UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

PREDSTAVLJENI REZULTATI PROJEKTA „ARSENAL – INDUSTRIJSKO NASLEĐE’’ U KRAGUJEVCU

kg 1

Grad Kragujevac, Univerzitet u Kragujevcu, Filološko-umetnički fakultet i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, zajednički su organizovali veći broj aktivnosti u okviru projekta  „ARSENAL – INDUSTRIJSKO NASLEĐE’’, koje čine:

  • STUDENTSKA KREATIVNA RADIONICA „AKCELERATOR-KRAGUJEVAC’’, 5.2021.godine u zgradi Rektorata u Kragujevcu;
  • PANEL „ARSENAL-INDUSTRIJSKO NASLEĐE“, 20.5.2021. godine u Cvečanoj sali Rektorata u Kragujevcu;
  • IZLOŽBA studentskih radova i STRUČNI PANEL: REZULTATI ISTRAŽIVANJA NA PROJEKTU „ARSENAL –INDUSTRIJSKO NASLEĐE’’, 9.11.2021. godine u Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu.

Zajednička inicijativa obuhvatala je izradu predloga inovativnih arhitektonskih ideja i urbanih akcija na lokaciji Vojno tehničkog zavoda i teritoriji Kragujevca,  organizaciju i moderaciju stručnog panela, izložbu završnih radova. Koordinatori projekta su van. prof dr Jelena Atanasijević sa FILUM iz Kragujevca i doc.dr Ratka Čolić sa Arhitektonskog fakulteta iz Beograda. Saradnja je ostvarena sa generacijom studenata školske 2020/21 godine u procesu izrade:

– projekata na predmetima Urbani dizajn i Enterijer kroz likovnu transpoziciju na Osnovnim akademskim studijama Odseka za primenjenu i likovnu umetnost Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu (rukovodilac projekta van.prof. dr Jelena V. Atanasijević u saradnji sa prof. mr Sanjom Drvenicom i prof. dr um. Ivanom Pavlović – mentori na projektu).

– master teza i projekata studenata master akademskih studija Arhitektura na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (rukovodilac master studija redovni profesor Ivan Rašković, asistent dr Miloš Kostić);

– inovativnih urbanih akcija studenata prve godine master akademskih studija Arhitektura i Integrisanih studija na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na predmetu Strategija integralnog urbanog razvoja (rukovodilac predmeta dr Ratka Čolić, docent, asistent Jovana Bugarski, MA);

U cilju boljeg razumevanja, kroz kritičku refleksiju i proveru predloga, te prikupljanje različitih ideja, razmenu znanja i stimulisanje inovativnog razmišljanja, organizovana su predavanja i zajedničke radionice sa lokalnim stručnjacima i predstavnicima prakse: glavnim gradskim arhitektom Ivanom Radulovićem, predstavnicima iz JP Urbanizam (mr Dragan Jevtović, Mirjana Ćirić), iz Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca (Mirjana Andrić), iz EkoLogikaUrbo (Evica Rajić), arh. Dušan Soković iz Kragujevca, i uz podršku pomoćnika gradonačelnika gospodina Borisa Kovačevića.

Unapređene predloge studenti su zajednički izložili na velikoj „ZASTAVI KRAGUJEVCA’’ 20.5.2021. u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Kragujevcu, gde je održan panel „ARSENAL-INDUSTRIJSKO NASLEĐE”. Predstavnici grada Kragujevca su prepoznali doprinos refleksivne uloge akademske zajednice i svežine studentskih radova, koji kroz različite prostorne dimenzije obuhvataju:

  1. Inovativne urbane akcije – integralne urbane projekte, na teme „Staze umetnosti – EKG (uključivanje u ERIH evropsku mrežu industrijskog nasleđa)’’, „Kreaktiviranje (uključivanje u UNESCO mrežu kreativnih gradova)’’, „Socijalna inkluzija (dečiji centar u obdaništu VTZ)’’, „Karijerno savetovanje’’, „Mreža javnih prostora’’, „Zeleni urbani džepovi’’, „Udahni Kragujevac’’ (Breathing Web), „Grad prilagođen mladima” (Youth friendly city);
  2. Inovativne arhitektonske ideje na makro i mikro planu, na teme „Metamorfoza’’, „Industrija odbrane’’, „Pilot Nemo’’, „Tehnološka reinkarnacija’’, „Teatar nije mrtav’’, U težištu industrije’’, „Arhiv naroda’’, „Energana budućnosti’’, „Generisani pejzaž’’; kao i
  • Projekte urbanističko parternog rešenja, redizajn enterijera i opreme, i idejna rešenja komada nameštaja za „Arsenal’’.

Svi zajedno doprinose prepoznavanju i promociji visoko-kvalitetnih ambijentalnih-kulturnih-urbanističkih celina, brendiranju grada Kragujevca kao nosioca inovacija, brige o unapređenju kvaliteta života njegovih građana, i strateški značajnog i atraktivnog za ulaganja, pozicioniranog u Srbiji i na međunarodnom planu.

I na kraju, kako smo došli do ovih predloga? Različiti programi oba fakulteta imaju za cilj da obezbede obrazovanje i kvalifikacije za profesionalni profil arhitekata, urbanista i dizajnera u skladu sa novim potrebama društva postsocijalističke tranzicije u Srbiji i srodnim programima vodećih evropskih univerziteta. Opredeljenje je stvaranje fleksibilne platforme za uključivanje profesionalnih iskustava iz različitih disciplina i domena u nastavni proces, uključujući različite akademske institucije. Fokus rada je na stvarnim problemima i nedovoljno prepoznatim potencijalima održivog razvoja, praktično-orijentisanom učenju, kolaborativnom pristupu, radu u interdisciplinarnim i transdisciplinarnim okruženjima i boljem razumevanju primene kako tradicionalnih, tako i novih instrumenata planiranja, projektovanja i dizajna. Uspostavljeni okvir za obrazovanje stvara složen i izazovan poligon za primenu i testiranje inovativnih pristupa obrazovanju, koji se vremenom prilagođava i dopunjava. Rezultati ovakvog pristupa, prikazani na ovoj izložbi, upečatljivi su i autentični.

kg 2

kg 3

kg 4