UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Case_Petrovaradin_logo_sr

Izvor: Europa Nostra Srbija

Javna prezentacija
Pogledi sa strane: ideje razvoja Petrovaradinske tvrđave

12. avgust 2018. godine u 19.00 časova
PROSTOR, Beogradska 11, Petrovaradin

Šta se desi kada preko 30 stručnjaka različitih struka iz 26 zemalja sa svih 5 kontinenata, boravi na istom prostoru, istražuje ga, ukršta svoja znanja i iskustva i mašta o mogućim scenarijima razvoja tog prostora?

Upravo ćemo to imati priliku da iskusimo u Petrovaradinu od 6. do 13. avgusta 2018. godine, kada se dešava prva Međunarodna letnja akademija na temu upravljanja istorijskim gradskim predelima (Summer Academy 2018: Managing Historic Urban Landscapes)! Fokusirana na izazove, potencijale i perspektive razvoja Petrovaradinske tvrđave, akademija okuplja 30 stručnjaka – urbanista, konzervatora, turizmologa, umetnika, kustosa i drugih – koji će raditi u Petrovaradinu uz ključne lokalne aktere i vodeće praktičare i teoretičare za upravljanje istorijskim gradskim predelima širom Evrope. Pored predavanja, diskusija i istraživanja Tvrđave, učesnici će kroz direktan terenski rad, a shodno svojim strukama i iskustvima osmišljavati scenarije razvoja, projekte i preporuke za područje Tvrđave i njenog Podgrađa.

Njihove inicijalne ideje, predloge i perspektive imaćemo priliku da čujemo na javnom događaju Pogledi sa strane: ideje razvoja Petrovaradinske tvrđave, koji je ujedno i završni događaj Letnje akademije.

Ovo je i prilika za zainteresovane građane i građanke da daju svoje komentare i sugestije timovima i uključe se u proces maštanja o budućnosti Tvrđave. Prezentacije će biti na engleskom jeziku, a imena i biografije svih učesnika i učesnica možete pogledati ovde.

Međunarodna letnja akademija jedna je od aktivnosti u okviru projekta Slučaj Petrovaradin: upravljanje istorijskim gradskim predelima koji sprovode Europa Nostra Srbija, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada i Fakultet za sport i turizam Novi Sad, u partnerstvu sa međunarodnim organizacijama Edinburgh World Heritage, Europa Nostra, i Globalnom obzervatorijom za istorijske gradske predele pod okriljem UNESCO-a.

Projekat se sprovodi u okviru Evropske godine kulturnog nasleđa 2018 i Novi Sad 2021 Evropske prestonice kulture, a finansijski je podržan od strane britanske fondacije The Headley Trust i Fondacije NS2021.

Petrovaradin_Podgradje

Petrovaradin, podgrađe | Izvor fotografije: Europa Nostra Srbija

EuropaNostra_Logo100x200

Evropa Nostra je pan-evropska mreža organizacija civilnog društva aktivnih u oblasti nasleđa, podržana od strane mnogih javnih institucija, privatnih kompanija i pojedinaca. Evropa Nostra pokriva 40 zemalja Evrope, i predstavlja glas civilnog društva u oblasti očuvanja i promocije Evropskog kulturnog i prirodnog nasleđa. Osnovana 1963, danas je prepoznata kao najreprezentativnija mreža u oblasti nasleđa u Evropi. Predsednik Evropa Nostre je Plasido Domingo, svetski poznati operski pevač i dirigent. Evropa Nostra vodi kampanje za očuvanje ugroženih spomenika, mesta i pejzaža širom Evrope, posebno kroz program “7 najugroženijih”. Uz to, proslavlja izvrsnost u oblasti nasleđa kroz Nagradu za nasleđa Evropske unije i Evropa Nostre. Organizacija daje i aktivan doprinos u formulisanju i implementaciji evropskih strategija i politika vezanih za nasleđe, kroz strukturni dijalog za evropskim institucijama i koordinaciju Evropske alijanse za nasleđe 3.3. Evropa Nostra je jedan od glavnih aktera i partnera Evropske godine kulturne baštine 2018.

Europa Nostra Srbija je dobrovoljno, nevladino, neprofitno i nestranačko udruženje posvećeno podizanju svesti o značaju kulturne baštine kao elementarnog prava svakog građanina sa vizijom da bude „glas kulturnog nasleđa“.