UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Test prijemnog ispita sastoji se iz različitih pitanja sa ponuđenim odgovorima iz relevantnih oblasti arhitekture, umetnosti, nauke i kulture. Test je koncipiran i konstruisan tako da meri poznavanje arhitektonski releventnih oblasti sa kojima su se kandidati kumulativno upoznavali tokom svog dosadašnjeg formalnog, samostalnog i spontanog obrazovanja i informisanja, što znači da se test ne može spremiti korišćenjem strogo određene literature.

Sastoji se iz dve celine: iz testa znanja i iz testa razumevanja i logičkog zaključivanja. Rang liste kandidata formiraju se na osnovu bodova stečenih u srednjoj školi i na testu prijemnog ispita.

Primere testova sa prethodnih prijemnih ispita možete naći na sledećoj adresi:
Prijemni ispit 2017: Primeri tačno rešenih testova

*

Arhitektura je jedna od najkompleksnijih ljudskih delatnosti koja u sebe uključuje široka područja umetnosti i nauke, prirodne i društvene teorije i saznanja, kulture, umetnost oblikovanja prostora i gradova, istoriju umetnosti i filozofiju, kao i graditeljsku praksu i inženjerstvo. Prema tako raznorodnom polju istraživanja i rada ona se može razumeti kao najšira kulturna praksa koja od profesionalnog arhitekte zahteva odlično razumevanje kulture i sveta u kome živi.

Koncepcijom prijemnog ispita Arhitektonski fakultet u Beogradu zbog složenosti, raznorodnosti i velikog obima materije ne insistira na tačno određenom znanju stečenom u prethodnom obrazovanju, ili isključivo na formalnom likovnom talentu za oblikovanje prostora, ili na posebnim pripremama za prijemni ispit.

Prijemnim ispitom prevashodno se utvrđuju do tada ostvarena široka interesovanja kandidata za oblasti arhitekture, urbanizma, umetnosti, konstrukcija, tehnologija, društva, a time i predispozicije za sticanje znanja i veština koja su nužna pretpostavka da će kandidat moći da se lakše uključi u proces studija.

U tu svrhu test je koncipiran kao test znanja iz oblasti opšte kulture od interesa za studije arhitekture kao i testa zaključivanja i logike sa elementima koji se odnose na specifične potrebe u oblasti studija. Za tu namenu, Arhitektonski  fakultet angažuje i stručnjake iz drugih akademskih oblasti koji mu pomažu u koncipiranju prijemnog ispita.

*

Od značaja za koncept prijemnog ispita je i namera Arhitektonskog fakulteta da kandidatima olakša proces pripreme za upis na studije. Fakultet u tom smislu ohrabruje samostalna istraživanja arhitekture i njenih tema. Time će se na najbolji način omogućiti da se utvrde nivoi interesa kandidata za studije i njihove sposobnosti istraživanja.

U tom smislu, preporuke za pripreme za polaganje prijemnog ispita na Arhitektonskom fakultetu odnose se na preporuku kandidatima da istražuju oblast arhitekture kao i njoj srodne oblasti.

Ova znanja mogu se pronaći u literaturi iz oblasti istorije umetnosti i arhitekture, posmatranjem i istraživanjem savremene arhitekture i savremene umetnosti, kao i i kulture u širem smislu. Preporuka kandidatima je i korišćenje savremenih medija. Naročito je važno da kandidati u pripremama istražuju aktuelna dešavanja u oblasti savremene arhitekture i srodnih oblasti.

*

Prošlogodišnja novina na prijemnom ispitu, sa zahtevom za prepoznavanjem sadržaja na fotografijama u testu znanja, koncipirana je sa ciljem da se utvrde perceptivne i kongnitivne sposobnosti kandidata, vodeći računa o tome da je arhitektura prevashodno vizuelni medij, da se pokazuje i izražava i znakom, crtežom, projektom ili fotografijom, a da je od velikog značaja za njeno razumevanje neposredno posmatranje i prepoznavanje njene sadržine.

Arhitektonski fakultet će i dalje osnaživati ovaj vizuelni deo zadataka prijemnog ispita, sa više likovnih i fotografskih predložaka na koje se odnose pitanja. Rezultati testiranja, kombinovani sa bodovima iz srednje škole omogućavaju da se na najbolji način izvrši jasna selekcija budućih studenata.

Arhitektonski fakultet želi uspeh kandidatima na prijemnom ispitu !

Sačuvajte tekst:
Objašnjenje Prijemnog ispita…


Ukoliko ste zainteresovani za studije arhitekture obaveštavamo vas da će Prijemni ispit 2018 za upis na prvu godinu studijskih programa Osnovnih akademskih i Integrisanih akademskih studija 2018/19 Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta biti održan:

u sredu, 27. juna 2018. godine, u 10 sati, na Arhitektonskom fakultetu.

Sve potrebne informacije vezane za prijemni ispit se nalaze u INFORMATORU 2018, koji sadrži uslove, način i postupak upisa u prvu godinu Osnovnih i Integrisanih akademskih studijskih programa na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu za školsku 2018/2019. godinu. Prijavljivanje kandidata obaviće se 20, 21. i 22. juna 2018. godine prema rasporedu iz INFORMATORA.

Molimo Vas da pratite poseban deo vebsajta gde se ažuriraju sve informacije vezane za ovogodišnji prijemni ispit:
Prijemni ispit 2018. za upis u prvu godinu studijskih programa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu

Svim kandidatima želimo dobrodošlicu i mnogo uspeha!

Komisija za sprovođenje upisa

Hashtag: #PrijemniispitAF2018

Prijemni_AF_2018_thumb