UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

APSS-Porto-Montenegro-2018_t

APSS Porto Montenegro
CROSSING TEMPORARY
07 – 15.09.2018.
Porto Montenegro

Izvor teksta: KotorAPSS

Da li je to pop-up, folie ili instalacija? Da li ima funkciju? Od čega je? Da li koristi tehnologiju? Koja je metodologija? Koliko dugo će trajati?

Nakon Re-Use serijala na APSS-u, otvorili smo temu PRIVREMENOG u arhitekturi, koji ove godine proširujemo na CROSSING TEMPORARY.

Prošle godine, unutar gradskih zidina, nedaleko od Starog austrijskog zatvora – APSS kolijevke, završili smo sa permanentnim i govorili o značaju istog u arhitekturi. Rezultati radionice su fantastične instalacije naših studenata, pod mentorstvom Numen/For Use. Ove godine, sa proširenom temom, selimo se u Porto Montenegro.

KotorAPSS-2018_©-Luka-Boskovic_01

KotorAPSS-2018_©-Luka-Boskovic_02

Radionica “Privremeno u arhitekturi” – KotorAPSS i Numen/For Use, Kotor, 2017. | Foto © Luka Bošković

Privremene strukture često su dizajnirane tako da mogu brzo biti uklonjene, da mogu lako da se montiraju ili su tu samo da bi bile mjesto na kojem se odvija neki događaj – ali svakako postaju dio javnog prostora, dio zajednice. Ove strukture bi trebale da podstaknu nove ideje, testiraju nove mogućnosti i drugačiji pristup korištenju javnog prostora.

Ove godine dodajemo pitanje Mobilnosti i otvaramo temu – CROSSING TEMPORARY. Mobilnost je jedan od najvećih izazova ne samo u Crnoj Gori, već i u mnogim dijelovima svijeta. Bokokotorski zaliv je savršena lokacija za razgovor o ovom problemu i testiranje mogućih rješenja. Kroz radionicu, predavanja i panel diskusije želimo da eksperimentišemo i testiramo nove scenarije u našim gradovima. Želimo da dovedemo do interakcije i sagledamo poziciju grada u drugačijoj transportnoj mreži koja uključuje i vodeni transport, održiva rješenja i scenarije od kojih bi korist, osim mještana, imali i turisti i posjetioci.

KotorAPSS-2018_©-Luka-Boskovic_03

KotorAPSS-2018_©-Luka-Boskovic_04

Radionica “Privremeno u arhitekturi” – KotorAPSS i Numen/For Use, Kotor, 2017. | Foto © Luka Bošković

Pozivamo vas da nam se pridružite na jednonedjeljnoj radionici koju će voditi KOSMOS Architects sa Mikaelom Stenströmom i APSS od 07. do 15. septembra 2018. godine.

Ukoliko ste arhitekta/ica, urbanista, umjetnik/ca, student/kinja arhitekture, urbanizma, dizajna, umjetnosti, pošaljite:

• Svoj portfolio u .pdf formatu, do 8MB
• Motivaciono pismo koje tretira temu CROSSING TEMPORARY
*motivaciono pismo bi trebalo da sadrži max 400 riječi
*oficijelni jezici su crnogorski i engleski

na: apply@kotorapss.me

Krajnji rok za slanje prijave je ponedeljak, 20. avgust 2018. godine. Lista odabranih kandidata će biti objavljena do 23. avgusta 2018. godine.

*Učešće na radionici je besplatno, što uključuje i besplatan smještaj u blizini Porto Montenegra u Tivtu.

KotorAPSS-2018_©-Luka-Boskovic_05

Radionica “Privremeno u arhitekturi” – KotorAPSS i Numen/For Use, Kotor, 2017. | Foto © Luka Bošković

Radionica “Privremeno u arhitekturi” – KotorAPSS i Numen/For Use, Kotor, 2017. | Video © KotorAPSS