UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

kolektiv3m3209

Kolektiv_Logo120x120

KOLEKTIV ARHITEKATA raspisuje otvoreni, javni, jednostepeni konkurs za kustosa 3M3 programa za izlagačku sezonu 2019/2020. Konkurs je otvoren za sve kustose (i pojedince koji žele da se u tom pravcu razvijaju) zainteresovane za arhitektonsku teoriju i praksu, metodologije razumevanja i predstavljanja arhitektonskih fenomena i razvitak teoretskog rada kroz izložbenu formu.

​Od kustosa se očekuje savremen i autentičan pristup pri organizaciji i izvođenju 3M3 izložbi. Predlog teme izlagačke sezone je slobodan, uz obaveznu vezu sa ili osvrt ka nekom od prostornih, društvenih, istorijskih, estetskih, produkcijskih fenomena u arhitekturi.

Zaključno sa 30. septembrom 2019. godine potrebno je poslati sledeći konkursni materijal na adresu: 3m3@kolektiv.rs:

  • Kratku biografiju,
  • Predlog tematskog okvira sezone:

Predlog treba da bude napisan koncizno i da što preciznije predstavi kustoski koncept timu galerije i zainteresovanim umetnicima/izlagačima.

Od kustosa se očekuje da postavi pitanja budućim autorima, potencijalno ponudi lično viđenje ili pristup istima i da svojim razmišljanjem zaintrigira i privuče potencijalne autore.

Formular za predlog teme možete preuzeti ovde  PRIJAVNI FORMULAR

Imajući u vidu da je izlagački program 3M3 namenjen prvenstveno mladim arhitektama i studentima arhitekture i srodnih oblasti, poželjno je da kustos ima posebno interesovanje u domenu mentorskog rada.

Galerija Kolektiv će obezbediti prostor za izlaganje, materijal i produkciju pri realizaciju izložbi, kao i logističku / tehničku pomoć pri postavci. Predviđeno je da sezona bude realizovana od februara do juna 2020.

Godišnje se u okviru 3M3 programa izvede oko 5 izložbi – radova autora i autorskih timova. Kustosi prethodnih sezona bili su, hronološki: Natalija Paunić, Pavle Stamenović i Marija Bjelić.

3M3 je programski format Galerije Kolektiv koji mladim arhitektama i umetnicima / studentima pruža uslove za realizaciju i prezentaciju projekata, s akcentom na radove istraživačke prirode.

Izlagački program 3M3 svake sezone vodi gostujući kustos koji određuje temu u skladu sa ličnim istraživačkim radom i razvija ideje sa učesnicima programa i timom galerije. Na ovaj način galerija podržava i promoviše kustosko-mentorski rad u oblasti izlaganja u arhitekturi i podstiče ispitivanje odnosa arhitekture i savremenih izlagačkih praksi.

https://www.kolektivarhitekata.com/


Galerija Kolektiv je izložbeni i radni prostor u Karađorđevoj ulici 53. Kolektiv je, pre svega, posvećen podsticanju razvoja savremene arhitekture. Identitet galerije oblikovan je programima koje tematski obuhvataju ili dotiču arhitekturu, kao i saradnjom sa internacionalnim organizacijama sličnog karaktera i ciljeva.

Struktura programa kombinuje umetničke i naučno istraživačke projekte sa ciljem boljeg upoznavanja, razumevanja kao i promocije savremenih arhitektonskih praksi. Biblioteka galerije Kolektiv svim arhitektama, studentima i ostalim zainteresovanim nudi svoju kolekciju knjiga vezanih za arhitekturu i srodne discipline.

Galerija je otvorena svakog radnog dana od 10.00 do 20.00 časova i subotom od 12.00 do 20.00 časova.


Povezani tekstovi:

Konkurs Galerije Kolektiv: učešće u izlagačkoj sezoni 2018/19 programa 3M3

Izložba u Galeriji Kolektiv: Prostori Mete Hočevar

Izložba u Galeriji Kolektiv: Grad u arhitekturi | Arhitektura u gradu

Izložba, predavanje i razgovor sa autorima u Galeriji Kolektiv: VORA – arhitektonski biro

Izložba u Galeriji Kolektiv: UNULAUNU – arhitektonski biro

Izložba u Galeriji Kolektiv: Alvaro Siza i Marija Antonija Siza (Álvaro Siza & Maria Antónia Siza)

Izložba u galeriji Kolektiv: Savremeni Otisci – FABRIXel

Izložba: z n a m n e m a n a d e – Lazar Belić

Serija događaja: Beogradski Brutalizam

Radionica: Ilkin san o stolicama (Ilka’s Dream of Chairs)

Izložba: Poetika kutija – Mathias Klotz