UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Climathon 2

Climathon je najmasovnija kolektivna klimatska akcija u svetu, koja godišnje okuplja hiljade ljudi u preko 145 gradova i 55 zemalja na svim kontinentima, sa medijskim dosegom preko 300 miliona ljudi.

Climathon – hakaton je održan u Beogradu 8. i 9. februara u prostorijama gradske uprave grada Beograda. Tom prilikom učesnici su rešavali dva klimatska izazova ”Urbana toplotna ostrva u Beogradu” i “Čvrsti komunalni otpad i ekološka svest građana”. Događaj je organizovan uz podršku Privredne komore Srbije i Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda. U događaju je učestvovalo preko 20 predavača i mentora iz gradske uprave, stručnjaka iz prakse, predstavnika međunarodnih organizacija, nastavnika sa beogradskih fakulteta. Mentori za Izazov ”Urbana toplotna ostrva u Beogradu” bile su profesorke Arhitektonskog fakulteta dr Ksenija Lalović i dr Ratka Čolić. U organizaciji Climathona je učestvovala Ana Šabanović, student integrisanih osnovnih i master akademskih studija Arhitekture.

U rešavanju ovih izazova učestvovalo je preko 80 studenata različitih fakulteta i predstavnika privrede-javnog i privatnog sektora.

Timovi u kojima su učestvovali studenti Arhitektonskog fakulteta ostvarili su izuzetne rezultate. Za rešavanje prvog izazova “Urbana toplotna ostrva” osvojili su prvo i četvrto mesto.

Prvoplasirani tim (KL)IMA NADE su činili Dragomir Ristanović, Milica Bojanović, Antonije Ćatić i Aleksa Bekić sa master programa Integralni urbanizam i master programa Arhitekture. Njihovo rešenje je pohvaljeno od strane žirija za sveobuhvatni integralni pristup i hrabrost za pokušaj uvođenja novina.Cilj njihovog projeka jeste da se efekti toplotnog ostrva smanje podsticanjem prenamene braunfild lokacija u Beogradu kroz korišćenje zelene infrastrukture u njihovoj obnovi i stvaranja novih aktivnosti i sadržaja kojom bi se između ostalog podstakla kreativna industrija, kao novi globalni trend i smernica ka ostvarivanju održivog razvoja. Projekat podrazumeva formiranje GIS platforme i otvorene baze podataka o braunfild lokacijama, koja bi služila kao izvor podataka za potencijalne investitore.

U istoj kategoriji červrto mesto je osvojio projekat KLIMAX sastavljen od studentkinja treće godine osnovnih studija Arhitekture, Milana Tokić, Ana Arsenović, Teodora Perović, Lenka Tasić i Jovana Cakić.

Rešenje ARCIKLAŽA je osvojilo drugo mesto za izazov “Čvrsti komunalni otpad i ekološka svest građana”, tim se sastoji od studentkinja druge i treće godine osnovnih studija Arhitekture, Danica Petrović, Andrijana Tmušić, Milica Milutinović i Tatjana Konjikovac.

Climathon 1 Climathon 3