UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Kada:12. Mart, 2023
Gde:Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet
Prisustvo na konferenciji je otvoreno za sve zainteresovane uz prethodnu registraciju na sledećem linku: https://forms.office.com/e/DCUwbWxJ0a
Jezik konferencije:Engleski 

https://ecobuilt-project.org/  

ECOBUILT Conference Baner

ECOBUILT Konferencija

ECOBUILT Konferencija Eco-friendly Built Environment ima za cilj da okupi učesnike različitih profila i ekspertiza koji će prikazati aktuelne pristupe, tendencije i tematske prakse u domenu ekološki održive građene sredine. Konferencija ima za cilj da podstakne i otvori dijalog između akademije i prakse sa idejom razmene stručnih znanja, metodologija i pristupa i načinu njihovog razvoja i implementacije kako u obrazovnoj tako i u profesionalnoj areni arhitekture i urbanizma. Tematski fokus konferencije je na identifikaciji inovativnih praksi i veština učenja i podučavanja, kao i novim pristupima visokom obrazovanju u oblasti ekološki prihvatljivog izgrađenog okruženja kroz četiri izazova: zelena arhitektura, urbani dizajn, pejzažni dizajn i restorativni dizajn. 

Prvi dan konferencije usmeren je na formiranje transdisciplinarnog pogleda na predmetni tematski okvir kroz četiri panel sesije: 

  • Regenerativni gradovi, 
  • Inovativne urbane ekonomije, 
  • Tehnologije, materijali i principi za ekološki prihvatljivo izgrađeno okruženje, 
  • Taksonomije održivog dizajna. 

Drugi dan konferencije usmeren je na prezentaciju praktičnih dostignuća i inovacija kroz prikaz aktuelnih arhitektonskih i urbanističkih projekata i inicijativa u okviru četiri panel sesije: 

  • Od mikro razmere, do makro uticaja, 
  • Mikro arhitektura – Eko-kuće, 
  • Eko-arhitektura od koncepcije do implementacije, 
  • Projektantske strategije usmerene ka korisnicima. 

Agendi možete pristupiti na sledećem linku: 

AGENDA

Na konferenciji učestvuje 26 predstavnika iz akademije i prakse iz Bosne i Hercegovine, Italije, Letonije i Srbije. U okviru konferencije učestvovaće predstavnici Univerziteta u Beogradu (Arhitektonski fakultet, Građevinski fakultet, Saobraćajni fakultet, Tehnološko-metalurški fakultet i Institut za multidisciplinarna istraživanja), Univerziteta u Banjoj Luci (Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet), Univerziteta iz Đenove i Tehničkog univerziteta iz Rige, kao i predstavnici lokalnih firmi, kolektiva i studija (ALU KOENIG STAHL d.o.o., AΔA kolektiv, Buzzoffski, 4MIND Architecture, Zabriskie, ACETRA, TAKT Studio i ARCHINOVA). 

ECOBUILT Otvorena vrata

ECOBUILT Otvorena vrata predstavljaju promotivnu aktivnost rezultata ECOBUILTprojekta i realizuju se u formi tematske izložbe u auli Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta. Otvaranje izložbe je u sredu 1. marta 2023. godine u 17.30 h.  

 Kroz izložbu će biti predstavljeni rezultati: 

  • Studentske radionice Analogous Maps realizovane u okviru izbornih predmeta Prostor i zdravlje: ekološki, kulturološki i psihološki uticaji (nastavnik: dr Jelena Ristić Trajković, vanredni profesor; 3. godina OASA) i Savremena urbana kuća (nastavnik: dr Ana Nikezić, redovni profesor; 1. godina MASA; 4. godina IASA) uz podršku tutora  (dr Aleksandra Đorđević, asistent sa doktoratom; dr Mladen Pešić, asistent sa doktoratom; dr Aleksandra Milovanović, istraživač-saradnik; m.arh. Dunja Dedić; m.arh. Nenad Pavlović). 
  • Izbornog predmeta Urbana oaza (mentor: dr Budimir Sudimac, vanredni profesor; 1. godina MASA; 4. godina IASA). 

 Izložbi će prethoditi sesija posvećena prezentaciji koncepta i rezultata ECOBUILT projekta koji je rezultat zajedničkog rada partnerskih institucija (videti Agendu konferencije): Tehničkog univerziteta iz Rige, Letonije (Riga Technical University, Latvia (beneficiary – https://www.rtu.lv/en)), Univerziteta iz Đenove, Italija (University of Genoa, Italy (co-beneficiary – https://unige.it/en/)) i Univerziteta u Beogradu, Srbija (University of Belgrade, Serbia (co-beneficiary and hosting institution of the conferencehttp://www.arh.bg.ac.rs/en/?pismo=lat)). 

ECOBUILTkonferencija i otvorena vrata su završne aktivnosti u okviru ERAZMUS + programa (ERASMUS-EDU-2021-EMJM-DESIGN — Erasmus Mundus Design Measures), petnaestomesečnog međunarodnog projektaECOBUILT – Eco-friendly Built Environment (n. 2101050081). Više informacija o projektu dostupno je na sledećem linku: https://ecobuilt-project.org/  

 

Organizacioni odbor: 

Dr Ana Nikezić / Dr Vladan Đokić / Dr Budimir Sudimac / Dr Jelena Ristić Trajković / Dr Aleksandra Đorđević / Dr Mladen Pešić / Dr Aleksandra Milovanović