UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Arhitektonski studentski kongres ASK 2018
Banja Luka, 25 – 29. april 2018.
Igra

Arhitektonski fakultet u Beogradu u saradnji sa Studentskim parlamentom Arhitektonskog fakulteta poziva studente da uzmu učešće na otvorenom pozivu za predstavnike Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, na 16. „Arhitektonskom studentskom kongresu“ koji se ove godine održava u Banja Luci od 25. do 29. aprila 2018. godine.

O ASK-u
Arhitektonski studentski kongres (ASK) je godišnje okupljanje studenata i profesora arhitekture sa prostora nekadašnje SFRJ s ciljem razmene znanja, iskustva, promišljanja i pristupa rešavanju različitih arhitektonskih zadataka. Posebna vrednost ASK-a ogleda se u negovanju prijateljstava između studenata sa kulturnog područja bivše Jugoslavije. Prvi kongres održan je u Ljubljani 2002. godine, a od tada se održava svake godine u organizaciji drugog grada domaćina. Arhitektonski studentski kongres organizuju isključivo studenti, uz podršku fakulteta i grada domaćina.

Pravila i uslovi učešća
Na konkurs se mogu prijaviti svi studenti Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, bez obzira na stepen i godinu studija. Konkurs se radi individualno.

Tema ASK-a – zadatak
Tema ovogodišnjeg ASK-a je “Igra”.

Ideja o izboru teme je nastala prilikom odgovora na temu “Raskorak” ASK-a iz 2017. godine održanog u Nišu.

Kako bismo što bolje razumeli gradski prostor, način na koji se on (ne)koristi, njegovu svrhu, nedostatke, prednosti i elemente od kojih je sadržan moramo mu pristupiti sponatano, bez osuđivanja i predrasuda. Moramo mu prići sa stanovišta deteta koje svaki prostor pretvara u poligon, u igralište, u mesto zabave i kreativnog korišćenja. U igru. Metodologija igre je vrsta mehanizma koji nam daje mogućnost “baratanja” gradskim prostorom, omogućava njegovo dekomponovanje i ponovno sastavljanje kao novog kvalitetnijeg prostora za novu igru…


Povezani tekstovi:
Arhitektonski studentski kongres: ASK 2017, Niš, 30.10 – 02.11.2017.
Arhitektonski studentski kongres: ASK 2016, Split, 12-16. maj 2016.
Arhitektonski studentski kongres: ASK 2015
Konkurs za studente-predstavnike Arhitektonskog fakulteta u Beogradu na ASK 2014


Prijava
Za prijavu, potrebno je predati jedan format A4 na temu ovogodišnjeg ASK-a, “Igra”. Izbor arhitektonske tehnike je slobodan (crtež, dijagram, montaža, kolaž) + naslov i/ili kratak opis.

Odabrani studenti će u drugom koraku, raditi u timu i kroz mentorski rad formirati prezentaciju kojom će se studenti Arhitektonskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu prezentovati na ASK-u. Mentor studenata sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu tokom ASK-a biće docent dr Pavle Stamenović, d.i.a.

Prijave se predaju lično u četvrtak 29. marta 2018. godine u kabinetu 341a u 11 časova. Studenti će pri predaji rada imati kratak razgovor sa mentorom.

Sva pitanja u vezi teme ASK-a i konkursa možete poslati na email adresu askbeograd2017@gmail.com

NAPOMENA: Kotizaciju za studente-predstavnike Arhitektonskog fakulteta u Beogradu plaća fakultet.

ASK 2018: OTVORENI POZIV ZA STUDENTE AFUB

2017_ASK_Nis_ucesnici

Učesnici Arhitektonskog studentskog kongresa 2017, Niš, 2017. | Foto © ASK2017 Niš

2018_ASK_Banja-Luka_logo200x88px