UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Konkurs za studente: učešće na Praškom kvadrijenalu scenskog dizajna i scenskog prostora 2019.

PQ2015_Foto_Nemanja_Knezevic_opt

Praško kvadrijenale 2015. | Foto © Nemanja Knežević

pq2019-logo

Scen – Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju – OISTAT Centar za Srbiju, Novi Sad i Muzej primenjene umetnosti, Beograd kao organizatori raspisuju

JAVNI KONKURS

za učešće u

STUDENTSKOJ SEKCIJI NACIONALNOG NASTUPA SRBIJE

na Praškom kvadrijenalu scenskog dizajna i scenskog prostora 2019. godine (Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2019)

Praško kvadrijenale scenskog dizajna i scenskog prostora najznačajnija je svetska manifestacija posvećena scenskoj umetnosti. Osnovana 1967. godine, ova manifestacija danas predstavlja široku platformu za istraživanje različitih oblasti scenskog stvaralaštva – od artikulacije fizičkog prostora za igru i dizajna dekora, kostima, zvuka i svetla u pozorištu, preko umetničkih i kustoskih praksi iniciranih ukrštanjem i preklapanjem arhitekture, scenskih i vizuelnih umetnosti, do site-specific projekata i upotrebe prostora savremenog grada kao pozornice.

Praško kvadrijenale scenskog dizajna i scenskog prostora 2019. biće održano od 06. do 16. juna 2019. godine.

Tema nastupa za Studentsku sekciju za nastup Republike Srbije na Praškom kvadrijenalu scenskog dizajna i scenskog prostora 2019. godine je Samo(iz)gradnja.

Osim na Samo(iz)gradnju kao kontekst, nastup Srbije oslonjen je i na koncept Kvadrijenala koji akcenat stavlja na one autorske pristupe koji scenski dizajn razvijaju kao snažni sastavni deo ukupne umetničke ideje, a ne kao podređenu ili prateću disciplinu. U tom smislu, nastup Srbije posvećen je identifikaciji, mapiranju i predstavljanju autora, događaja, manifestacija i institucija koji u svom radu neguju ovakav pristup scenskom dizajnu i scenskom prostoru.

Prostorni koncept Kvadrijenala u kategoriji Studentske postavke zasnovan je na ideji kreiranja scenografskog pejzaža u kome nema granica između postavki, tj. u kome izložbeni zidovi ne dele teritorije, zemlje, ili nacije, podsećajući na to da je pozorište pre svega umetnost zajedničkog rada svih učesnika u procesu nastanka pozorišne predstave.

Rok za predaju konkursnih radova

Rok za predaju konkursnih radova je:
ponedeljak, 12. novembar 2018. godine, do 12.00 sati.

Prijave i radovi koji budu stigli nakon propisanog roka neće biti uzeti u razmatranje.

scen-logo-SR-ispod-KOLOR1

muzej_primenjene_umetnosti1