UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

OXY 07

Prostorni sklop OXYGEN stvara ambijent koji ohrabruje povezivanje prirode i čoveka. Savremeni život u gradu ostavlja malo vremena za odlazak u prirodu. Iskustvo boravka u prirodi treba približiti čoveku i u izgrađenom prostoru, budući da u njemu provodi najveći deo dana. Povezivanje sa prirodom, makar i asocijativnim putem a ne direktnim kontaktom, doprinosi ukupnom poboljšanju zdravlja ljudi.

OXYGEN se može nazvati pregradnim elementom, ambijentom za odmor ili prostornom instalacijom. „Molekuli“ vazduha zarobljeni u instalaciji upućuju na to da korisnik zastane, dozvoli sebi pauzu da sedne, odvojen i sklonjen transparentnom poroznom pregradom, neko vreme diše duboko i uravnoteženo, okružen biljkama.

Sastoji se od čeličnih modularnih ramova koji nose blago zakrivljene obloge od polikarbonata ili akrila. Ovi akrilni elementi grade vizuelni efekat prozračnosti i poroznosti, ali u nekim pozicijama mogu poslužiti kao površine za sedenje ili kao posude za vodene biljke.

Prostorni sklop sastavljen je od modula koji se mogu rasklapati i sklapati svaki put na novi način i prema novim potrebama i aktivnostima. Ova vrsta transformabilnosti elementa poziva na fizičku aktivnost. Fizičko angažovanje u izgradnji ambijenta korisniku pruža mogućnost da učestvuje u izgradnji svog okruženja, podstiče ga na kreativno izražavanje ali i fizičko kretanje. Vreme provedeno u aranžiranju prostornog sklopa daje mogućnost za promišljanje o aktivnom uključivanju u pitanje odnosa ka okružanju, koje je ključno za budućnost naših gradova i zajednica.

Pojedinačni elementi instalacije mogu pronaći upotrebu i nezavisno od sklopa, odnosno svaki od modula/fragmenata se u odnosu na alternativnu potrebu ili događaj može organizovati u nove nezavisne celine. Sklop se može raspasti u seriju stolova, klupa, pregradnih elemenata ili polica, što omogućava novi ciklus upotrebe.

 

Autori projekta: Milica Grbić, Senka Radović, Miljana Dobrota, Ida Milačić, Ana Jovanović

Mentori: dr Milena Kordić, Dejan Todorović

 

Projekat je realizovan u okviru izbornog kursa Strategija dizajna na Master studijskom programu Unutrašnja arhitektura na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Istraživanje je sprovedeno u okviru naučnog projekta TR 36034: Istraživanje i sistematizacija stambene izgradnje u Srbiji u kontekstu globalizacije i evropskih integracija u cilju unapređenja kvaliteta i standarda stanovanja, i deo je COST projekta CA16226: Indoor living space improvement: Smart Habitat for the Elderly (istraživački tim: Vladan Đokić, Ana Nikezić, Jelena Ristić Trajković, Milena Kordić).

Projekat podržali: Arhitektonski fakultet, Polymers Group, Wurth Srbija, Dragon Wood i galerija Zvono.

 

Izložba je otvorena do 10. marta u periodu između 12 i 18h.

 

Predstavljanje izložbe u Kulturnom dnevniku RTS-a: LINK

OXY 04

OXY 05

OXY 06

OXY 01

OXY 02

OXY 03

OXY 08IMG_5727

IMG_5728

IMG_5729

IMG_5726

ZVONO 02