UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

2018_Ulicna-galerija_poziv

Ulična galerija u Beogradu objavljuje konkurs za izlagačku sezonu za 2018. godinu. Svi zainteresovani umetnici, kustosi, udruženja i organizacije mogu poslati svoje predloge projekata na ulicnagalerija@gmail.com do 01. decembra 2017. godine. U obzir dolaze i predlozi za samostalne i grupne izložbe, i kustoske projekte bez ograničenja u vidu medija. Takođe, prihvataju se predlozi za prateće programe ili nezavisne događaje kao što su radionice, svirke, festivali, prostorne instalacije koje se mogu održavati i za vreme trajanja izložbi.

Predloge za projekte i prateće programe slati u u formi pdf-a u sledećem obliku:
• Kratka biografija ili CV (do 300 reči)
• Informacije o projektu (ime rada, autor/grupa autora, godina nastanka, kratak opis rada; do 300 reči)
• Vizuelni materijal
• Tehnička lista neophodna za realizaciju projekta

Vodeći se umetničkim kvalitetom, jasnoćom i aktuelnošću predloga, tehničkom izvodljivošću i komunikativnošću sa publikom, žiri u sastavu Slađana Petrović Varagić, Jelena Mijić, Iva Čukić, Dobrivoje Granžan, Dušan Rajić i Horda Sage, će po završetku konkursa izabrati projekte koji će biti predstavljeni u Uličnoj galeriji tokom 2018. godine.

2018_Ulicna-galerija_03

2018_Ulicna-galerija_01


Povezani tekstovi:
Ulična galerija u Beogradu: Konkurs za izlagačku sezonu 2017.
Izložba: „Bogdan Bogdanović 2013/14“ fotografa Sebastijana Ilinga (Sebastian Illing) u Uličnoj galeriji


Prva beogradska Ulična galerija

Napušteni i ruinirani prolaz u samom centru grada, kod Bezistana, postao je prva beogradska Ulična galerija. Ovo je prvi takav projekat u Srbiji po svom fizičkom karakteru iskorišćenja javnog prostora za galerijsku postavku. Galerija se nalazi u neposrednoj blizini Bezistana, u pešačkom prolazu između Trga Nikole Pašića i Nušićeve ulice, poznatijem kao Čavketov pasaž.

Program galerije sastoji se od dela angažovane umetnosti koja se bavi pitanjima od ključnog značaja za društvo. Jedna od njegovih bitnih karakteristika je to što će biti otvoren za mlade i neafirmisane umetnike.

Izmeštanjem umetnosti u javni prostor njena dostupnost proširena je na veliki broj ljudi, što je posebno bitno za teme koje su tradicionalno ignorisane i praktično nevidljive u društvu, a čiju pravu meru umetnik najbolje može osetiti i preneti posetiocima. Javni prostor tako dobija novu funkciju, umetnici mesto za izlaganje, grad novi centar kulture, a posetioci i prolaznici priliku da uživaju u umetnosti u ovom nesvakidašnjem prostoru.

Uličnu galeriju je, u aprilu 2012. godine, osnovao kolektiv Ministarstvo prostora. Ovaj kolektiv nastao je godinu dana ranije u Beogradu, sa ciljem da promišlja budućnost gradova. Polje delovanja su različite urbane transformacije Beograda i drugih gradova u Srbiji, koje pomno prati i na koje reaguje. Grupa je svoj zajednički rad u početku usmerila na neformalno stvaranje i odbranu javnih prostora, koristeći se uradi sam filozofijom. Ovo je dalje vodilo proučavanju različitih pristupa razvoju gradova, kulturnih praksi, i intervencija u gradovima, kroz niz akcija, izložbi, radionica i javnih diskusija.

http://www.ulicnagalerija.rs/
https://www.facebook.com/UlicnaGalerija/

2018_Ulicna-galerija_04

2018_Ulicna-galerija_02