UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Lizori je malo srednjovekovno utvrđeno naselje, poznato i pod imenom San Benedetto, odnosno Castello di Pissignano Alto, koje se nalazi u Umbriji, u blizini Peruđe.

INTBAU_logo_opt

Lizori letnja škola tradicionalne arhitekture u Italiji – INTBAU 2018
https://www.intbauitalia.org/summerschool2018

Italy – Lizori (Lizori, Campello sul Clitunno) 20.06 – 28.06.2018.
INTBAU Italia International Summer School – Cultural Landscape and Heritage Skills

Intenzivni program letnje škole sa praktičnim i teorijskim modulima vodili su vodeći naučnici i stručnjaci u Italiji. Pored teorijskih predavanja organizovana je i praktična obuka učesnika u analognom i digitalnom snimanju nasleđa. Sva snimanja su vršena u mestu Lizori, kome je tematski posvećena letnja škola.

Lizori_Italia_letnja_skola_06

Lizori_Italia_letnja_skola_01

Praktične i teorijske module vodili su  italijanski stručnjaci: Giuseppe Amoruso (Politecnico di Milano), Fabio Bianconi i Marco Filippucci (Università di Perugia). | © Intbau Italia

Učenici su prošli terensku i softversku obuku 3D laserskog snimanja – oblak tačaka (point cloud), fotogrametrija i BIM tehnologija. Rezultati rada letnje škole će biti objavljeni u knjizi “Lizori Pattern Book” – koja će u budućnosti služiti kao model za identifikaciju i evidentiranje prostornih kulturno-istorijskih celina, uz formiranje baze podataka o arhitektonskom i urbanom nasleđu.

Lizori_Italia_letnja_skola_07

Lizori_Italia_letnja_skola_08

Lizori_Italia_letnja_skola_09

Učenici su prošli terensku i softversku obuku analognog i digitalnog snimanja nasleđa. | © Intbau Italia

Program je obuhvatio i organizovani obilazak gradova oštećenih u zemljotresu 2016: Norcia (rodno mesto sv. Benedikta – osnivača benediktinskog monaškog reda) i Castelluccio di Norcia. Poseta nekoliko lokacija gradilišta (uključujući Baziliku San Benedetto) sa stručnim vođenjem upoznala je učesnike sa tehnikama identifikacije oštećenja, značajem digitalne dokumentacije i pristupom statičkoj sanaciji stradalih i oštećenih objekata.

Lizori_Italia_letnja_skola_02

Lizori_Italia_letnja_skola_05

Lizori_Italia_letnja_skola_04

Organizovani obilazak gradova oštećenih u zemljotresu 2016 | © Intbau Italia

Organizovan je obilazak grada Assisi, poznatog kao mesto rođenja sv. Franje Asiškog, gde su učesnici letnje škole imali učešće u International Open Conference “Cultural Heritage In Practice” organizovane u Palazzo Bernabei, L’Universita degli Studi di Perugia. Na konferenciji su predstavljeni rezultati rada učesnika škole i plan izrade Lizori Pattern Book. Posle konferencije, organizovano je stručno vođenje za učesnike letnje škole kroz baziliku Svetog Franje (Svetska baština UNESKO-a) i Baziliku Svete Marije.

Lizori_Italia_letnja_skola_03

Lizori_Italia_letnja_skola_10

Učesnici Lizori letnje škole tradicionalne arhitekture u Italiji 2018 | © Intbau Italia

Kombinacija individualnih zadataka, rada u grupi i direktnog rada sa tutorima pružila su učesnicima programa jedinstveno teorijsko i praktično iskustvo, sa puno mogućnosti za diskusiju, kritičko razmišljanje i učenje tokom čitavog programa. U radu su se direktno primenila znanja stečena tokom kursa.

Program je zvanično uvršćen u događaje Evropske godine kulturnog nasleđa 2018 (European Year of Cultural Heritage 2018), a naše kolege učesnici bili su: Lidija Lukić, Ana Kontić, Jelena Stepanović, Rade Mrlješ i dr Renata Jadrešin-Milić, docent.