UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Docexdoce_logo_opt

DOCEXDOCE je internacionalno stimulativno takmičenje namenjeno studentima osnovnih i master studija arhitekture širom Evrope, čija je jedna od glavnih tema problematika modernog urbanizma.

Takmičenje se održava 6. marta 2019. godine u trajanju od 12 sati – od 9.00 do 21.00 sati.  Tema je nepoznata sve do početka takmičenja, te tako osigurava identične uslove za sve prijavljene. Timovi su grupe od 2-4 člana gde jedan član ne sme učestvovati u više timova.

Postoje dva načina učešća na ovom takmičenju:

  1. Presence Mode (prisutan način) gde je učesnicima omogućen rad u sali 301 Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, na sam dan takmičenja 06.03.2019. ili
  2. Online Mode (onlajn način) gde je učesnicima omogućeno da učestvuju i van prostorija fakulteta.

Online prijava za takmičenje se ne naplaćuje novčana naknada i otvorena je od 11. februara do 3. marta 2019. godine. Prijavom na takmičenje učesnici prihvataju sve uslove takmičenja.

Prijava se vrši na zvaničnom sajtu takmičenja: http://www.docexdoce.com/

Ovo je treća godina kako se DOCEXDOCE takmičenje održava. Zamišljeno je da angažuje studente osnovnih i master studija i navede na brzo donošenje odluka, instant rešenja i dobro raspoređivanje radnog vremena.

Dodeljuje se dvanaest nagrada, gde su prve tri novčane, narednih osam pohvale, i jedna Specijalna nagrada – nagrada publike. Nagrade dodeljuju profesionalci iz struke, univerzitetski profesori i arhitekti, osim Specijalne nagrade (The Special Public Prize) koju dodeljuje publika – od strane glasova sa društvenih mreža.

Propozicije takmičenja

DOCEXDOCE, u saradnji sa Univerzitetom u Granadi (ETSAG), Univerzitetom u Briselu (Universite Libre de Bruxelles – La Cambre Horta) i Madridskim Evropskim univerzitetom, organizuje treće izdanje takmičenja DOCEXDOCE – evropskog takmičenja studenata arhitekture.

Cilj takmičenja je angažovanje studenata, kao i stvaranje saradnje sa evropskim fakultetima. Ove godine će se u isto vreme takmičiti studenti na 25 fakulteta arhitekture!

Učesnici moraju biti sa osnovnih ili master studija bilo kog evropskog fakulteta arhitekture.

1. Proces učešća
Učesnici se prijavljuju za takmičenje u timovima od 2 do 4 člana. Jedan učesnik ne sme biti član više od jednog tima. Organizacija zahteva da svi članovi timova budu spremni da obezbede uverenje tj. potvrdu da su studenti tekuće godine. Svi prijavljeni projekti moraju biti u digitalnom formatu i poslati putem e-mail-a ili postavljeni na oficijalni sajt takmičenja na dan takmičenja.

  • On-site – Učesnicima je omogućeno da rade na matičnom fakultetu na dan takmičenja. Mesta su ograničena.
  • Online – Studenti koji nisu u mogućnosti da rade na matičnom fakultetu mogu da učestvuju onlajn. Sva neophodna dokumentacija će svakako biti dostupna preko interneta.

2. Zvanični jezici
Zvanični jezici su Engleski, Španski i Francuski i na ovim jezicima će biti dostupne sve informacije o takmičenju. Potrebno je da prijavljeni projekti budu na jednom od pomenuta tri jezika.

3. Prijave
Studenti koji žele da učestvuju u takmičenju su u obavezi da popune onlajn prijavu za koju se ne naplaćuje novčana naknada. Prijave za učešće će biti otvorene od 11. februara do 3. marta 2019. godine ili dok sva mesta nisu popunjena. Prijavljivanjem učesnici prihvataju sve uslove takmičenja.

4. Tema takmičenja
Tema takmičenja će biti objavljena na dan takmičenja. Sva potrebna dokumentacija će biti postavljena onlajn svim prijavljenim timovima. Sastoji se iz kompletne tekstualne i grafičke dokumentacije kako bi timovi bili u mogućnosti da u potpunosti shvate temu i traženi zdatak.

Docexdoce_nagrade

5. Dan takmičenja
Takmičenje će biti održano u sredu, 06. marta 2019. godine, sa početkom od 9.00 do 21.00 sat po lokalnom vremenu (za on-site takmičare u sali 301 (III sprat) Arhitektonskog fakulteta u Beogradu). Broj on-site takmičara je limitiran zbog kapaciteta prostorije.

Projekti poslati posle krajnjeg roka neće biti uzeti u obzir.

Ostale informacije o formatu prijavljenih projekata koji treba poslati (format, veličina, email, itd.) će biti obuhvaćene u dokumentu za temu takmičenja i biće zajedno objavljeni na dan takmičenja.

6. Žiri
José María Manzano Jurado, direktor Arhitektonskog fakulteta u Granadi
José Miguel Pedraza García, CEO Granatte
Alain Simon, MSA Architecture; profesor na ULB, Brisel
Tomás García Píriz, CUAC Architecture; profesor na Univerzitetu u Granadi
Zhou Xianjun, arhitekta u Jiménez Torrecillas Architects
José Miguel Gómez Acosta, menadžer Márgenes Arquitectura
Nicolás Martínez Rueda,  osnivač DOCEXDOCE takmičenja

Odluka žirija će biti objavljena 30 dana od dana takmičenja. Žiri zadržava prava da ne dodeli neku od nagrada ukoliko smatra da je to prikladno. Participacija dozvoljava DOCEXDOCE prava objavljivanja i širenja pobedničkih projekata putem bilo kojih medija, individualno ili grupno. Prihvatanjem ovoga, učesnicima se ne oduzimaju prava autostva.

7. Nagrade
• 1. nagrada – 1500 €
• 2. nagrada – 800 €
• 3. nagrada – 500 €
• 8 priznanja
• Specijalna nagrada publike

Dodela nagrada se očekuje u aprilu. Datumi će naknadno biti objavljeni u zavisnosti odakle dolaze dobitnici i mogućnosti njihovog dolaska na dodelu.

Izvestioci takmičenja
Izvestioci (ambasadori) DOCEXDOCE takmičenja Arhitektonskog fakulteta u Beogradu su:
Zorić Dragana (draganazoricbg@gmail.com)
Krčum Nina (ninakrcum@gmail.com)
Luković Mila (milaukovic97@hotmail.com)

Predstavnici će biti prisutni tokom 12 sati takmičenja u sali 301 i takođe ih možete kontaktirati za sve potrebne informacije putem email-a.


Sve ostale informacije možete pogledati putem interneta i to:
Zvanični sajt takmičenja: http://www.docexdoce.com/
Facebook stranica takmičenja: https://www.facebook.com/docexdoce/
Instagram profil takmičenja: https://www.instagram.com/docexdoce/

Docexdoce_nagrade_2018_01_nagrada

DOCEXDOCE 2018 – Prva nagrada

Docexdoce_nagrade_2018_02_nagrada

DOCEXDOCE 2018 – Druga nagrada

Docexdoce_nagrade_2018_03_nagrada

DOCEXDOCE 2018 – Treća nagrada

Docexdoce_nagrade_2018_nagrada_publike

DOCEXDOCE 2018 – Specijalna nagrada publike
DOCEXDOCE 2018 – Pohvaljeni radovi