UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

6plasticarium-adam-museum-brussels_opt

logodocomomo

Plastika u enterijerima Modernog pokreta.
Konzervacija i (re-)dizajn obrade, nameštaja i proizvoda od plastike.
DOCOMOMO ISC/Interior Seminar

DO.KO.MO.MO. (Docomomo International) – međunarodna radna grupa koja se bavi dokumentacijom i konzervacijom građevina, mesta i celina Modernog pokreta u arhitekturi – međunarodni naučni odbor

Seminar o enterijeru: 05 – 09. mart 2018. godine

Izgrađeno okruženje, arhitektura i njeni enterijeri i potrošački proizvodi, prošli su kroz razne istorijske periode u kojima su često dominirali posebni materijali i njihove metode konstruisanja i proizvodnje. Upotreba plastike je imala veliki uticaj na izgrađeno okruženje 20. veka – posebno u enterijerima, a još više u svakodnevnim proizvodima potrošačkog društva.

Ova konferencija, ekskurzija i radionica imaju za cilj da pojačaju senzibilitet (osetljivost) mladih istraživača i dizajnera, kao i profesionalaca u oblasti restauracije i kulturne baštine prema upotrebi, konzervaciji i reciklaži plastike u kontekstu metoda cirkularne ekonomije. Program će obezbediti teorijski, istorijski, kao i praktičan doprinos u interdisciplinarnom kontekstu.

Putem Međunarodnog specijalističkog odbora za enterijere (ISC/I), DOKOMOMO (međunarodna radna grupa za dokumentaciju i konzervaciju građevina, mesta i celina Modernog pokreta) preuzima inicijativu da poveže znanje i stručnost, u zajedničkim naporima da se govori o konzervaciji i obnovi plastičnih enterijera, finalnih obrada i plastičnih predmeta modernog arhitektonskog nasleđa i da ukaže na mogućnosti dizajna i budućeg razvoja tog materijala.

Jednodnevni međunarodni seminar sa fokusom na enterijer i primene u enterijeru, kao što su završne obrade i predmeti biće održan u ponedeljak, 5. marta 2018. godine na Fakultetu za dizajn nauke, Univerziteta u Antverpenu, Belgija (the Faculty of Design Sciences at UAntwerp, Belgium). Program seminara će okupiti među ostalima istoričare arhitekture, specijaliste za enterijer i kulturno nasleđe, dizajnere, naučnike u oblasti proučavanja materijala, umetničke konzervatore, konsultante i ljude iz prakse. Seminar će omogućiti diskusiju i umrežavanje.

Jednodnevna ekskurzija u Brisel, do raznih značajnih (relevantih) mesta planirana je za utorak, 6. mart 2018. godine.

Trodnevna studentska radionica za doktorske, master i osnovne studije, je otvorena i besplatna za sve studente koji učestvuju na seminaru i ekskurziji.

događaj redovna cena za studente
Jednodnevni međunarodni seminar
05.03.2018.
30 € 15 €
Jednodnevna ekskurzija
06.03.2018.
30 € 15 €
Trodnevna studentska radionica
07-09.03.2018.
30 € besplatno

Prijava/ Registracija je obavezna za sve događaje. Učesnici i studenti će dobiti sertifikat kao dokaz o učešću. Da bi se prijavili za radionicu, neophodno je učešće na seminaru i odlazak na ekskurziju!

Prijave na sajtu: https://www.uantwerpen.be/nl/faculteiten/ontwerpwetenschappen/in-de-kijker/plastics-in-interiors/

Mesto: Univerzitet u Antverpenu, Fakultet za nauke u dizajnu, Antverpen, Belgija (UAntwerp, Faculty of Design Sciences, Mutsaardstraat 31 – 2000 Antwerpen)

Osoba za kontakt: Elke.Lingier@uantwerpen.be

Ovaj seminar je nastavak seminara o primeni sintetičkih materijala u izgradnji istorijskih građevina 20. veka organizovanog 23. oktobra 2017. na Arhitektonskom fakultetu Tehničkog Univerziteta u Delftu, Holandija, pod nazivom ‘Plastika u građevinama Modernog pokreta. Konzervacija i (re)dizajn sintetičkih građevisnkih komponenti’.

cover-plasticarium-adam-museum-brussels_opt

Program studentske radionice, 07 – 09. mart 2018. godine

U dvadesetom veku, a naročito posle drugog svetskog rata, mnoge vrste plastike – elastična plastika, termoplastika i duromer – su razvijene, a većina potiče od nafte. Osim toga što je bila kulturni svedok posleratne kulture, upotreba plastike se razvijala od njenih specifičnih osobina poput slabe gustine koja omogućava osvetljenost i izolaciju, i promenljivost koja omogućava ispunjavanje veoma specifičnih zahteva.

U današnje vreme, krilatice dvadesetprvog veka poput održivosti, reciklaže, procene životnog ciklusa i cirkularne ekonomije podižu nivo naše svesti i brige za načinom na koji se bavimo i odnosimo prema postojećim materijalima i proizvodima. Bio-plastika se pravi od prirodnih i recikliranih komponenti, nudeći alternative za novi dizajn i životnu sredinu u budućnosti.

Wed 7th 9.00-10.30 – Introduction to Plastic (all students)
Location: Faculty of Design Sciences, Department Product Development
Karine van Doorsselaer: How to recognize plastic?

Wed 7th – Fri 9th – Workshop Heritage, Conservation and Restoration
Location: Faculty of Design Sciences, Department ARIAS
Michael Ghyoot, Rotor: Recycling-Upcycling-Re-use of Melamin Surfaces (2 days)
Location: Laboratories Conservation and Restoration, Department Heritage Studies
Marieke Verboven (C&R), UAntwerp

Radionica ima dva dela: prvi i drugi dan radionicu vodi član Rotor-a, i koristiće se stari paneli od melamina (trespa laminati) za potrebe prerade i dizajna nameštaja i drugih proizvoda. Treći dan će omogućiti uvid u principe konzervacije raznih plastičnih površina.

Wed 7th – Fri 9th – Workshop Upcycling for Workplace Interventions
Location: Faculty of Design Sciences, Department ARIAS
Evy PUELINCKX, upcycling consultancy and design / UAntwerp
Critics: Bart BACCARNE, Baccarne Design, Mechelen and
Rebecca HEIL / Christos LECOU / Niklas MEINE, COVESTRO, Leverkusen/Antwerp

Za radionicu će se koristiti poliuretanski sunđeri (npr. stari dušeci) u procesu prerade i biće prikazane intervencije u 1:1 u studentskom gradu, kako bi se iskoristili za unapređenje radnog prostora i komunikacije u studentskom Campus Mutsaard.


Dan otvorenih vrata u studentskom gradu, 10. mart 2018. godine.
Javna izložba rezultata radionice u prostorijama fakulteta.

Program

Ovde možete da pogledate celokupan program seminara i ekskurzije:

Plastics in Modern Movement Interiors – Program seminara, ekskurzije i radionice

UAntwerp_logo