УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
 • en
 • sr

RR20_Nagrada_Kat_1-vh

Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије – УЛУПУДС као оснивач, Архитектонски факултет у Београду, Факултет техничких наука у Новом Саду – Департман за архитектуру и урбанизам, Институт за архитектуру и урбанизам Србије – ИАУС, Задужбина Илије Милосављевића Коларца, као суоснивачи установили су од 2006. године Међународну Награду Ранко Радовић.

 

Од 2008. године у статус суоснивача награде ушли су Урбанистички завод Београда и WIENERBERGER д.о.о.Кањижа, од 2009. године статус суоснивача награде добила је Инжењерска комора Србије а од 2014. године статус суоснивача награде добила је Радио телевизија Србије.

 

 

Покровитељи Награде је Министарство културе и информисања Републике Србије.

 

Награда се додељује за:

 

 1. критичко-теоријске текстове о архитектури објављене у претходној календарској години као и у текућој години до датума доделе награде, и то за критике, есеје, књиге, предавања и писану реч уопште;

 

 1. реализовано архитектонско дело довршено у истом периоду;

 

 1. телевизијске емисије, изложбе или мултимедијалне презентације реализоване у истом периоду.

 

 

Награда која носи име архитекте Ранка Радовића основана је са циљем да подстиче, развија и афирмише критичко-теоријску мисао у области архитектуре и архитектонско стваралаштво и самим тим установљава критеријуме за њено вредновање у Србији и на међународном нивоу, што подразумева укључивање Република бивше Југославије и земаља из света са којима је Ранко Радовић сарађивао или у којима је радио.

 

Право учешћа на конкурсу имају појединци, установе, удружења, струковних организација, као и сва заинтересована лица која су остварила резултате у једној од три категорије, са територије Србије, као и из других земаља.

 

Конкурс за доделу Награде Ранко Радовић је трајао од 01. септембра до 15. октобра 2020. године.

 

На конкурс за доделу Награде Ранко Радовић у категорији критичко-теоријски текстови о архитектури пријавило се 9кандидата (конкурсних радова), у категорији реализовано архитектонско дело пријавило се 15 кандидата, у категорији телевизијске емисије, изложбе или мултимедијалне презентације пријавило се 10 кандидата.

 

Свечана додела Награде Ранко Радовић и отварање изложбе учесника конкурса требали су да се одрже у понедељак, 21. децембра 2020. године у Задужбини Илије М. Коларца, Студентски трг 5, Београд.

 

Због ванредне ситуације изване изазване пандемијом  вируса Цовид 19 и мера које је донео кризни штаб свечана додела награде и отварање изложбе учесника конкурса одржаће се у Задужбини Илије Милосављевића Коларца  у првој половини 2021. године.

 

 

Одлука о наградама биће објављена на wеб адреси УЛУПУДС-а 21. децембра 2020. године. Добитницима награда ће бити исплачен новчани део награде.

 

 

Након изложбе у Београду током 2021. године изложба ће бити одржана и на Факултету техничких наука у Новом Саду.

 

 

 

НАГРАЂЕНИ

 

 

Жири за доделу Награде Ранко Радовић, у категорији 1 (критичко теоријски текстови о архитектури, урбанизму и граду) једногласно је донео Одлуку да награду за критичко теоријске текстове о архитектури, урбанизму и граду додели: аутору Александеру Трумићу за књигу Yugo-monumen(TI)tomanija – Богдан Богдановић између маште и политичке стварности, у издању Орион арта, Београд, 2020.

 

 

 

Жири за доделу Награде Ранко Радовић у категорији 2 (реализовано архитектонско дело) једногласно је донео Одлуку да награду за реализовано архитектонско дело додели: пројекту Студио Миклавц и ауторима: Dekleva Gregorič ArchitectsAljoši Dekleva, u.d.i.a., M.Arch. (AA Dist); Tini Gregorič, u.d.i.a., M.Arch. (AA Dist); Lei Kovič, u.d.i.a., za Hidden addition to a suburban row house (Скривени додатак приградској кући у низу), Шкофја Лока, Словенија, 2019.

 

Жири за доделу Награде Ранко Радовић у категорији 3 (телевизијске емисије, изложбе, мултимедијалне презентације) већином гласова је донео Одлуку да награду за телевизијске емисије, изложбе мултимедијалне презентације додели: Удружењу Модерни у Београду, Одговорно лице: Снежана Златковић, д.и.а., за изложбе Модерни у Београду, Галерија Колектив, Галерија ФЛУ, Улична галерија, OZON ARTspace, Коларчева задужбина, 2019.

 

 

 

 

ЖИРИ НАГРАДЕ

 

Категорија (1)

 

 

др Злата Вуксановић Мацура, дипл. инж. арх. (председница Жирија)

 

проф. др Лука Сканси, дипл. инж. арх.

 

Слободан Гиша Богуновић, дипломирани филозоф

 

 

 

 

Категорија (2)

 

 

проф. Васа Перовић, дипл. инж. арх. (председник Жирија)

 

проф. Зорица Савичић, дипл. инж. арх.

 

Миленија Марушић, дипл. инж. арх.

 

 

 

 

Категорија (3)

 

 

Зоран Дмитровић, дипл. инж. арх. (председник Жирија)

 

проф. мр Бранко Павић, графичар

 

Радоња Лепосавић, историчар уметности и радијски новинар

 

 

 

Одбор за доделу Награде Ранко Радовић 2020

 

Одбор чине представници Оснивача и по један представник Суоснивача и то:

 

 • Бранислав Митровић, дипл. инж. арх. – УЛУПУДС(председник)
 • Драгана Палавестра, дипл. ист. ум. – УЛУПУДС
 • др Зоран Булајић, дипл. инж. арх. – УЛУПУДС
 • др Ирена Шентевска, дипл. инж. арх. – УЛУПУДС
 • др Александра Ступар, дипл. инж. арх., ванредни професор – Универзитет у Београду – Архитектонски факултет
 • проф. др. Милена Кркљеш, дипл. инж. арх. – Факултет техничких наука у Новм Саду, Департман за архитектуру и урбанизам
 • проф. др Марија Максин, дипл. инж. арх. – ИАУС, Београд
 • Ксенија Шпадијер Туфегџић, дипл. социолог – Задужбина Илије Милосављевића Коларца
 • Ана Граовац, дипл. инж. арх. – Урбанистички завод Београда
 • др Жаклина Глигоријевић, дипл. инж. арх. – Инжењерска комора Србије
 • Данијела Пурешевић, дипл. ист. ум. – Радио-телевизија Србије
 • др Мирјана Поповић Радовић – представник породице, супруга проф. др Ранка Радовића

Секретар Награде Ранко Радовић, Константин Т. Петровић, ист.ум. – УЛУПУДС

RR20_Nagrada_Kat-2-vh RR20_Nagrada_Kat-3-vh