UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Veliki uspeh naših studenata na međunarodnom takmičenju: TEXTILE STRUCTURES FOR NEW BUILDINGS 2019

FOTO 1

Studenti IV godine Integrisanih akademskih studija arhitekture i I godine Master akademskih studija arhitekture: Maša Žujović, Nevena Jeremić i Isidora Kojović su na međunarodnom studentskom takmičenju Textile Structures for New Buildings 2019 osvojile prvu nagradu u kategoriji Urban Living- City of Future. Takmičenje po 15. put organizuje vodeći međunarodni sajam tehničkog tekstila Techtextil uz podršku međunarodne asocijacije za membranske konstrukcije TensiNet. Rad naših studenata je zajedno sa ostalim nagrađenim radovima prikazan na izložbi: Textile Student Competition u okviru međunarodnog sajma Techtextil koji je održan u Frankfurtu u periodu od 14. do 17. maja 2019. godine, kada im je na svečanoj ceremoniji dodeljena nagrada.

Takmičenje koje se održava pod supervizorstvom Prof. Dr.-Ing. Dr.-Ing. E.h. Dr. h.c. Werner Sobek, direktora Instituta za lake strukture (Institut für Leichtbau Entwerfen und Konstruieren – ILEK), Univerziteta u Štutgartu, Nemačka, ima za cilj da prepozna inovativna razmišljanja i rešenja za probleme projektovanja i izgradnje objekata od teških materijala, kao i jačanje kontakta između mladih, tehničko-tekstilne građevinske industrije i univerziteta. Ove godine takmičenje je bilo vezano za manifestaciju Urban Living – City of Future i orijentisano na mogućnosti tekstilne arhitekture da unapredi život u urbanim okruženjima.

Žiri u sastavu: Prof. Dr Stefan Schäfer, TU Darmstadt, Nemačka, predsednik, Prof. Dr. Annette Bögle, HCU, Hamburg, Nemačka, Arch. Evi Corne, TensiNet association Brisel, Belgija, Dipl.-Arch. ETH Tobias Lutz, Architonic AG Zurich, Švajcarska, Prof. Dr.-Ing. Martin Synold, Coburg University of applied sciences and arts, Nemačka, Dipl.-Ing. Daniel Torakai, Werner Sobek Stuttgart AG, Nemačka, dodelio je nagrade za šest radova u četiri različite kategorije (četiri prve, jednu drugu, jednu treću) i priznanja za još dva rada. Pored našeg tima dobitnici nagrada i priznanja su timovi sa prestižnih univerziteta iz Nemačke, Španije, Tajlanda, Holandije i Kanade.

Radovi prispeli na konkurs iz celog sveta pokrivaju širok opseg raznovrsnih tema od inovativne primene materijala, preko projektnih rešenja, koncepata izgradnje i montaže do prototipova struktura. Rad naših studenata Voro-Membrane izdvojio se specifičnim procesom projektovanja membranskih struktura zasnovanom na prirodnim algoritmima i procesu rasta u kome se forme razvijaju pod uticajem kompleksnih prostornih uslova, a u obrazloženju žirija navodi se: Žiri je ne samo impresioniran uspešnim konceptom, već i veoma ceni konzistentnost projektne ideje, matematičkog generisanja geometrije, fizičke formacije i realizacije modela u krupnoj razmeri

FOTO 2

Studentski tim našeg fakulteta učestvovao je na takmičenju na predlog dr Jelene Milošević, docenta, nastavnika na predmetu izbornog bloka Istorija i teorija 1 – MASA-11020-07 / IASA-47020-07: Generisanje prostornih struktura, sa projektom koji su radile u toku jesenjeg semestra školske 2018/19. godine. U okviru ovog kursa studenti se upoznaju sa potencijalima korišćenja metoda i tehnika pronalaženja forme (form-finding) u procesu projektovanja prostornih struktura. Tokom prošlog semestra studenti su radili na projektu Urban Textile Interface (UTI) Structure, čiji je zadatak bio predlog rešenja natkrivanja manje pešačke ulice, a koji je realizovan sa motivom da se, putem praktično orjentisanog istraživanje, upoznaju sa izazovima konstruisanja nekonvencionalnih, lakih membranskih struktura.

Video Ognjen Graovac

Ovaj događaj smatramo priznanjem školi i u međunarodnoj konkurenciji potvrdu kvaliteta i konkurentnosti veština i znanja naših studenata.

Čestitamo kolegama!

FOTO 3