UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Ka drugačijem gradu: “Pokreti i municipalizam: proizvodnja nove društvenosti” – Ana Mendez de Andes

Ka drugacijem gradu - Ana Mendez de Andes

U okviru serijala „Ka drugačijem gradu”, u organizaciji Ministarstva prostora, u sredu, 24. oktobra u 19.00 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) (u Paviljonu), održaće se razgovor „Pokreti i municipalizam: proizvodnja nove društvenosti” sa Anom Mendez de Andes.

Od 2014. godine, municipalizam pokušava da razvije konkretne alate koji bi omogućili život u zajednici na principima demokratičnosti, pravednosti, solidarnosti i saradnje. Međutim, transformacija takozvanih “gradova promene” počela je mnogo pre institucionalnog osvajanja vlasti u brojnim gradovima i opštinama Španije. Proizvodnja urbanih zajedničkih dobara su, naime, imali centralno mesto u dugom procesu reaproprijacije javnih prostora koju je pokret M15 zagovarao i sprovodio kroz svoj aktivizam, kreirajući nove horizonte promišljanja i izražavanja otpora merama štednje i privatizaciji naših života u gradu. Kroz taj proces uspostavljana je i drugačija logika društvenih odnosa – ona koja se zasniva na novim načinima bivanja u zajednici i osnaživanju ljudi da takve načine i realizuju.

Ana Mendez de Andes (Ana Méndez de Andés) je arhitektica i urbanistička planerka iz Madrida. Poslednjih deset godina svoj rad organizuje oko tema urbanih zajedničkih dobara, proizvodnje javnog prostora i municipalizma. Jedna je od osnivačica lokalnog kolektiva Observatorio Metropolitano iz Madrida, kao i ko-inicijatorka brojnih kolektivnih projekata poput: car-tac, areaciega i urbanaccion.

Ana je takođe aktivno angažovana, kao savetnica za strateško planiranje, u organizaciji građanske platforme „Ahora Madrid” koja je 2015. godine osvojila učešće u gradskoj skupštini Madrida. Trenutno je na doktorskim studijama iz oblasti urbanih zajedničkih dobara i municipalizma na Univerzitetu Šefild u Velikoj Britaniji.

Razgovor će biti vođen na engleskom jeziku.

logo-czkd_new

Post scriptum

Ovde možete da pogledate celokupno predavanje (objavljeno 27.10.2018):