UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Ciklus predavanja: Susreti sa stvaraocima – Masterklas: Vladimir Veličković, član SANU

2017_SANU-Masterklas_Vladimir-Velickovic

Ciklus predavanja
”SUSRETI SA STVARAOCIMA – MASTERKLAS”

U sredu, 25. oktobra 2017. godine u 18.00 časova u Svečanoj sali SANU (Palata SANU, 2. sprat), biće održano VII predavanje iz ciklusa „Susreti sa stvaraocima – Masterklas“, na kome će se predstaviti član Srpske akademije nauka i umetnosti, Vladimir Veličković, naš istaknuti slikar.
U razgovoru će učestvovati:
Akademik Zoran LJ. Petrović
Profesor Mileta Prodanović
Profesor Jasmina Čubrilo

Vladimir Veličković rođen je 1935. u Beogradu. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1960. godine. Izlaže od 1951. Prvu samostalnu izložbu imao je 1963. Bio je saradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića u Zagrebu u periodu 1962–1963. Živi i radi u Parizu od 1966. Profesor na Ecole Nationale Supérieur de Beaux-Arts u Parizu 1983–2000. godine. Veličković je član van radnog sastava Srpske akademije nauka i umetnosti. Član je Académie des Beaux-Arts – Institut de France i Makedonske akademije nauka i umetnosti. Odlikovan je najvišim francuskim odlikovanjem u oblasti kulture i umetnosti – Commandeur de l’ordre des Arts et des Lettres, a 2007. godine odlikovan je francuskim Ordenom viteza legije časti – Légion d’Honneur. Osnivač je Fonda za crtež „Vladimir Veličković“.


Povezani tekstovi:
Izložba i naučna konferencija: Branislav Kojić – Prostor u selu, selo u prostoru
Komemoracija: Đorđe Zloković (1927-2017)
Predavanje: Susreti sa stvaraocima – Masterklas: akademik Milan Lojanica


Ideja vodilja ciklusa predavanja „Susreti sa stvaraocima – Masterklas“ jeste da predstavi domete aktuelnih umetnika i naučnika i time uputi jasnu poruku, posebno mlađoj generaciji, da je u Srbiji moguće postići kreativne iskorake čiji značaj nije samo lokalan, uprkos svim problemima. Takođe, cilj je podstaći mlade da se opredele za put naučne i umetničke karijere i omogućiti im direktnu komunikaciju sa istaknutim stvaraocima. Predavači, naši istaknuti naučnici i umetnici, govore o svom profesionalnom putu, školovanju, uzorima, poteškoćama i izazovima na koje su nailazili, uspesima i neuspesima, karijeri u Srbiji i inspiraciji za rad i stvaralaštvo.

„Susrete sa stvaraocima – Masterklas“ vodi, upravnik Galerije nauke i tehnike SANU, akademik Zoran LJ. Petrović.

sanu-logo120x120