УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Велики успех наших студената на међународном такмичењу: TEXTILE STRUCTURES FOR NEW BUILDINGS 2019

FOTO 1

Студенти IV године Интегрисаних академских студија архитектуре и I године Мастер академских студија архитектуре: Маша Жујовић, Невена Јеремић и Исидора Којовић су на међународном студентском такмичењу Textile Structures for New Buildings 2019 освојиле прву награду у категорији Urban Living- City of Future. Такмичење по 15. пут организује водећи међународни сајам техничког текстила Techtextil уз подршку међународне асоцијације за мембранске конструкције TensiNet. Рад наших студената је заједно са осталим награђеним радовима приказан на изложби: Textile Student Competition у оквиру међународног сајма Techtextil који је одржан у Франкфурту у периоду од 14. до 17. маја 2019. године, када им је на свечаној церемонији додељена награда.

Такмичење које се одржава под супервизорством Prof. Dr.-Ing. Dr.-Ing. E.h. Dr. h.c. Werner Sobek, директора Института за лаке структуре (Institut für Leichtbau Entwerfen und Konstruieren – ILEK), Универзитета у Штутгарту, Немачка, има за циљ да препозна иновативна размишљања и решења за проблеме пројектовања и изградње објеката од тешких материјала, као и јачање контакта између младих, техничко-текстилне грађевинске индустрије и универзитета. Ове године такмичење је било везано за манифестацију Urban Living – City of Future и оријентисано на могућности текстилне архитектуре да унапреди живот у урбаним окружењима.

Жири у саставу: Prof. Dr Stefan Schäfer, TU Darmstadt, Немачка, председник, Prof. Dr. Annette Bögle, HCU, Hamburg, Немачка, Arch. Evi Corne, TensiNet association Brisel, Белгија, Dipl.-Arch. ETH Tobias Lutz, Architonic AG Zurich, Швајцарска, Prof. Dr.-Ing. Martin Synold, Coburg University of applied sciences and arts, Немачка, Dipl.-Ing. Daniel Torakai, Werner Sobek Stuttgart AG, Немачка, доделио је награде за шест радова у четири различите категорије (четири прве, једну другу, једну трећу) и признања за још два рада. Поред нашег тима добитници награда и признања су тимови са престижних универзитета из Немачке, Шпаније, Тајланда, Холандије и Канаде.

Радови приспели на конкурс из целог света покривају широк опсег разноврсних тема од иновативне примене материјала, преко пројектних решења, концепата изградње и монтаже до прототипова структура. Рад наших студената Воро-Мембране издвојио се специфичним процесом пројектовања мембранских структура заснованом на природним алгоритмима и процесу раста у коме се форме развијају под утицајем комплексних просторних услова, а у образложењу жирија наводи се: Жири је не само импресиониран успешним концептом, већ и веома цени конзистентност пројектне идеје, математичког генерисања геометрије, физичке формације и реализације модела у крупној размери

FOTO 2

Студентски тим нашег факултета учествовао је на такмичењу на предлог др Јелене Милошевић, доцента, наставника на предмету изборног блока Историја и теорија 1 – МАСА-11020-07 / ИАСА-47020-07: Генерисање просторних структура, са пројектом који су радиле у току јесењег семестра школске 2018/19. године. У оквиру овог курса студенти се упознају са потенцијалима коришћења метода и техника проналажења форме (form-finding) у процесу пројектовања просторних структура. Током прошлог семестра студенти су радили на пројекту Urban Textile Interface (UTI) Structure, чији је задатак био предлог решења наткривања мање пешачке улице, а који је реализован са мотивом да се, путем практично орјентисаног истраживање, упознају са изазовима конструисања неконвенционалних, лаких мембранских структура.

Видео Огњен Граовац

Овај догађај сматрамо признањем школи и у међународној конкуренцији потврду квалитета и конкурентности вештина и знања наших студената.

Честитамо колегама!

FOTO 3