UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Izložba: „Tradicionalno arhitektonsko nasleđe u regionu Stare planine” – dr Gorica Ljubenov

2018_SANU-Gorica-Ljubenov

Izložba je produžena do subote, 14. aprila 2018. godine.

IZLOŽBA
Tradicionalno arhitektonsko nasleđe u regionu Stare planine

SANU – Galerija nauke i tehnike, 22. mart – 11. april 2018. godine
Otvaranje: četvrtak, 22. mart 2018, 18.00 časova

U Galeriji nauke i tehnike SANU, Đure Jakšića 2, u četvrtak, 22. marta 2018. godine u 18 časova biće otvorena izložba „Tradicionalno arhitektonsko nasleđe u regionu Stare planine”, autorke dr Gorice Ljubenov. Izložba je planirano da traje od 22. marta do 11. aprila 2018. godine.

Izložba „Tradicionalno arhitektonsko nasleđe u regionu Stare planine” ima za cilj da širu javnost upozna sa lepotom i bogatstvom oblika arhitektonskog nasleđa Stare planine, kao i izuzetno lošim stanjem očuvanosti narodnog graditeljstva sa kraja 19. i početka 20. veka.

Na izložbi će biti predstavljeni tradicionalni elementi na kućama, koji su u savremenom graditeljstvu i u savremenom načinu života izgubili funkciju. Primeri retkih sačuvanih kuća, svedoče o bogatoj riznici graditeljskog fonda, o načinu života staroplaninskog seljaka i njegovim potrebama.

Izložbu je podržalo i odeljenje likovne i muzičke umetnosti SANU i akademik Milan Lojanica, profesor u penziji Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, koji je ujedno i recezent izložbe.


Povezani tekstovi:
Izložba: Umetničko-zanatski izraz tradicionalne narodne arhitekture u regionu Stare planine – dr Gorica Ljubenov
Izložba i naučna konferencija: Branislav Kojić – Prostor u selu, selo u prostoru
Izložba: Vizantijsko graditeljstvo kao inspiracija srpskih neimara novijeg doba
Predavanje: Stanovanje u Beogradu između dva svetska rata – dr Zlata Vuksanović-Macura
Izložba: Život na ivici. Stanovanje beogradskih Roma 1919-1941


“Izložba u Galeriji nauke i tehnike SANU koja je pred nama, od nesumnjivog je naučnog, kulturnog pa i šireg društvenog značaja. Ona nam između ostalog otkriva malo poznate pa i do sada potpuno nepoznate podatke i dokumenta o razvoju ljudskih staništa sa jednog nedovoljno istraženog regiona Srbije. Poseban značaj rada dr Gorice Ljubenov je što on dolazi u momentu kada je, kao što vidimo, očuvanost ovog građevinskog fonda u veoma lošem stanju i kada se, zbog sve intenzivnije pa i potpune migracije stanovništva sa ovih prostora u gradove, iz godine u godinu proces njegove erozije sve više ubrzava evo do trenutka kada, kako vidimo, kamera istraživača beleži poslednje dane tih građevina, pre definitivnog njihovog dramatičnog urušavanja i potpunog zatiranja.

Odeljenje likovne i muzičke umetnosti SANU i Galerija nauke i tehnike SANU sa zadovoljstvom su podržali ovu izložbu čiji je cilj da se arhitektura Stare planine kao deo korpusa celovite Balkanske arhitektonske baštine što bolje sagleda i preko zapisa i snimaka sačuva od zaborava.”
Akademik Milan Lojanica

Organizator:
Srpska akademija nauka i umetnosti – Galerija nauke i tehnike

Autor izložbe:
dr Gorica Ljubenov

GALERIJA NAUKE I TEHNIKE SANU
Đure Jakšića 2, Beograd

Radno vreme galerije:
ponedeljak – petak: 10.00 – 20.00 časova
subotom: 10.00 – 15.00 časova
nedeljom zatvoreno

Ulaz na izložbu je slobodan.

7