između unutrašnjeg i spoljašnjeg, između formalnih i neformalnih aktivnosti. U tom duhu, prostori za učenje dobijaju izrazitu urbanu konotaciju, a navedene tradicionalne kategorije se redizajniraju kao novi oblici artikulacije, prisvajanja i naseljavanja javnog prostora.

„Razmišljanje o školi kao o pluriversu, koji uključuje višestruke podsisteme koji međusobno komuniciraju i više grupa subjekata, koji se nalaze u komunikaciji kako bi izvršili primarni zadatak zbog kojeg škola postoji kao institucija, odmah znači ulazak u složenu perspektivu.” (M.G. Riva, 2015)
Takva složenost se može manifestovati samo na različite načine, mesto po lokaciju, teritoriju po teritoriju, čineći obrazovanje jedinstvenim i ličnim iskustvom neraskidivo povezanim sa mestom u kome se ono sprovodi. Pri tome postaje neophodno da se standardizacija principa poučavanja i učenja zameni iskustvenom svešću koja je inherentna mehanizmima koji regulišu naš kognitivni i perceptivni sistem, kako kod dece tako i kod odraslih.

Novo izdanje ILS 2023_ inside-out schools namerava da otvori interdisciplinarnu debatu o školi budućnosti i budućnosti škola, premošćujući distancu koja još uvek postoji između prostora škole i spoljašnjeg sveta, odnosno urbanog okruženje u kojem se odvija naš svakodnevni život. Deo ovog sveta su i najradikalnije i najbrže promene savremenog doba, odnosno nove tehnologije, informacije, društveni mediji, virtuelna okruženja, BIM dizajn i održive energije.

Nameravamo da istražimo ove koncepte u formatu radionice tokom ILS 2023, gde studenti sarađuju sa stručnjacima, specijalistima i profesionalcima iz poslovnog sveta u razvoju novih ideja i predloga dizajna. Prateći transverzalni i interdisciplinarni pristup, studenti će biti pozvani da ponovo razmisle o obrazovanju od dinamike nastave i učenja do fundamentalne uloge koju igra prostor dizajniran za ovu svrhu.

Škola će trajati 8 dana, od 03. do 10. septembra 2023 na Department of Civil-Environmental Engineering and Architecture of the University of Cagliari u Kaljariju, Sradinija Italija. Škola će biti organizovana kao intenzivna radionica u kombinovanom režimu. Polaznici će biti uključeni u fokus grupe, debate, predavanja i studije koje će koordinirati renomirani nastavnici i arhitekte, među kojima su i dobitnici The Pritzker Architecture Prize, Anne Lacaton i Jean-Philippe Vassal.

Ciljna grupa: studenti master i doktorskih studija i mlađi profesionalci.

Više o školi: https://ils2023.wixsite.com/unicaeng

Prijave se moraju izvršiti putem zvanične stranice: https://docs.google.com/forms/d/1j3HjLcAgddi3cbaCr77qp0sYo9vsXDLcL6QOcHzKstg/viewform?edit_requested=true

Svi zainteresovani mogu da se jave prof. Zoranu Đukanoviću za detaljnije informacije.
Za učesnike letnje škole postoje posebne pogodnosti, posebno u pogledu cena smeštaja u Kaljariju tokom trajanja letnje škole. Za te informacije takođe se javiti prof. Zoranu Đukanoviću.