UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Mariela-Cvetic-Knez_Mihailova_53_reprodukcija

Izložba: Knez Mihailova 53, Knez Mihailova 53. DOKUMENTACIJA | Galerija Fakulteta likovnih umetnosti

Pozivamo Vas na predstavljanje rezultata istraživanja privatne kuće Marka Stojanovića, u kojoj se od 1937. godine nalazi Akademija/Fakultet likovnih umetnosti, koje će u Galeriji FLU (Knez Mihailova 53, Beograd), u petak, 15. marta 2019. godine, u pauzi između sesija naučnog skupa “Zgrada Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Istorija, nasleđe, budućnost” promovisati profesorka Arhitektonskog fakulteta u Beogradu dr Mariela Cvetić, umetnica i Bojana Burić, istoričarka umetnosti.

Rezultati istraživanja mogu se pogledati i u subotu 16. marta 2019. godine, u Galeriji FLU, od 10 do 20 časova.

Dobrodošli!


Mariela Cvetić

Knez Mihailova 53,
Knez Mihailova 53.
DOKUMENTACIJA

15 i 16. mart 2019.
Galerija Fakulteta likovnih umetnosti

Izložba Knez Mihailova 53, Knez Mihailova 53. DOKUMENTACIJA predstavlja rezultate istraživanja privatne kuće Marka Stojanovića rađene za potrebe prethodne izložbe Knez Mihailova 53, Knez Mihailova 53, a koja su nastavljena i nakon nje i uobličena u istoimenu publikaciju objavljenu 2018. godine, a koju će ovom prilikom Mariela Cvetić, umetnica i Bojana Burić, istoričarka umetnosti promovisati u Galeriji FLU u pauzi između sesija naučnog skupa “Zgrada Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Istorija, nasleđe, budućnost”.

DOKUMENTACIJA je jednim delom predstavljena kao originalna (knjige), delom kao kopija originalne (kopije iz arhiva), ali i kao umetnička interpretacija dokumentacije (radovi koji ukazuju na prelaz kroz medije – iz analogne fotografije u digitalnu i ponovo u analognu, crteži).


Mariela Cvetić, umetnica i teoretičarka umetnosti, vanredni profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Diplomirala je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu gde je i magistrirala. Doktorirala na Interdisciplinarnim doktorskim studijama Teorije umetnosti i medija Univerziteta umetnosti u Beogradu. Autorka je deset samostalnih izložbi i većeg broja grupnih izložbi, kao i izložbi sudenata Arhitektonskog fakulteta. Objavila je knjigu Das Unheimliche: psihoanalitičke i kulturalne teorije prostora (Beograd, 2011) i The Artist’s Book/Umetnikova knjiga, (Beograd, 2013), kao i veliki broj poglavlja u monografijama. Učestvovala u radu velikog broja konferencija. U umetničkom i teorijskom radu bavi se problemima odnosa subjekta i prostora.